Пробну партію лавандової олії виготовили в Ладижині. Пропонують вирощувати лаванду

- Підприємець Станіслав Розсоха зробив крок до розширення бізнесу на лаванді.
- На придбаному обладнанні виготовив лавандову олію і лавандову воду.
- Пропонує охочим долучатися до вирощування цієї надзвичайно запашної рослини.
Виробничі потужності кооперативу Станіслава Розсохи знаходяться у селі Заозерне Тульчинського району. Саме там встановили технологічне обладнання для виготовлення лавандової олії.
Перші краплі з’явилися через дві години
Кооператив має розгалужену сферу діяльності.
— Вирощування лаванди це не більше двох відсотків у нашому виробництві, — уточнює Розсоха. — Але кожна нова справа це задоволення від того, що ти не стоїш на місці, а йдеш далі. Так і з лавандовою олією.
Технологічне обладнання для виготовлення олії з лаванди придбали торік. Воно вітчизняного виробництва.
Випробували тепер Підприємець особисто брав участь в освоєнні новинки. Каже, працював разом з робітниками. Перші краплини олії з’явилися приблизно через дві години після початку процесу. Саме стільки часу тривав технологічний процес.
— В його основу покладено принцип випарювання ефірних масел з лаванди, — уточнює Розсоха. — Вони є у кожній частинці розслини, і в квіточках, і в стеблах, і в листочках.
Олія окремо, вода — окремо
За словами співрозмовника, для випробування взяли 18 кілограмів свіжоскошеної лананди. Стебла закладали разом з пелюстками і листям.
В результаті отримали 140 мілілітрів олії і 10 літрів лавандової води. Таку кількість отримали з сорту лаванди «Вдала вузьколиста».
Як стверджує співрозмовник, технологічний процес налагоджено таким чином, що автоматично розділяє лавандову воду й олію.
Так само можна виготовляти олію з сушеної рослини. Лаванду заготовлятимуть і перероблятимуть тоді, коли буде замовлення.
— З одного гектара рослин можна отримати 7090 літрів лавандової олії, — говорить Станіслав Розсоха. — Принаймні такі розрахунки наводять в літературі. Як воно насправді, ми ще не перевірили.
Для того, щоб налагодити збут лавандової олії, фахівці кооперативу мають виконати багато роботи. Найперше отримати цілу низку дозвільних документів. У наших умовах зробити це не просто.
— Але ми вже робимо, — каже підприємець. — Наскільки мені відомо, у нашій країні нема великого промислового виробництва лавандової олії. Хоча потреби у ній немалі. Намагаємося зайняти свою нішу серед невеликих виробників.
Запашні жнива
Кооператив Розсохи має свою особливість у вирощуванні лаванди. Залучає до цієї справи бажаючих людей, які мають землю.
— Нині з нами уклали договори майже 20 людей, — розповідає підприємець. — Торік їх було тільки четверо. Загалом лавандові ділянки становлять 15 гектарів, майже у чотири рази більше, ніж торік.
Станіслав Розсоха пропонуємо людям таку схему співпраці. Продають розсаду на вигідних умовах. Бажаючі вирощувати лаванду отримують у кооперативі посадковий матеріал за 35% його вартості. Остаточний розрахунок з ними кооператив проведе після того, коли виростять урожай, зберуть його і передадуть кооперативу.
Як пояснив співрозмовник, лаванда багаторічна культура. Один раз посадиш — і щороку збираєш урожай.
Недовзі починаються лавандові жнива.
— Найдальша точка, з якої нам привезуть сировину, це Київська область, — каже Розсоха. — Саме там проживає один з наших партнерів. Більшість у сусідніх селах.
Раніше ми писали: Подарував дружині лавандове поле, для себе залишив спаржу, а тюльпани зачекають.
Читайте також:
Спечуть найбільший малиновий пиріг. Що ще чекає гостей на «МалинаФест»?
Архітектурні пазли: знайдіть іншу частину вінницького будинку за фото
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.