«За УНР! За Україну!». Як тривали бої в Центральному парку

«За УНР! За Україну!». Як тривали бої в Центральному парку
  • У парку показали військові бої, які відбулися 99 років тому.
  • Для цього у Вінницю приїхали біля сотні військово-історичних реконструкторів, що показали битви між білогвардійцями та армією УНР, що тривали влітку-восени 1919 року

Сьогодні, 13 жовтня, у нашому місті вже втретє відбувся фестиваль «Вінниця - столиця УНР». У рамках нього була виставка військових машин на Європейській площі та хода українських захисників вулицею Соборною до Центрального парку. Вже там, біля «Райдуги», підготували поле битви, де зіткнулися «білогвардійці» з Корнілівського полку та армійці УНР з угрупуванням махновців.

І хоча територіально поле битви — це Вінниця, але насправді усі битви, які були показані в реконструкції — це околиці Бершаді, в 1919 році. У постановці набої були холостими.

На початку другої години ще була коротка нарада командирів батальйонів. Реконструктори востаннє повторювали сценарій та хто за ким буде виходити на поле.

Відео дня

А на початку битви вийшов міський голова Сергій Моргунов, який привітав вінничан та гостей міста, зазначив, що цей історичний фестиваль має велике значення, адже показує як українці боролися з російською агресією майже сто років тому.

Опісля його промови почалася постановка. Невелика група чоловіків у військовій формі вийшла на поле, лягли на землю, серед них були «поранені». Диктор оголошував, що відбувалося на полі битви.

— Невелике угрупування махнівців було оточене білогвардійцями влітку 1919 року. У них був один шлях — порозумітися з військовими УНР. Згодом вони об’єднали свої сили.

Далі вийшла ще одна група чоловіків. Від них відійшли двоє — перемовники. Це військові УНР, які зустрілися зі старшим «махнівців». Вже через хвилину вони обнімаються, а у виставу вступають лікарки-волонтерки, які допомагають хворим.

Не встигла сцена закінчитися, як інші «УНРівці» викатують до огорожі гармату. Усі військові заряджають свої рушниці.

— Влітку 1919 року на Поділля наступають білогвардійські батальйони. Вони хочуть захопити всю Україну, а потім піти на Москву та подолати більшовиків.

Молодий військовий в формі корнілівського полку гукає до УНРівців російською: «Не стреляйте, крестьяне! Среди вас хоть грамотные есть? Давайте поговорим!».

До них підходять двоє перемовників з УНР. «Чоловіки хоча й мають суміжні погляди на Україну, але бачать її майбутнє по-іншому», — лунає голос диктора з «Райдуги».

Через хвилину лунає свисток, що знаменує початок битви. І по обидві сторони звучать постріли рушниць, кулеметів та гармати. Але сили корнілівців та інших білогвардійців переважають сили УНР та махнівців.

— Це зупинило наступ сил УНР та союзників до осені 1919 року, — сказав диктор.

Глядачам показують, як білогвардійці розстрілюють полонених, які не підкоряються та не хочуть переходити на сторону «білих». Військові перед «смертю» співають гімн України.

Вмить наступає третій акт історичної реконструкції — наступ військ УНР 13-14 жовтня, які зуміли зібрати сили проти білогвардійців. На підмогу їм були не тільки військові, а й панцерник «Петлюра», що мав виняткову, на той час, броню та кулемети.

На кінець битви вцілілі корнілівці покидали захоплений табір.

На узліссі востаннє зіткнулися з українськими армійцями. Сутичка була недовгою, і військові загукали, що «Перемога! Слава Україні!».

Так після цих слів полеглі «воскресали», УНРівці допомагали підвестися білогвардійцями з землі. Постановка закінчилася гучними пострілами у повітря.

Далі натовп глядачів ринувся робити фото з реконструкторами, «Петлюрою». А діти — збирати відстріляні гільзи.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Вася

    А про Іловайськ теж буде реконструкшн?

    Українські воякі відчайдушно б'ют россйські війсьва - біжуть танки агресору,  тікають катера від страху.

    Ото будемо радити
  • Орест Лютий

    Треба було застосувати бойові набої.
  • Вася

    Я щось не зрозумів? УНР заважала йти на Москву?

    — Влітку 1919 року на Поділля наступають білогвардійські батальйони. Вони хочуть захопити всю Україну, а потім піти на Москву та подолати більшовиків.

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/za-unr-za-ukrayinu-yak-trivali-boyi-v-tsentralnomu-parku-10731735.html

    Так чию сторону триамала УНР? Захищала більшовиків???

    Задунайский Торонтуй reply Вася

    Да, тоже заценил прикол).
  • Петров Пётр

    Мечтатели )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up