З Вінниччини на край світу: Василь Прокопенко вирушив у антарктичну експедицію

З Вінниччини на край світу: Василь Прокопенко вирушив у антарктичну експедицію
  • Для Василя Прокопенка з Вінниччини, який за фахом дизеліст-електрик, це перша поїздка на станцію «Академік Вернадський».
  • Це вже третя ротація зимівників, яку Національний антарктичний науковий центр проводить за час повномасштабної війни.

Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів — на фронті. Уже було кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями.

Василь Прокопенко з села Буцні Жмеринського району Вінницької області став учасником 29-ої Української антарктичної експедиції, яка 11 березня вирушила на станцію «Академік Вернадський». Загалом в команді 14 учасників, серед яких четверо — жінки. Повний список учасників опублікували на сайті Національного антарктичного наукового центру.

Відео дня

— Попри всі складнощі, ми не можемо зупинити антарктичну програму. Не маємо такого права ні перед минулими поколіннями, які вклали дуже багато сил і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, ні перед нинішнім, для якого Антарктика — це вікно в світ глобальної науки, ні тим паче перед майбутніми, адже наша присутність на крижаному континенті має надзвичайні перспективи, — зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

До Антарктики експедиція добиратиметься спочатку автобусом до Польщі, потім літаками до Чилі, а з порту Пунта-Аренас — криголамом «Ноосфера».

У складі 29-ої Української антарктичної експедиції 9 вчених: по три біологи, метеорологи і геофізики та п'ять представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, системний адміністратор, системний механік, дизеліст-електрик.

Полярник Василь Прокопенко з Жмеринського району працюватиме в команді життєзабезпечення, він — дизеліст-електрик.

 

Читайте також:

Як Отамановський на допиті обдурював «енкаведистів». Уперше показали матеріали з архіву КДБ

З перемогою! Фільм тульчинців визнали кращим на фестивалі у Нью-Йорку. Коли побачимо його?

«Ми вчимося жити з болем». Дружини військових писали картини на згадку про своїх полеглих Героїв

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила

    Б...., а хлопців підмінити? Що ж це робиться?
  • Ihor

    А оно нам надо?

    Hanna reply Ihor

    За всіх не говоріть, говоріть за себе.

keyboard_arrow_up