За шість мільйонів гривень купили на аукціоні хатину у місті Бар і подумали: «А воно нам треба?..»

За шість мільйонів гривень купили на аукціоні хатину у місті Бар і подумали: «А воно нам треба?..»
Не вартий цей будинок шести мільйонів! Але ж заплатили...
  • У шість разів дорожче продали на аукціоні одноповерхову будівлю колишнього управління статистики у місті Бар.
  • При стартовій ціні 846 тисяч гривень переможець торгів заплатив шість мільйонів.
  • Десятеро покупців хотіли стати власниками споруди, якій вже не один десяток років.
  • Чим вона їх привабила?

У цій одноповерховій будівлі раніше працювали районні статисти. Приміщення перебувало у власності держави, на балансі обласного управління статистики. Після ліквідації таких структур у районах приміщення виставили на торги.

Організатором аукціону було регіональне відділення Фонду Держмайна. Його офіс знаходиться у Вінниці, але відділення працює на дві області — нашу і Хмельницьку. Керівник відділення Андрій Маркевич розповів, що не сподівався на таке зростання ціни під час торгів. Навряд чи шість мільйонів це та сума, що є прийнятною для такої споруди. Але на те й торги. Якщо переможець заплатив, значить, вважав, що придбаний об’єкт того вартий.

Відео дня

— Ціна шість мільйонів зависока, це без сумніву, її не можна назвати справедливою, — каже новий власник споруди у міст Бар Віталій Панченко.  

— Для чого ж тоді платили? — запитую підприємця.

Переможцем аукціонних торгів за будівлю, в якій раніше знаходилося районне управління статистики, стало ТОВ «Сіріус». Віталій Панченко його генеральний директор. У розмові з журналістом він поділився враженнями від того, як торгувалися, а також розповів, для чого його підприємству хатина у Барі. Саме так він назвав об’єкт, за який настирливо змагалися з іншими претендентами.

Торгуйся — хоч на березі моря

За словами Віталія Панченка, участь у торгах він брав разом зі своїми партнерами.

Спершу чоловік уточнює, що торги відбувалися в електронному режимі. Вважає це дуже зручним варіантом. Схвально оцінює такий формат, що його запровадив Фонд Держмайна України.

— При електронних торгах справді все стало прозоро, — говорить Панченко. — Заходиш на сайт Фонду, бачиш всі об’єкти, що пропонують на приватизацію, дізнаєшся про дату аукціону, реєструєшся і чекаєш визначеної дати. З реєстрацією у нас не виникало жодних проблем. Особливо зручно, що тепер не треба добиратися до місця торгів, як це було раніше. Не треба витрачати на поїздки час, кошти. Єдине, що потрібно мати, гаджет з підключенням до Інтернету, ну, і кошти, звичайно. У визначений час початку аукціону підключайся до торгів хоч з кабінету, чи автомобіля, якщо в дорозі, чи навіть з берега моря у Туреччині, чи де ти відпочиваєш.

Співрозмовник уточнює ще одну деталь: учасники торгів не знають, з ким торгуються, і тим більше, не бачать один одного.

— Кожному присвоюється відповідний номер, — продовжує Віталій Панченко. — На екрані час від асу з’являється сума, яку хто пропонує. Все організовано дуже зручно.

Чоловік просить написати про це. За його словами, Фонд Держмайна по-справжньому заслуговує за таке на похвалу.

Спрацював азарт…

Віталій Панченко під час торгів знаходився у своєму робочому кабінеті. Разом з ними були присутні його партнери.

— Перед початком аукціону ми обумовили для себе суму, яку готові були заплатити за об’єкт у місті Бар, — говорить підприємець. — Визначили розумну межу. Перед тим бачили приміщення. Від оголошення аукціону і до його початку дається місяць часу. Була можливість, як кажуть, прицінитися до об’єкта на місці. Зробили певні висновки і з тим прийшли на торги.

Будівля, про яку мова, однозначно потребувала ремонту. Навіть покрівлю необхідно міняти. Цей фактор також додавав мінусів, яких і без того було достатньо.

Єдиний жирний плюс аукціонного об’єкту — його місце розташування. Знаходиться споруда поруч з центральним ринком міста Бар. Тут завжди людно, особливо у так звані базарні дні. Саме цим об’єкт найбільше привертав увагу кожного з десятьох покупців.

Співрозмовник каже, якби він один торгувався, навряд чи заплатив би такі великі гроші.

— Спрацював азарт, — розповідає Панченко. — Купили будинок на азарті. Особливо відчувалися емоції, коли ми залишилися ще з одним конкурентом, восьмеро зійшли з дистанції, а нас двоє претендентів продовжували торгуватися. Повторюю ще раз, я був разом з партнерами. То один, то другий говорив: «Давай ще накинемо! Та невже ми не зможемо виграти?». Однозначно включився елемент змагальності не тільки з конкурентом, а й між нами. Ми вкладали свої частки від загальної суми, а це теж мало значення при «накиданні» ціни» під час торгів.

Коли аукціон закінчився і перемогу здобуло ТОВ «Сіріус», у Віталія Панченка мимоволі з уст зірвалася фраза: «А нам потрібен цей будинок за таку високу ціну?». Партнери усміхнулися у відповідь.

До речі, в умовах електронних торгів передбачено,  якщо переможець аукціону після його завершення не оформляє договір і не сплачує кошти, перемога дістається тому, хто пропонував меншу суму і закінчив торги на другому місці. Якщо і він відмовляється, аукціон проводять повторно.

Це місце — для торгівлі

Як використають придбане приміщення?

— Якщо поруч ринок, то логіка підказує, що придбаний об’єкт має використовуватися саме з такою метою, тобто створення в ньому торговельних місць, — розповідає Віталій Панченко. — Тому однозначно це буде торговельний центр.

Поки що будівлю ремонтують. На це також потрібні немалі кошти. Тим часом в іншій її частині уже відкрили торговельні точки.

— Думаємо над маркетингом,  — ділиться думками підприємець. — Адже торговельних конкурентів тут немало. Треба запропонувати покупцеві або той товар, якого нема в сусідів, або привабити його нижчою ціною, або придумати ще якісь незвичні ходи. З одного боку добре, що тут завжди є покупці, а з іншого — ринок це те місце, де багато-чого продають дешевше, ніж у магазинах. Все це вивчаємо, опрацьовуємо, аналізуємо.

Один з партнерів пропонував використати придбану будівля для надання послуг. Під час обговорення її відхилили. Послуги не дадуть тієї виручки грошей, на яку можна сподіватися від торгівлі.

За словами співрозмовника, зацікавленість у придбаному ними приміщенні виявляють також орендарі. Віддача від об’єкта буде. Щоправда, тільки з часом. Немало води спливе, поки «відіб’ють» вкладені шість мільйонів.

Що ще продадуть на аукціоні?

Одноповерхова будівля колишнього управління статистики у місті Бар була одним з об’єктів малої приватизації на території області. Знаходиться на вулиці Соборна, 32. Загальна площа 227 кв м з ганками Цегляна Соборна, 32

«Дані з повідомлення ФДМУ до початку аукціону: Фундамент бутовий. Покрівля азбофанера. Водопостачання централізоване. Опалення електричне. Стан задовільний. Придатна для експлуатації. Стартова ціна об’єкта 846,1 тис грн».

Що ще можна придбати у такий спосіб на території області?

Регіональне відділення ФДМУ виставило на аукціон на території області майже 40 об’єкт малої приватизації. Дізнатися про них можна на сайті регіонального відділення. Найбільш привабливими залишаються будівля картографічної фабрики, корпоративні права заводу «Кристал», якими на 100% володіє держава, а також  «Єдиний майновий комплекс Вінницький авіазавод», що включає в себе 30 одиниць основних засобів, розташованих на площі 26634,7 квадратних метри.
 

Читайте також:

Пробну партію лавандової олії виготовили в Ладижині. Пропонують вирощувати лаванду

Літній театр у Вінниці занепадає і руйнується. Які є плани на об’єкт?

Тест від 20minut.ua. Чи пам'ятаєте ви, як називалися вінницькі вулиці до перейменування?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergey Belozor

    Міжрегіольнальний центр масажу і релаксу б там

keyboard_arrow_up