Якщо в людини знайшли онкологію — значить в генофонді її сім’ї знайшли слабке місце

Якщо в людини знайшли онкологію — значить в генофонді її сім’ї знайшли слабке місце
  • Немає універсального аналізу на рак.
  • Але є можливість вирахувати перспективи певного виду раку — для цього існує генетичний скринінг.
  • Аналіз не з дешевих, але є ініціатива зробити його безкоштовним для родичів онкохворих.

Відома у Вінниці професорка й доктор біологічних наук Вікторія Родінкова, днями поширила допис у фб про свою ініціативу МОЗ — зробити генетичний скринінг осіб з обтяженою онкологічною спадковістю безкоштовним. Ініціативу підтримала вінницька облрада,

За словами Вікторії Родінкової смертність від онкологічних захворювань в Україні не знижується, а на Вінниччині вона — одна з найвищих у країні. Й однією з причин розвитку раку є відповідні гени.

— Тож люди, родичі яких мали або мають онкологічну патологію, можуть пройти генетичне тестування і визначити, чи є гени раку і в них. Наразі, такі методики, що були фантастикою ще з років 10 тому, уже доступні і в Україні. За результатом аналізу лікар знатиме, наскільки ймовірним є розвиток онкопатології в людини, яка пройшла тестування, — розповідає Вікторія Родінкова. — Якщо небажані гени будуть виявлені, така людина змушена буде частіше звертатися до онкологів на огляд. Це дозволить виявити її рак на ранніх стадіях, а, значить, і зберегти життя. І хоча слово «рак» страшне, боятися його не треба: колись прогностичне генне тестування, тобто, встановлення факту, що в неї є гени раку, врятувало життя Анджеліні Джолі. І я вірю, що генетичний скринінг, особливо, якщо він стане безкоштовним, врятує тисячі життів і в Україні.

Відео дня

Немає універсального аналізу

У коментарях під постом, окрім побажання перемог і удачі з МОЗом, була і критика даній ініціативі. Мова йшла про те, що ці генетичні скринінги марна і недоцільна справа.

Ми запитали Наталії Годован, лікаря — онколога та хіміотерапевта OncoHelp Clinic що вона думає про такі аналізи.

— Якщо брати статистику, якусь доказову базу, то вони кажуть, що спадковий фактор (чисто спадковий фактор) грає роль в 10 % випадків усіх онкологічних захворювань, — розповідає лікар. — Але якщо брати поняття профілактики, якраз те про що говориться в ініціативі, тобто скринінга, обізнаності, складності лікування, індивідуалізація лікування, то звісно генетичне тестування важливе.

За словами онколога, якщо в сім’ї є наприклад захворювання раку молочної залози, тоді всім жінкам цієї сім’ї рекомендується пройти генетичне тестування, для визначення ступеня проліферації — тобто інтенсивності проявлення цього гену. Щоб запобігти рак у майбутньому.

 — І якщо говорити про загальний генетичний скринінг, це занадто складно, але якщо говорити про щось більш конкретне, то звісно такі скринінги працюють., — розповідає Наталья Годован.

—На прикладі раку молочної залози, або на прикладі меланоми за рахунок таких скринінгів можна виявити мутації. Зараз їх дуже багато на кожну патологію. Для пацієнта — родича це буде аналіз крові, для пацієнта — онкологічного це аналіз в основному зразка біопсії, який є більш показовим.

Як каже лікар — онколог, якби такі аналізи були безкоштовні для родичів онкохворого це було б дуже добре, тому що на сьогодні він коштує більше п’яти тисяч гривень.

Можна знайти чітку цифру

— Такий скринінг важливий і потрібний, але як онколог можу сказати що тим самим жінкам, дівчатам в родині яких були випадки раку наприклад молочної залози, набагато важливіше частіше приходити на обстеження до мамолога, проходити мамографію і просто робити щомісяця самообстеження, це теж допоможе, — розповідає лікар. — Якщо в сім’ї знайшли онкологію, це значить що у вашому генофонді є слабке місце. І якщо ми беремо жіночу проблему мамологічну чи гінекологічну,то альтернатива генетичному тесту є. Якщо у вас поки немає можливості зробити такий скринінг, і якщо його не буде можливості зробити безкоштовно, ви як мінімум можете частіше ходити до лікаря, і це може вас убезпечити.

Лікар каже, що генетичне тестування не потребує такої терміновості (тим паче коштує немалі гроші), його можна зробити через деякий час. Просто варто розуміти що срінінг рутинний він теж працює.

— Хоча генетичний скринінг дає можливість побачити чітко цифру, в Анджеліни Джолі були показники мало не 90, це означало що в неї вірогідність захворіти раком 90 % в певному віці, наприклад після 40–50 років, — говорить онколог. — І до речі варто розуміти, що цей аналіз робиться не один раз в житті, його періодично потрібно повторювати, в залежності від показників, тому що ми живі, і стан наших клітин змінюється.


Читайте також: 

Хворі люди годинами стоять у черзі на ПЛР тести. Чим дальше, тим більше — говорять лікарі

Що спільного між анорексією і прагненням здорового харчування? І те, і те — психічна хвороба

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Людмила Именовская

    А лікуватись за що?
  • Жанна Слободяник

    Хто кого вилікував від онко?
  • Ольга Нечипорук

    Молодці ...
    Це важливо .
    Якщо можна застерегти і наблюдатись ,то багато людей спасуть свое життя .
    Здоров'я тим ,хто це цього добився .
  • Оксана Васьковська

    Зробити генетичний скринінг і весь час чекати рак і про це думати?

keyboard_arrow_up