Депутати у лікарні, хулігани у СІЗО. Подробиці нападу радикалів на міськраду Жмеринки

Депутати у лікарні, хулігани у СІЗО. Подробиці нападу радикалів на міськраду Жмеринки
Стоп-кадр з відеохроніки подій 27 лютого на zhmerynka.city
  • Сьогодні під час сесії жмеринської міськради невідомі напали на громадян, депутатів та поліцію.
  • Членів радикальних організацій затримали, а постраждалих у бійці — госпіталізували.
  • Начальник обласної поліції розповів, як кваліфікували напад і які були мотиви учасників акції.
  • Ми зібрали версії ймовірних причетних до заворушень з кривавими наслідками.

Близько 11.00 сьогодні, 27 лютого, група молодих людей увірвалась до приміщення Жмеринської міської ради та почали трощити все, нападати на людей, чинити опір працівникам поліції. Частину правопорушників заарештували.

Серед депутатів та поліцейських є постраждалі та госпіталізовані. Одна людина отримала відкриту травму черепа, решта — з численними забоями, струсами мозку та переломами ребер.

Відео дня

На телеграм-каналі «Жмеринський пегас» оприлюднили відео, де видно, як почалися заворушення фоні мирного протесту, що відбувався перед міськрадою.

Раптово набігла зграя молодих людей у камуфляжних куртках з написами «Національні дружини» і почала трощити двері міськради, кидати димові шашки та петарди у різні боки. Коли з будівлі вибігли люди в цивільному та поліцейській формі, юнаки кинулися в бійку.

— Під час затримання хуліганів ми встановили, що всі нападники є членами Громадського об’єднання «Едельвейс» та «Національної дружини» міста Вінниці, — розповідає начальник обласного главку поліції Юрій Педос. — Це молодики віком від 17 до 35 років. Їх було близько 30 чоловік...

За інформацією на сайті громадської організації «Нацдружини», їхня акція була мирною і спрямованою проти виконуючого обов’язки мера Жмеринки Юрія Світлака через «його відомі кримінальні методи ведення справ». 

Версія названої організації з приводу хуліганів розходиться з поліцейською. «Нацдружини» не взяли на себе відповідльність за напад:  

«Тітушки, найняті Світлаком, під прикриттям поліції вчинили напад на громадян, що прийшли на сесію міськради і хотіли задати в.о. мера провокаційні питання про його діяльність».

— Ми думаємо, що мотиви розбою пов’язані безпосередньо з сьогоднішньою сесію жмеринської міськради, на якій розглядалось питання про оголошення недовіри виконуючому обов’язки мера міста Жмеринки, — говорить Юрій Педос. — Але остаточно озвучити версію я не можу, це буде виявлено вже під час розслідування. Серед затриманих є два лідери двох організацій, але їх же хтось туди направив.

Начальник поліції прізвищ не назвав, але розуміємо, що мова про керівників «Едельвейсу» та «нацдружинників»: Романа Костишина та Андрія Вербецького.

За словами Юрія Педоса, поліція має декілька версій щодо організаторів нападу, під час слідства опрацюють усю відому інформацію і згодом оприлюднять її.

— Затримано більше 20 осіб в процесуальному порядку, відкрито кримінальне провадження за частиною чотири статті 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство». Покарання — від трьох до семи років позбавлення волі. А також відкрито кримінальне провадження за частиною два статті 345 Кримінального кодексу — позбавлення волі до 5 років за напад на поліцейського, — коментує далі жмеринські події начальник управління Нацполіції.

Юрій Педос розповів також, які саме тілесні ушкодження під час затримання правопорушників отримали поліцейські: струс мозку у десятка людей, перелом ребра, забій носа, обличчя, можливий перелом пальця руки.

Крім поліцейських, як сказав начальник поліції, госпіталізували кілька депутатів.

— Це зухвала подія і ми будемо дуже жорстко реагувати, — говорить Юрій Педос.— Ніхто не має права ні на кого нападати. Захоплювати приміщення, зривати сесії, наносити тілесні ушкодження людям, тим більше поліцейським. За це буде сувора відповідальність. Мені важко підібрати слова, коли на працівника поліції у форменому одязі вчиняється відкритий напад серед білого дня. І на зауваження, і на попередження у молоді, що прибула до міськради, не було жодної реакції, окрім агресії.

Як раніше розповідав 20minut.ua, під Жмеринською міськрадою відбувався протест, який організував колишній жмеринський міський голова Віктор Жеребнюк. Він вимагав відставки нині керуючого міськрадою Юрія Світлака. І слів Жеребнюка, його акція була мирна і до сутички він немає жодного відношення. 

Він записав про це відео, яке теж знаходимо на «Жмеринському пегасі»:

Наша журналістка намагалась зв’язатися з лідером громадської організації «Едельвейс», але на повідомлення у Фейсбук Роман Костишин не відповів. Сподіваємося почути його версію згодом.

— Затримані перебувають у підрозділі поліції, слідчі проводять допити, — розповів також начальник поліцейського главку. — Крім того, вживаються відповідні заходи щодо охорони приміщення жмеринської міської ради та відділення поліції.

 
Пропонуємо подивитися також, як виклали перебіг подій у Жмеринці 27 лютого на місцевому ресурсі zhmerynka.city:
 

 

Читайте також:

У Жмеринці 20 чоловік в масках увірвалися до міськради. Кидали каміння та димові шашки

Напад на жмеринську міськраду: оприлюднили відео, де видно все в деталях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Вероника Вербецкая

    Сидіти має Светлак, ще за те зґвалтування, за яке його не посадили! Активісти прийшли мирно, їх не пустили в раду. Хлопців почали бити тітушки Светлака. Ламали меблі з середини приміщення тітушки, яких найняв мер міста, бо турбувався, що викриється його корупція.
  • аноним

    Они же дети
  • Юрий Гуд

    Засадити усіх на максимально можливий термін! Іншим урок буде.
  • Алекс

    Хулиганы? Радикалы? Титушки?
    Вы с ума посходили, что ли - судя по их методам, действиям и нахальству, - это самые что ни есть патриоты по вызову, заботливо опекаемые и оберегаемые государством с 2014 года..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up