«Закінчиться війна, тоді купимо велосипед». Мрія маленької переселенки здійснилася раніше

«Закінчиться війна, тоді купимо велосипед». Мрія маленької переселенки здійснилася раніше
— Нехай дитинство цієї дівчинки, біженки з Херсонщини, хоч трохи буде щасливим, — кажуть волонтери Олег Сваток та Максим Уваров
  • В області понад 170 тисяч вимушених переселенців, з них приблизно третина — діти.
  • Одна з них — дівчинка Поліна з Херсонщини.
  • Чужі люди у чужому для неї селі допомогли здійснити її мрію.

Велосипед для Поліни — так коротко можна назвати цю історію. У мирний час навряд чи стали б про таке писати. Велосипед не був такою недосяжною мрією для багатьох дітей, як нині. У час війни батьки таких дітей думають про хліб і до хліба. Придбання двоколісного не входить у їхні плани. Але ж є діти, яким хочеться їздити на двоколісному!

Дівчинка Поліна разом з мамою Оленою втекли з Херсонщини. Сталося це після того, як у їхньому селі з’явилися непрохані гості. Російські агресори приїхали на танках, зі зброєю у руках. Щоб врятуватися від окупантів, пані Олена змушена була виїхати подалі від них.

Як евакуювалися, то окрема історія, про яку важко згадувати. Взяли з собою найнеобхідніше — документи, деякі речі...

Відео дня

Нині вони перебувають у Мурованокуриловецькій громаді. На перших порах дитина лякалася кожного гучного звуку. Десь загуде трактор чи мотоцикл, — дівчинка притискалася до мами.

— Це ракети, мамо? — перепитувала зі страху.

З часом стала спокійнішою. Поліна дуже хотіла велосипед. Не раз про це говорила мамі. Щоразу чула у відповідь: «Донечко, закінчиться війна, повернемося додому, тоді купимо велосипед».

Хоча в душі пані Олена розуміла, що після війни, як і тепер, їм буде не до велосипеда. Гроші знадобляться на інші необхідні речі.

У Мурованих Курилівцях мама з дочкою, так само, як інші вимушені переселенці, отримують допомогу від різних благодійних фондів. Якось під час розмови з представниками Благодійного фонду «Енергія Відродження» ті випадково дізналися про мрію Поліни.

Благодійники нічого не обіцяли. Тільки уточнили, де проживають переселенці.

Одно дня до їхньої тимчасової домівки під’їхали двоє чоловіків. Біля воріт поставили велосипед. Ні пані Олена, ні її донечка спершу не зрозуміли, що це для них подарунок. Аж поки їм не сказали про це.

— Це справді мені? — запитала Полінка і на радощах сплеснула у долоні, почувши ствердне «Так, тобі».

Двоколісний для дівчинки-біженки купили волонтери фонду «Енергія Відродження» Олег Сваток та Максим Уваров.

— Нехай дитинство цієї дівчинки буде хоч трохи щасливим, — кажуть волонтери.

Вони вважають, що відмовити в чомусь можна дорослим, ті зрозуміють, що у час війни не завжди вдається вирішити всі проблеми біженців. Бажання дітей треба старатися максимально задовольняти.

Особливо, коли йдеться про тих хлопчиків і дівчаток, які чули вибухи, бачили зруйновані після обстрілів будинки, плакали чи кричали зі страху.

У таких дітей травмована психіка. Вони потребують максимальної уваги. Коли щось просять, а просять переважно небагато, недорогі речі, треба старатися задовольнити бажання. Бо це також своєрідні ліки дитячої психіки. Дитина отримує багато позитивних емоцій, на задній план відходять страшні спогади, пережиті події…
 

Читайте також:

«У нашому дворі хтось блокує автосигналізацію». Допоможіть встановити причину

У Вінниці переносять композицію «Пам’яті Небесної сотні та Героїв АТО». Яка ваша думка?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Aleksandr Martunuyk

    Коли війна закінчиться, дівчинка буде тіткою.  Війна яка не названа війною буде тривати мінімум 12 років.

    Любовь Клебан reply Aleksandr Martunuyk

    Aleksandr Martunuyk Нехай Бог боронить.
  • Валентина Мельниченко

    Гарний вчинок дорослих,а головне,здійснилася мрія дитини.

keyboard_arrow_up