Ялинка зі 150 книг. Як вінничанка експериментує з новорічними красунями

Ялинка зі 150 книг. Як вінничанка експериментує з новорічними красунями
«Не думала, що на ялинку, висота якої понад метр, знадобиться понад 150 книг», — каже Ірина Вакс
  • Ірина Вакс виготовляє штучні ялинки з незвичних матеріалів — книг, паличок, картону…
  • Книжкову ялинку склали зі 150 окремих видань.
  • Як вибирає матеріал для штучних ялинок і чому не ставить живе дерево?

Незвичний подарунок Ірині Вакс зробила її подруга напередодні Нового року — маленьку ялинку, що росла, у горщику. Деревце було висотою приблизно 60 сантиметрів.

— Ялинка не проста, — розповідає пані Ірина. — Це був приз за перемогу.

Подруга виграла її у конкурсі, який проводив один з магазинів нашого міста. Навесні дерево посадили біля будинку. Було це приблизно 10 років тому. Нині воно вже сягає висоти 7-8 метрів.

Відео дня

Надалі, готуючись до зустрічі Нового року, мислили таким чином: якщо біля будинку є ялинка, то для чого купувати ще одну? За словами співрозмовниці, шкода знищувати природу.

Але ж все одно хочеться бачити у будинку атрибут новорічного свята!

Коли донька ще навчалася у школі, зробила батькам сюрприз — виготовила ялинку з картону.

— Ми повернулися з корпоративу, а тут дитина старається! — згадує пані Ірина. — Допомогли їй прикрасити виріб. Обробили аерозолю, щоб було схоже на сніг…

Наступного Нового року у їхньому будинку «виросла» ще одна незвична ялинка.

Каркас для неї виготовили з паличок. Пані Ірина говорить, що чоловік постарався. Але ідею подала вона. Трохи клопітна справа, проте чоловік справився. Палички зв’язали між собою мотузками. Дружина допомагала. Особливо, коли конструкцію чіпляли на стіну. По-іншому її не вдавалося встановити. Прикрасили хвойними гілками. Взяли їх з ялинки, що росте на подвір’ї. Начепили гірлянду з лампочками. Вийшла незвична новорічна красуня.

Ще одну ялинку зробили з книг. Чому саме з книг?

— У нас немала бібліотека, — продовжує розповідь пані Ірина. — У свій час моя подруга працювала у «Будинку книги». Щоразу пропонувала літературу з нових надходжень. Ми всі любимо читати. Книги купували упродовж усього життя. Так і зібрали бібліотеку. Перед Новим роком книги переставляли після ремонту. Подумалося, чому б не зробити з них пірамідку у вигляді ялинки?

Загалом витратили понад 150 книг. В основу такої ялинки поклали найбільш великі книги. Такими були енциклопедії. Ними у свій час найбільше цікавилася донечка. Для неї переважно купували, робили подарунки.

За яким принципом підбирали книги? Одразу відкинули всякі довідники. Брали тільки художню літературу. Це і українська, і зарубіжна класика. Використали багато книг сучасного американського письменника Стівена Кінга. Його твори читає кожен член цієї сім’ї.

— Спершу не думалося, що треба буде так багато книг, — продовжує пані Ірина. — Ялинка має висоту трохи більше одного метра. Для цього знадобилося понад 150 книг.

Верхівку книжкової ялинки прикрасили фігуркою феї. Пані Ірина придбала її під час перебування у Києві. Побачила на Пейзажній алеї, коли прогулювалася у цьому місці. 

З яких ще матеріалів може «вирости» ялинка у будинку пані Ірини?

— Ідеї будуть, — каже вона. — З’являються вони експромтом, напередодні свята. Дочекаємося наступного Нового року, тоді й побачимо…

 

Читайте також:

Врятувати будинок Пирогова! Вісім мільйонів гривень потрібно на ремонт музею у Вінниці

У Вінниці перевірятимуть місця для укриття людей. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up