«Z» на Старому місті. Вінничанин заявляє, що на його дім нападає колишній зять

«Z» на Старому місті. Вінничанин заявляє, що на його дім нападає колишній зять
На паркані Андрія Клакова намалювали Z — символ рашистів. Чоловік підозрює, що це зробив його колишній зять, який таким чином їм мстить
  • «Приїхав до мого родича, намалював на паркані Z. Встигли сфотографувати його в машині», — написав у своєму фейсбуку вінничанин Максим Клаков.
  • Інцидент стався 7 квітня, на Старому місті. Того ж дня підозрюваного затримали. Але історія не завершилася.
  • З нами зв’язався постраждалий у цьому інциденті, Андрій Клаков.
  • Він розповів, що його дім продовжують обстрілювати та обкидувати камінням. І це, за його словами, останні дев’ять років (!) робить колишній зять, громадянин Литви.

Минулої суботи опублікували матеріал про те, що на Старому місті виявили «колаборанта».

«Ця тварюка, знаючи, що син служить в ЗСУ, приїхав до мого родича, Андрія Клакова, кинув каменем у прапор Україні у дворі, намалював на паркані літеру «Z» і намагався зникнути. Встигли сфотографувати його в машині», — написав на своїй фейсбук-сторінці Максим Клаков.

У поліції відзвітували, що підозрюваного затримали. І додали, що його опитують співробітники СБУ. Ніби кінець історії, але це не так.

Відео дня

Нападником є громадянин Литви

Після публікації матеріалу зателефонував Андрій Клаков. Саме йому в подвір’я прилітають каміння. А на його паркані, що прилягає до території школи, тепер «красується» замальована буква Z — символ рашистів, який популяризує серед росіян «спеціальну військову операцію».

Так от, за словами Андрія Клакова, напади здійснює його колишній «зять».

— Його звати Ромуальд Леніс, він сам з Литви, але живе зараз у Вінниці. І це зло, а інакше я його назвати не можу, псує життя мені та моїй жінці, — каже Андрій. — Це почалася у 2013 році. Тоді ця людина жила в моєму будинку, разом з моєю донькою. У них є спільна дитина. Потім він покинув їх, суд присудив сплачувати аліменти, чого цей литовець не робив останні дев’ять років. І з того часу колишній зять нападає на наш дім.

У чому причина нападів? Три версії

Чому людина нападає на їх будинок та родину? У Андрія Клакова є кілька версій. Далі його пряма мова:

  1. Він так мстить, бо цивільний шлюб розпався. Донька після розриву відносин з Ромою (прим. — так у родині звали литовця) вийшла заміж за іншу людину, і зараз виїхала з України. Тікала не від війни, а від свого колишнього.
  2. Литовець нападає тому, що син служить в ЗСУ. Бо навіщо він тоді намалював нам на паркані Z? Щодо цієї «зетки», то це в нас вже місцева «туристична родзинка»: люди біля неї фотографуються.
  3. Нападає на будинок, бо не може покинути Україну. Він є злісним неплатником аліментів, отримав заборону на виїзд від виконавчої служби. Це, можливо, може скасувати заява моєї доньки, але вона за кордоном і, звісно, не буде цього робити.

Чоловік говорив зі своїм нападником, який казав, що хоче бачитись з сином. «Тесть» відповідав, що донька з дитиною тут більше не живуть, зараз за кордоном. За його словами, Ромуальд Леніс ніби «все зрозумів, але нападати не припинив».

— Кидає каміння у дім, стріляє по даху. Постійно погрожує спалити мій будинок, бо я «батько жінки, яка його кинула» і тому винуватий. Він так чинить щовесни. Якесь у нього загострення відбувається, може вітамінів не вистачає, — розповів Клаков.

Заяв вже є на товсту теку

Учора, 14 квітня, на будинок Клакових знову напали. Андрій стверджує, що то, знову був його колишній «зять».

— Викликали поліцію. Приїхав цілий підрозділ правоохоронців. Походили по городу, приїхали слідчі. Прийняли в мене чергову заяву. У кожного з цих поліцейських є знімки литовця, його машини на придністровських номерах, — розповідає вінничанин.

За його ж словами, за останні дев’ять років на Ромуальда Леніса подали стільки заяв, що їх вистачило б на «товсту теку». Скаржаться на литовця і сусіди.

— Зараз він стабільно, під час комендантської години, до мого будинку приїжджає та пакостить. Правоохоронці радять у такому випадку «викликати поліцію», — говорить Андрій. — Я не розумію, чому відбувається така бездіяльність з боку поліції? Якби це витворяв українець, то його б вже за ґрати посадили. А до цього литовця питань немає

Що кажуть в поліції

У поліції нам розказали, що під час останнього випадку, який стався 7 квітня, литовця притягнули до адміністративної відповідальності.

— По цьому громадянину склали адміністративний протокол по 173 статті (Дрібне хуліганство, покарання штраф — 51-119 грн), — каже речниця Вінницького районного управління Нацполіції Ірина Добровольська.

— Кримінального провадження по цій людині немає? Бо заявник стверджує, що саме цей громадянин Литви є автором літери Z, — спитав журналіст.

— Поліція не встановила, що саме ця людина є автором напису. Немає доказів. Те, що людина кинула камінь в будинок, не є кримінальним порушенням. Це хуліганство, за яке є адміністративна відповідальність. Навіть, якщо це повторюється з року в рік, — відповіла Ірина Добровольська.

***

Для об’єктивного висвітлення конфлікту ми намагалися зв’язатися з Ромуальдом Ленісом: номером телефону з нами поділився його колишній тесть. 

Телефонували, залишили СМС-повідомлення, але протягом дня чоловік не відповів на дзвінки. Ми готові висвітлити його позицію у наступному матеріалі, а також додати його пояснення до цієї статті задля дотримання балансу думок.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про конфлікт зі стріляниною між мером Немирова та волонтером.

 

Читайте також:

П'яний вінничанин знущався з вагітної дружини. Його затримали зі зброєю

У Вінниці на Старому місті поліцейські затримали розповсюджувача наркотиків

Мера Немирова, що стріляв з автомата в міськраді, відпускають під заставу в 198 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Людмила Чорноус

    То не зять то зомбі!Радійте що колишній!
  • Наталья Воротинцева

    За використання символіки є кримінальна відповідальність, але треба ще й докази залізні " на зятя"
  • Irina Malkovskay

    Мабуть,у нього вавка в голові!
  • Степан Крук

    Ромуальд Леніс ,як завжди, чудить

keyboard_arrow_up