«Їх побили до крові у міськраді». Голова «Національних дружин» України про події у Жмеринці

«Їх побили до крові у міськраді». Голова «Національних дружин» України про події у Жмеринці
Ігор Михайленко (праворуч) колишній командир полку «Азов», нині голова Всеукраїнської ГО «Національні дружини». Поруч — заступник голови обласної організації Денис з позивним Трейн
  • Об’єктивного розслідування подій у Жмеринській міськраді вимагає голова Всеукраїнської організації «Національні дружини» Ігор Михайленко.
  • Про це він повідомив на прес-конференції у Вінниці.
  • Журналістів ознайомили з деякими подробицями і відеоматеріалами, які не показали під час брифінгу начальника поліції області.
  • Який стан здоров’я потерпілих? Де їх лікують? Що надалі планують «дружинники» у цій ситуації?

Події у Жмеринській міськраді 27 лютого закінчилися жорстким протистоянням між представниками обласної організації «Національні дружини» і поліцейськими та цивільними, які не пропустили «дружинників» на сесію міськради.

Вибиті вікна і двері, сліди крові на сходах при вході у приміщення і у самому приміщенні. Люди з окроваваленими головами. Автомобілі швидкої, куди медики переносять постраждалих з приміщення, і екіпажі поліції.

Спершу ситуацію прокоментував на брифінгу начальник обласної поліції Юрій Педос. За його словами, група молодиків, приблизно 30 осіб, намагалися проникнути у будівлю міськради. Головний поліцейський області припускає, що це пов’язано з розглядом питання про недовіру в.о. міського голови Жмеринки.

Відео дня

Відповідальність за бійку правоохоронець поклав на представників двох ГО — «Едельвейс» і «Національні дружини». Керівників названих організацій затримали. Також затримані у процесуальному порядку 20 осіб. Сьогодні, в суботу 29 лютого, Жмеринський суд має обрати міру запобіжного заходу затриманим. Постраждали поліцейські і ті, хто намагався пройти в приміщення міськради. Окремі з них знаходяться в лікарні.

Сподіваюся на зустріч з правоохоронцями

Свою оцінку подій виловив керівник Всеукраїнської організації «Національні дружини» Ігор Михайленко, який приїхав з Києва до Вінниці, аби на місці з’ясувати ситуацію. У розмові з журналістом 20minut.ua Михайленко повідомив, що має намір зустрітися з правоохоронцями області. Чи вдасться це зробити, не знає.

Разом з ним участь у прес-конференції взяв заступник керівника обласної організації Денис з позивним Трейн.

Де тут об’єктивність?

— Ми — за дотримання закону, — каже Ігор Михайленко. — Якщо є порушення зі сторони представників «Національних дружин», вони повинні розслідуватися, а винні нести відповідальність Однак це не має бути травлею нашої організації. Поки що ми бачимо, що затримали тільки наших представників. Але ж у конфлікті брали участь дві сторони і є достатньо відеоматеріалів з фактами порушень невідомими особами у цивільному вбранні. Складається враження, що поліція уже визначила, хто винен, а хто ні.

— Наша організація базується на принципах державності верховенства права, вимагаємо від правоохоронних органів всебічного розслідування фактів, — продовжує Ігор Михайленко. — Не бачимо дій правоохоронців у напрямку тих людей, які перешкоджали  громадянам України, тобто представникам нашої організації, пройти у міську раду, що не є режимним об’єктом, це місце, куди має право потрапити будь-який громадянин України.

Законом не заборонено відвідання міськради

— Проведення акції погоджувалося зі мною особисто, — говорить Ігор Михайленко. — Планувалася, що вона буде мирною. У нас є достатньо підстав, щоб звернутися з конкретними запитаннями до в.о. керівника міського голови Жмеринки. Ці запитання йому хотіли б задати місцеві жителі, але вони бояться це робити. Тому звернулися до нас. Про що конкретно йдеться? Про корупцію, дерибан коштів з міського бюджету… Заборони потрапляння в такі місця мають регламентуватися законом. 

Коли представники «Національної дружини» підійшли до дверей, двері були зачинені. За ними знаходилися люди у цивільному. Перед ними постало питання, хто їм перешкоджає пройти у приміщення.

У їхню сторону почали летіти стільці, їх стали бити палицями і перешкоджати пройти всередину приміщення, наші представники почали чинити спротив.

Думаю, що не доведеться пікетувати будівлю поліції…

— У слідства мають бути питання до обох сторін конфлікту, — говорить Ігор Михайленко. — Поки що ми бачимо, що затримані тільки представники «Національних дружин». Маємо односторонню стратегію і позицію влади місцевої і правоохоронних органів, де звинувачують тільки нашу організацію. Але ж, повторюю, у конфлікті брали участь дві сторони. Тому сподіваємося, що під час розслідування поліцейські візьмуть до уваги факти, зафіксовані на відео. Мова про побиття невідомими наших учасників акції, трощення ними стільців, іншого майна. Це ж видно, хто саме вчиняв такі дії у приміщенні.

— Думаю, що нам не доведеться пікетувати головне управління поліції в області, звертатися до вищих органів їхньої системи. Сподіваюся, правоохоронні органи зроблять все можливе, щоб ситуація була оцінена до кожної секунди, хто почав протистояння, хто почав бити людей. На відео видно, що наші представники не мали у руках жодних предметів. Їх же били зламаними стільцями, їх ламали у приміщенні міськради невідомі люди. Наші хлопці не можуть нести прямої відповідальності, вони захищали себе і вимагали права проходу до сесійної зали.

Хлопці прибігли і влаштували дебош — це не так

— Якщо людей не пускають у міську раду — так не повинно бути, — говорить Михайленко. — Дотепер міськрада не пояснила, чому двері зачинені, чому там знаходилися невідомі, які не мають стосунку до правоохоронних органів, і не пропускали всередину людей.

— Це була підстава для нацдружинників. Наші представники прийшли на мирні дії, а на них накинулися

— Ви мали б бути готові до провокацій?

— Є багато речей, які треба прораховувати, але не завжди це вдається. Згоден, що можливо, варто було краще оцінити силу тих, з ким довелося мати справу.

Загалом, за словами співрозмовника, затримано 24 представників «Національних дружин». Затриманих розвезли по слідчих ізоляторах у Жмеринку, Бар, Шаргород.  Постраждалих госпіталізували у лікарні Вінниці.

До Вербецького не пропускають навіть дружину

Найбільше постраждали двоє представників «Національних дружин». Це — голова Вінницької обласної організації Андрій Вербецький і ще один на ім’я Дмитро.

Як повідомив на прес-конференції заступник керівника обласної організації Денис з позивним Трейн, Вербецький знаходиться на лікування у другій лікарні Вінниці на вулиці Київській. Він під цілодобовою охороною. До нього не пропускають нікого, навіть дружину. Про його стан можна робити висновок з відеокадрів, знятих у приміщенні Жмеринської міськради.

Затримали неушкодженим, а з приміщення винесли на ношах

— Зверніть увагу на ось ці відеокадри, — говорить Денис Трейн. — Ось це наш представник на площі перед міськрадою. Його затримують поліцейські. Бачите обличчя? Неушкоджене, правда, це ж добре видно. Ось його вже волочать у приміщенні.

Потім чоловік робить другий стоп-кадр. На ньому видно, як чоловіка на ношах виносять медики. Голова повністю у бинтах. Все обличчя у крові.

— Це той самий Дмитро, — уточнює Денис Трейн. — Після того, як його затягнули у будівлю. Наяву видно, як його жорстоко побили до крові. Те само зробили з Андрієм Вербецьким.

Хто він, керівник «Національних дружин»?

Ігор Михайленко, 32 роки, керівник Всеукраїнської ГО «Національні дружини».

Колишній командир полку «Азов» (позивний Черкас). Служив у 2014-2017 роках. Звільнився з лав Нацгвардії у лютому 2017 року.

Як сам каже про себе, був політичним в’язнем режиму Януковича. Входив до складу організації «Патріот України».

Затриманий разом з Андрієм Білецьким у 2011 році. У слідчому ізоляторі Харкова провів 2,5 роки.

На волю вийшов 25 лютого 2014 після ухвалення Верховною Радою постанови №4202 «Про звільнення політв’язнів».

Каже, коли приїжджав із зони АТО, бачив, що тут діються речі, несумісні з тими, за що воюють хлопці на Сході. Розумів, що на них треба реагувати.

Разом з демобілізованими з АТО стали думати над створенням організації.

— По суті, створення нової організації  це спільна ідея разом з Андрієм Білецьким, — розповідає Ігор Михайленко. — Тобто ми проговорили, що є така проблематика, що необхідно створити організацію для вирішення цих проблем. Я почав підбирати кадри, гуртувати людей навколо ідеології, вона є націоналістичною.

Також про події в Жмеринці ми писали у цих матеріалах:

Читайте також:

Сутички у Жмеринці: підозру оголосили двом депутатам та кримінальному авторитету

Поліцейським, які постраждали під час інциденту у Жмеринці, вручили почесні грамоти 

Сутички біля міського суду. Невідомі розпилили сльозогінний газ 

Обрали запобіжні заходи жмеринським нападникам. Більшість арештів — без права застави 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Игорь Кудовиченко

    Усраина - это самая забычекончелыжная страна, в которой только бараны упоротые живут, которые называют себя пацриётами.
  • Дмитро Днепро

    Плохо жилось нацдружинам при ПОРОШЕНКО ХА ХА ХА ЛИЧНО МЕНЯ В НОВОМОСКОВСКЕ ПОЛИЦИЯ НА ВЫ НАЗЫВАЕТ ДНЕПРО РУЛИТ ОДЕССА ПАЛИТ СМЕРТЬ КАЦАПАМ

    Игорь Кудовиченко reply Дмитро Днепро

    Ты самое забычеконченое быдло! Сосать тебе хер своей широкой рабочей мордой! Явно твой папа был педиком.
  • Александр Каневский

    бедненькие.... не дали мальчикам дохулиганить до конца.... по попке получили, хнык-хнык...печалька-то...
  • alex les

    Одно удручает, что этих имбецилов из нац дружин, под шумок не кастрировали, ибо недо нацики не должны размножаться. Но, се еще в переди. СУХвС

    Дмитро Днепро reply alex les

    Я тебе голову ОТРЕЖУ пидор и яйцам п и д а р кацапский как вашим пленним мой телефон 0-95-477-8922 ДИМА НОВОМОСКОВСЬК 182 СМ 120 КГ СМЕРТЬ КАЦАПАМ нацдружини поддерживали зеленского теперь хай сасут как ты кацапопид ар опущиная
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up