Заборона нічної торгівлі алкоголем: бізнес пояснив, чому від цього тільки шкода

Заборона нічної торгівлі алкоголем: бізнес пояснив, чому від цього тільки шкода
  • Влада хоче заборонити продаж алкоголю з 23:00 до 07:00 в магазинах та супермаркетах. Причина — зростання кількості «п’яних» злочинів.
  • Підприємці сумніваються в доцільності такого обмеження і кажуть, що заборонивши легальний бізнес у Вінниці «розквітне» тіньова торгівля спиртним.

У листопаді на сайті міськради виклали проект заборони на продаж алкоголю. Під дію такого обмеження попадуть магазини, що працюють вночі. У мерії запевняли, що від такого обмеження зменшиться кількість «п’яних» злочинів, а підприємці не постраждають.

Утім, як запевнили підприємці з ГО «Спілка «Стіна» шкода від такої заборони буде набагато більшою. При чому всім: громадянам, владі та бізнесу.

Втратять робочі місця

Голова спілки Олександр Печалін розказав, що в місті зараз діє курс на скасування застарілих регуляторних актів — бюрократичних порядків, що ускладнювали роботу приватним підприємцям. Чиновники разом з бізнесом хочуть протягом двох років зробити чистку регуляторного поля.

Відео дня

— Але прийняття заборони на продаж алкоголю в нічний час скасовує всі напрацювання в цьому напрямку. Оскільки така заборона порушує одразу два принципи державної регуляторної політики, а саме: доцільність та збалансованість, — казав Печалін. — У аналізі регуляторного впливу, що було зроблено міськими чиновниками, не доведено, що кількість злочинів зросла внаслідок нічної торгівлі алкоголем. А балансу інтересів бізнесу, громадян та влади від введення такої заборони не буде, адже підприємці не бачать достатніх підстав для введення обмежень їхньої діяльності.

У мерії запевняли, що заборона алкоголю потрібна через збільшення кількості злочинів, які скоєні у стані алкогольного сп’яніння; шкода для громадського порядку; погіршення здоров’я (розлади психіки та агресивна поведінка через вживання алкоголю). Зокрема, за даними обласної Нацполіції та наркодиспансеру, за 2017 рік зловили 815 п’яних водіїв, а за дев’ять місяців 2018 року — 989 людей.

— Ті дані, що були представлені від Нацполіції, від наркодиспансеру — це узагальнена інформація. А скільки було скоєно «п'яних» ДТП вночі? А скільки було скоєно злочинів нетверезими людьми, які після 23:00 купували алкоголь? Тож повністю не доведено, що саме нічна торгівля алкоголем вплинула на зростання злочинності, — сказав підприємець Ігор Щур.

Від «Спілки «Стіна» підприємці направили звернення до міського голови, в якому пояснили всю шкоду від дії заборони. Зокрема, вони розписали, що через це будуть втрачені 176 робочих місць, а збитки бізнесу сягатимуть 5,6 мільйона гривень тільки за 1-й рік заборони.

Спокійніше не стане

Підприємці пояснили, чому заборона на продаж алкоголю зробить тільки шкоду.

— Якщо цілодобовий магазин не діятиме вночі, то буде скорочення робочих місць. Бо не потрібно продавців на нічну зміну, прибиральник. Але виникає потреба в охороні, у додаткових засобах захисту від крадіїв, що вдарить по гаманцю підприємців, — сказала учасниця Ради підприємців Маргарита Кіракасян. — Невеликі магазини, які працюють поблизу будинків, великих супермаркетів найбільше постраждають від заборони: там жвава торгівля тільки вночі. Я розмовляла з власниками кількох таких магазинів, і вони готові закритися. А це втрата робочих місць та податкових надходжень до міського бюджету.

Заборона не буде діяти — стверджував член Ради підприємців при ОДА Едуард Кренцин. Чоловік у цьому пересвідчився на власному досвіді.

— Так, в Луцьку, де обмеження діє з 2014 року, без проблем купив у невеличкому магазині пляшку горілки. Як потім з'ясувалося, тут продавали алкоголь повз касу. У Вінниці буде аналогічно. Тому через цю заборону ми закриваємо легальний продаж, а відкриваємо — тіньовий. І з часом нелегальний продаж буде тільки зростати.

До того ж, якщо нічну торгівлю алкоголем все ж приймуть, спокійніше не стане, запевняла підприємниця Наталія Поблоцька.

— У нашій спілці 73 підприємці, які здійснюють нічну торгівлю і сьогодні, на Раді підприємців при міському голові на голосуванні майже всі проголосували (одна людина утрималася) проти введення заборони на нічну торгівлю алкоголем, — сказала Поблоцька. — Якщо цю заборону приймуть — ми готові підкоритися. Але чи стане у Вінниці від того спокійніше? На мою думку, ні. Адже так ми забороняємо легальне і дозволяємо нелегальне.

У кінці зустрічі Олександр Печалін розказав, що нині збирає підписи проти введення заборони на нічну торгівлю алкоголем. Звернутися можна в офіс спілки у Вінниці: Театральна, 14; кабінет 204; телефон: 063-778-16-16.

— Ми хочемо скликати відкриті громадські обговорення, отримати чіткі дані від Нацполіції про необхідність заборони нічної торгівлі алкоголем. А в разі прийняття такої заборони — готові оскаржувати рішення міської ради у суді, — казав голова ГО «Спілка «Стіна» Олександр Печалін.

Наслідки «сухого закону» за версією міськради

Чиновники хочуть обмежити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) з 23:00 до 07:00 години в межах Вінниці.

Під таку заборону підпадає 593 суб’єкти, що торгують цілодобово, з яких 13 - середні підприємства, 83 - малі підприємства. А всі інші — мікро-бізнес або так звані «кіоски», що працюють вночі.

За оцінкою чиновників, у 1-й рік від такої заборони бізнес втратить 450 тисяч гривень, а протягом п’яти років — більше 1,6 мільйона гривень. Хоча і зазначають, що надалі клієнти, знаючи про заборону, будуть купувати алкоголь до 23:00.

Але «нічна торгівля» ще діє: до 26 грудня будуть тривати громадські обговорення. І тільки у січні наступного року проект рішення винесуть на розгляд сесії міської ради.

Тож поки що можна надсилати свої зауваження та пропозиції до проекту у письмовому вигляді за адресою: Вінниця, Соборна,59, департамент адміністративних послуг міської ради, телефон: (0432)67-07-80 або на електронні адреси: [email protected], [email protected].

Опитування

Чи потрібно забороняти нічну торгівлю алкоголем?

Читайте також:

Головне фото: DEPOSITPHOTOS

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Вася

    На Урожаю зїявляться тітоньки з нічним насінням....
  • Олександр

    Одне питання а що заборонить алкашам і іншим гулякам які бухають цілу ніч затари ться на всю ніч горілкою з 20 години набухаться і потом влаштовувать дебош і інші порушення? Це залежить не від заборони а від людей і від поліції яка дуже часто нічого неробить.
  • З.А.Глядач

    "Влада хоче заборонити продаж алкоголю з 23:00 до 07:00 в магазинах та супермаркетах"

    Влада чи окремі довпойопи?
  • Anonymous

    Олександр Печалін
    Маргарита Кіракасян
    Едуард Кренцин
    этих псевдо бизнесменов нужно вообще посадить в тюрьму пожизненно  с полной конфискацией иммущества всей семьи только за то что они говорят.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up