Ювілейний «Велодень». Тисяча велосипедистів їздила вулицями міста

Ювілейний «Велодень». Тисяча велосипедистів їздила вулицями міста
  • Цього року відбувся 10-ий «Велодень». Молодь та люди поважного віку, разом з малюками та навіть з котом на плечах — люди на велосипедах проїхали із центру міста до кінця Вишеньки. А потім влаштували маленьке свято на парковці торгового центру.

Десятий раз поспіль у Вінниці відбувається «Велодень», коли велосипедисти та велосипедистки з усього міста збираються в одну колону та їдуть через усе місто. Цим, звісно, не задоволені автомобілісти, яким керманичі двоколісних радять частіше крутити педалі.  І як казали учасники забігу, в цих масових подіях є своя мета: збільшити безпеку руху. Бо «велосипедиста-одинака водії машин взагалі не бачать на дорозі».

Близько десятої ранку на майдані перед міськрадою почали збиратися городяни на велосипедах. Люди приїжджали сюди з усього міста та околиць, щоб взяти участь в масштабного велозабігу.

Відео дня

На двоколісних пересіли цілими сім’ями. Так, наприклад, родина Мосійчуків — Юрій, Юлія та їхня донька Аріна — уже не перший рік відвідують масові забіги.

— Їздила на велосипеді й під час вагітності. А з малюткою почала кататися, коли їй виповнилося 10 місяців: Арішка сидить у велокріслі й так ми вже накатали 65 кілометрів, — казала її мати Юлія Мосійчук. — А те, що влаштовують масовий велопробіг, то дуже добре. Так ми показуємо, що велосипедистів багато, ми теж є учасниками дорожнього руху та бажаємо їздити безпечними вінницькими шляхами.

Валерій Коваль також приїхав на подію з усією родиною. До велосипеду прикручений німецький візок, у якому сидіть його чотирирічна донька.

— Це ми третій рік так їздимо у візочку: на пікніки, на велопробіги. Часто підходять та запитують, що це за таке диво. Велодоріжками у місті також користуюсь, але ситуація з ними непроста. Є гарні, відокремлені від пішохідного тротуару доріжки, де комфортно їздити. А є всі інші. Там... ну, самі розумієте, — сказав Валерій.

Вже за півгодини кількість велосипедистів на Майдані Незалежності стала настільки великою, що було складно пройти на двох. Тоді як «контингент» учасників був дуже різний.

Павло на знімку з правого боку (хлопець в окулярах)

Юнак Паша Годованець приїхав на «Велодень» разом з друзями. Він професійно займається велоспортом в ДЮСШ «Колос».

— Я десь у третій раз беру участь в таких масових подіях. А так часто їжджу на велосипеді: за одне тренування до 70 кілометрів наїжджаю. Тим паче, шосейний велосипед нічим не відрізняється від звичайного. Це тільки видно, що в нього шини вужчі. Велодоріжки на Вишеньці подобаються, на інших я не їздив, — сказав Павло.

Володимир на фото з правого боку

Володимир Кравчук також приїхав разом з друзями, які вже не перший десяток років «крутять педалі».

— У цих масових забігах головна мета — це безпека руху. Велосипедиста-одинака водії машин взагалі не бачать на дорозі. По-хамськи їздять ці «керосинки». Тоді як для мене велосипедист це мої ноги. У 2002 році лікарі поставили діагноз артрит та такий прогрес, що через пару років на милицях буду ходити. З того часу я постійно на велосипеді. І якби не він я б вже на милицях ходив, — сказав Володимир.

При цьому не тільки на великах проїхали в колоні. Любомир Вершинін та Олександра Генрі пересувалися на роликах.

— Вже шостий раз беру участь у такій події, а цього року я вперше не один на роликах. Я можу швидко їздити як велосипедисти, мені комфортно на колесах. Але перевага роликів — їх запхнув у рюкзак та все, — казав хлопець.

Серед учасників були й міські посадовці. Заступник міського голови Владислав Скальський був разом з донькою Марією.

— Фактично, я відпросився з роботи на кілька годин, аби взяти участь у велоподії. Інші колеги зайняті. Такі події можна влаштовувати й частіше. Але варто рахуватися з іншими учасниками дорожнього руху, бо зараз колона поїде та ми перекриємо вулицю для машин.

Владислав Скальський на фото ліворуч

Питаємо у чоловіка, чи він часто використовує велосипед, щоб приїхати на роботу.

— Частіше приїжджаю на роботу в машині. Але у п'ятницю, коли у нас дрес-код смарт-кежуал, намагаюся приїхати саме на велосипеді. Коли в мерії буде душова та велика велопарковка, то рано чи пізно, більшість посадовців буде їздити на роботу на велосипеді. Так, велоінфраструктура у Вінниці поки що не найкраща, проблеми є. Але ми працюємо над їх вирішенням, — відповів заступник міського голови Владислав Скальський.

Об 11-й організатор події Олександр Царевський оголосив старт. Колона рушила у супроводі поліцейських та маршалів ГО «Вінниця мобільна». Велосипедисти та велосипедистки проїхали за маршрутом Соборна — Пирогова — Келецька. Загалом подолали близько шести кілометрів.

А фінішем стала парковка ТЦ «Plaza Park», що знаходиться на околицях Вишеньки. Сюди люди доїхали за годину.

— Проїхали добре. Бачив, що тільки один велосипедист не впорався з керуванням та впав. Мабуть, на дівчат задивився. Обійшлося без травм, — сказав один з маршалів заїзду Ярослав Пашкевич.

Тут на учасників і учасниць «Велодня» очікувала величезна кавова локація та тенти, де можна було перепочити, з’їсти смаколиків. Потім для велосипедистів влаштували різні конкурси, серед яких були перегони, конкурси велокраси тощо.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • З.А.Глядач

    "Заступник міського голови Владислав Скальський був разом з донькою Марією. — Фактично, я відпросився з роботи на кілька годин, аби взяти участь у велоподії. Інші колеги зайняті."

    Трудяги ви наші... Навіть у суботу все працюєте та "працюєте"...
  • З.А.Глядач

    "По-хамськи їздять ці «керосинки»."

    Зате велосипедисти-взірцеві учасники руху. Точніше,"взірцеві".
  • З.А.Глядач

    "за півгодини кількість велосипедистів на Майдані Незалежності стала настільки великою, що було складно пройти на двох."

    І пофіг,що там пішохідна зона. Для велосипедорів закон не писаний.
  • Иванов Иван

    до вышыванок волы пидходят
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up