За Сабарівською ГЕС забруднюють річку Південний Буг?

За Сабарівською ГЕС забруднюють річку Південний Буг?
З труби зливають рідину просто в нашу річку. Від цих стоків берег вкритий піною, яку тягне далі течією
  • Наша читачка Вікторія звернулася зі скаргою: скидають нечистоти у головну річку Вінниці, від чого вода вкрита коричневою піною та білими пузирями.
  • Усе це відбувається усього за 200 метрів від Сабарівської греблі.
  • Ми вирішили з’ясувати, чому служби, які контролюють стан водойми, не реагують на проблему.

До журналіста звернулася вінничанка Вікторія, яка побачила як забруднюють річку Південний Буг.

— Скидають нечистоти в районі Сабарова, десь 200 метрів нижче гідроелектростанції. Неподалік від підприємства «АВІС». Я не знаю, чи це вони зливають, чи якесь інше підприємство. Я не дуже громадсько активна людина, мені це просто дуже болить, що забруднюють нашу річку, — каже Вікторія.

Вона розповіла, що в місці скиду нечистот стоїть сильний сморід каналізації. Узбережжя вкрите коричневою піною, вода виходить з труби з білою піною, від якою по річці розтікаються бульбашки.

— І усе це розтікається по всій річці, течією несе далі. Зафіксувала цю картину 2 червня. Але знаю, що там це відбувається регулярно, — каже вінничанка. — І я впевнена, що там скидають неочищені стоки, якісь хімікати.

Переадресували до іншої служби

Вікторія на емоціях звернулася до «Муніципальної варти». Написала, що мене її ця ситуація бентежить і запитала, що можна вдіяти та хто відповідальний за цю катастрофу, яка систематично відбувається у нашій річці.

— Мені у відповідь написали, що треба письмово звертатися до екологічної інспекції. Тобто, просто переадресували до іншої служби, — каже вінничанка.

Цитуємо відповідь «Муніципальної варти». Текст ми дещо скоротили, але зберегли закладений зміст.

«Це питання за належністю належать компетенції Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. Необхідно письмово звернутися до них. 

Водночас повідомляємо, що на неодноразові звернення до державних органів для здійснення екологічного контролю, було отримано відповіді, що за частиною першої статті шостої Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» здійснення позапланової перевірки може бути тільки на підставі звернення фізособи про порушення, що спричинило шкоду правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Таким чином, у разі надходження письмового звернення на адресу обласної екологічної інспекції (м. Вінниця, вул. 600-річчя,19, тел.(0432) 56-06-47, (0432) 46-67-58) матеріали направляються до центрального органу виконавчої влади для отримання погодження та здійснення позапланової перевірки», — йдеться у відповіді «Муніципальної варти».

Орієнтовне місце розташування, де зливають нечистоти

— Якби перевіряючі служби справді виконували свої функції, то дізналися, хто це, що це відбувається та припинили б забруднення Південного Бугу. Бо чого приїжджаєш на Дністер відпочивати, і бачиш, що там чиста, нормальна вода. Виходить, що там не все одно на екологію, а в нас Південний Буг — це просто позорисько якесь, — підсумовує Вікторія.

Хто і що може перевіряти?

У міської влади Вінниці справді немає ніяких важелів впливу на місцевих забрудників? З цим питанням ми звернулися до начальника «Муніципальної варти» Віталія Чигура.

— Про забруднення річки нам надходять сотні повідомлень. На жаль, ми не маємо лабораторних можливостей досліджень. Тому перевірку може зробити або екологічна інспекція, або Держпродспоживслужба. Для того, щоб проаналізувати вміст речовин у воді. А візуально ми можемо перевірити, приміром, чи є тверді побутові відходи, чи зливають рідкі відходи з вигрібних ям тощо, — відповів Віталій Чигур.

— То можливо ви б скооперувалися з екологами чи фахівцями Держпродспоживслужби, щоб здійснити перевірку? — запитав журналіст.

— Ми періодично звертаємося до служб, з проханням провести спільну перевірку. Але на сьогодні, відповідно до їхнього законодавства, діє мораторій на перевірки бізнесу. Тому часто отримуємо негативну відповідь на наші звернення, — відповів начальник «Муніципальної варти».

Попри таку відповідь, Віталій Чигур сказав журналісту, що фахівці «Муніципальної варти» виїдуть на місце; спробують залучити екоінспекцію до перевірки; та встановлять, хто і що там скидають в нашу річку Південний Буг.

Ми також звернулися телефоном до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. Там, справді, підтвердили, що екологічні перевірки зараз під мораторієм. Але можуть здійснити позапланові, за зверненням від громадян.

— Лист можна направити звичайною поштою на адресу: 21100, місто Вінниця, 600-річчя, 19 або електронною: [email protected]; [email protected]. Звернення з описом проблеми можна написати у довільній формі, — розказав журналісту фахівець Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

Тому разом з нашою читачкою Вікторією, так і зробили: надіслали скаргу на електронну пошту екоінспекції. Також запросили відповідь з результатами перевірки. Як тільки вона буде — опублікуємо її у наступному матеріалі.

Які штрафи за забруднення річок?

За забруднення водойм в Україні є кримінальна відповідальність. Вона прописана у статті 242 «Про порушення правил охорони вод» Кримінального кодексу України.

Санкція за порушення цієї статті передбачає штраф від 17 тисяч до 85 тисяч гривень, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк.

За забруднення водойм, яке спричинило загибель або захворювання людей, масову загибель об’єктів тваринного або рослинного світу передбачене обмеження волі на строк до п'яти років.

Раніше, нагадаємо, ми запитали вінничан чи влаштовує їх якість води з-під крана у Вінниці.

 

Читайте також:

У Вінниці виділять 90 тисяч гривень на лабораторну перевірку якості води

Вода в громадських криницях на «Вишеньці». Де безпечно попити джерельної?

Вінничани почистили від борщівника береги малої річки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Светлана Огородник

    К сожалению очистные сооружения ни одно предприятие не хочет строить. Всё, что есть в Украине строилось при СССР...
  • Sergey Storog (Ja)

    Як на мене суть справи у тому що людина звернулась до мун.варти а вони відфуболили далі бо це нецікаво. А прибути на місце зафіксувати факт і потім викликати відповідні служби? От як би там бабця якась яблука продавала або хтось палив листя от тоді і спецслужби і спецназ ітд а так....якесь забруднення фі.
  • Igor Igor

    В том месте где описывает Виктория происходит сброс нечистот, могу подтвердить -это происходит годами,если не десятками лет. Думаю,что все контролирующие службы в курсе, а воз и ныне там. Так же убили  Вишенское Оз.не когда рыбное и чистое, а сейчас протухшая зловонная лужа. Плевать им на экологию...
  • Сергей

    Это с Ависа идут отходы.  У Ависа крыша везде их никто не трогает.

keyboard_arrow_up