Чи влаштовує вас якість води з-під крана? Ми запитали вінничан

Чи влаштовує вас якість води з-під крана? Ми запитали вінничан
  • З настанням спеки у Вінниці традиційно погіршується якість водопровідної води. З’являється «рибний» смак та жовтуватий колір. А що про колір та смак кажуть вінничани?

У перехожих у Центральному парку ми питали, як їм вода з-під крану, чи п’ють її та чи готують на водопровідній воді їжу, а також, що на думку людей, треба покращити.

Під відповідями людей також розмістили пояснення від «Вінницяоблводоканалу», що не так з водопровідною водою та чи можна її вживати.

Олександра (24), фінансистка

Відео дня

— Не можна її пити, та навіть коли миєш посуд, то відчуваєш неприємний запах від води. Зазвичай, таке відбувається раз на три місяці, протягом двох-трьох тижнів. І вода у ці періоди має жовтий колір. Для вживання — купуємо воду з бочок та водоматів.

Володимир (40), фінансист

— Вода з-під крана несмачна, вона мені не подобається. І запах жахливий. Тому доводиться купувати в магазині, набирати з криниць, щоб використовувати в приготуванні їжі та просто пити. Що потрібно робити, щоб зробити водопровідну воду придатною? Я не знаю, я не фахівець у цій галузі.

Інна (33), держслужбовиця

— З-під крана вінницькою водою користуюсь виключно як технічною та в душі. Бо якість жахлива, часто вона жовтого, зеленого кольору. Це не та вода, з якої хочеться готувати каву вранці. Чому так? Напевно тому, що на Водоканалі не оновлюється обладнання, погане очищення. 

Володимир (60), пенсіонер

— У нас, на Київській, вода з-під крана йде якась жовта. Тому ми тільки перемо на цій воді, миємо посуд та все. Щоб її пити, напевно, очищення треба краще робити. Бо зараз ми використовуємо тільки фільтровану воду, з бочки.

Лариса (69), тренерка

— Водопровідна вода сильно смердить. Напевно, я вже років десять нею не користуюсь. Нічого не варю з води з-під крана, та навіть не мию нею посуд: для цього набираю воду з криниці. А для пиття беру воду з джерельця, що в нас знаходиться на Вишеньці за «Шоком».

Юрій (70), пенсіонер

— Я задоволений якістю. Живу в районі Універмагу і в мене немає проблем з якістю води з-під крана. У мене вода з-під крана не смердить, колір її нормальний. Тому я на водопровідній воді й готую, і п'ю її сирою. 

Броніслав (73), пенсіонер

— З крана взагалі не п'ю. Я п'ю воду тільки з криниці. Водопровідна вода мені щось пахне дуже. Тому використовую її тільки для того, щоб посуд помити чи самому помитися.

Що кажуть про якісь води у вінницькому «Водоканалі»? Цьому присвятили допис на facebook-сторінці підприємства.

«Настав наш «улюблений» період, коли спека та сезонні явища в річці Південний Буг роблять свою справу. Щороку в цей час маємо однакові проблеми: рівень кисню в річці падає, бо одні водорості розкладаються, а інші починають свій життєвий цикл. І тим, й іншим для всіх процесів потрібен кисень. Багато кисню! — йдеться в дописі. — Спека останніми днями пришвидшує процеси життєвого циклу водоростей, прогріваючи воду. Відповідно, вони «з більшою радістю» не лише виробляють, а й споживають кисень, який нам так потрібен для нормального проходження природних процесів самоочищення!».

Там додали, що «Вінницяоблводоканал» не може вплинути на сезонні явища в річці. Що роблять натомість? Контролюють показники води та змінюють технологічні схеми очищення. А саме:

  • на початковому етапі очищення води вже додали збагачення киснем: працюють «повітредувки»;
  • коригуємо дози реагентів для очищення води.

«Знаємо про проблематику, тримаємо ситуацію під контролем і запевняємо, що наразі йдеться про несуттєве погіршення лише запаху та/або кольору води. В цілому вода у кранах вінничан залишається БЕЗПЕЧНОЮ для споживання», — запевнили у Водоканалі.

Раніше, нагадаємо, вінничани розповіли про те, яких маршрутів громадського транспорту не вистачає у Вінниці.

 

Читайте також:

Чи можна проводити масові гуляння у Вінниці під час війни — ми запитали

Що ви робите для перемоги України? Ми запитали вінничан

Чи варто запускати фонтани у Вінниці поки триває війна — ми запитали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анатолий Гордий

    годится  только  как  техническая   даже  после  душа  бывает    ощушение  что  началась  чесотка
  • Лариса Кулиш

    Вже давно використовую як технічну, а для споживання купую.
  • Семен Маркович

    Забор воды с речки Буг, никакого  контроля за сбросами  со стороны государства нет.  В воде отравленная муть. Котролирующие этот вопрос  органы надо разгонять сра-ой метлой!!!
  • Анна Романюк

    Все життя п'єм цю воду.А що робити.Не накупишся.Проживаємо на Вишеньці.

keyboard_arrow_up