«Хтось ходить на рибалку, а ми на війни минулого». Розмова з одеським реконструктором

«Хтось ходить на рибалку, а ми на війни минулого». Розмова з одеським реконструктором
  • Вінниця знов стане столицею УНР на день. Аби відтворити минуле, до нас з’їхалися півтори сотні реконструкторів історії з кількох міст України.
  • Звідки вони беруть зброю та військову форму, як воно грати «поганців» та чому взагалі цим займаються?

Сьогодні, 13 жовтня, у місті триває фестиваль «Вінниця - Столиця УНР», який поверне наше місто на добу в події початку 20 сторіччя. І до міста приїхали біля 150 військово-історичних реконструкторів. Частина з них була на виставці бронетехніки, фотографувалися біля бронемашин. І це виглядало дуже дивно, коли «білогвардійці» роблять селфі на тлі броньовика «Петлюра».

Поговорили про військово-історичну реконструкцію з учасником одеського клубу «Захисник» В’ячеславом Степаненком. Він пояснив, що сьогодні буде виконувати роль поруччика Корніловського ударного полку — одного з підрозділів «білої» армії, яка воювала в Громадянській війні на теренах колишньої Російської імперії в 1917-1919 роках.

Відео дня

— Форма не є оригінальною, на військових складах сторічних шинелей вже немає. Її робили на замовлення вже в наш час, є багато майстерень в Україні.

Чи використовують автентичні матеріали в цій формі або якийсь крой особливий?

— Матеріал — це сукно. Воно було завжди і зараз залишається. А зшивають по ГОСТам тих часів, це, слава Богу, залишилося від царської Росії. Ще відновлюємо форму по фотографіях, по експозиціях у музеях.

А що у вас на поясі закріплено?

— Шашка і револьвер-наган 1895 року.

А яке у вас військове звання?

— Підпоручик. По-сучасному, це лейтенант.

Далі чоловік розказав, що до реконструкції боїв між «білими» та військовими УНР добре готувалися, хоча й було мало даних.

— У парку буде реконструкція боїв. «Біла» армія воюватиме з УНР. І це буде узагальнена реконструкція боїв, бо громадянській війні дуже мало збереглося. Хоча ми точно знаємо, що такі битви та такі військові підрозділи були у Вінниці на початку 20 століття, — казав В’ячеслав Степаненко. — А взагалі, для нас це не просто постановка. До відновлення подій минулого готуємося дуже серйозно: піднімаємо документи в архівах, відшуковуємо місця боїв, персоналії того часу, при яких обставинах загинули та багато іншого.

Як ви обрали для себе роль корніловського підпоруччика? Мабуть, не хочеться ж грати за поганців, які програли.

— Ми займаємося реконструкцією більше десяти років, я в складі клубу «Захисник». Були схожі запитання колись, що при реконструкції боїв Другої світової війни я грав німця. І люди запитували, а «Як так, це ж фашисти, як ви можете?». Але потрібно ж кому-то бути поганцем. Це ж історія нашої країни. І якою б вона не була, переписувати її ми не маємо права.

На кінець розмови дізналися, що насправді В’ячеслав не заробляє на життя реконструкціями боїв. Він є столярем і каже, що «одне одному не заважає».

— Взагалі, це моє хобі. За професією я столяр, роблю меблі. У нас в клубі два холодильщика, один — слюсар-інженер. Хтось їздить на рибалку, хтось в ліс на полювання, а ми займаємося реконструкцією, — казав Степаненко. — Але до цієї справи ми ставимося серйозно. І люди, які два дні проходили в старовинному одязі, побахкали зі зброї та й все — в нас не затримуються. По суті, реконструкція боїв - це лише частина того, чим ми займаємося. Ми вивчаємо історію та розповідаємо її на виставках, постановках тощо. Крім того, ми відновлюємо історією свого міста — Одеси.

Нагадаємо, з 14:00 у Центральному парку відбудеться реконструкція бою між армією УНР та підрозділами білогвардійців. У події візьмуть участь до 150 реконструкторів, військова техніка та піротехніка.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступник мера Гнівані знову попався на розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up