Хворі люди годинами стоять у черзі на ПЛР тести. Чим дальше, тим більше — говорять лікарі

Хворі люди годинами стоять у черзі на ПЛР тести. Чим дальше, тим більше — говорять лікарі
  • Безкоштовний ПЛР тест вінничани можуть зробити за направленням сімейного лікаря, в п’яти медичних центрах міста.
  • Через обмежений час забору аналізів біля лікарень збираються величезні черги, і це обурює людей.
  • Вінничанка Світлана Дмітрієва простояла в такій черзі більше півтори години, разом з хворими і не дуже, молодими і не дуже.
  • Ми запитали в департаменті і в лікарні, чи можна вирішити ситуацію з чергами?

Як розповідає Світла Дмитрієва, 5 січня в неї захворіла дочка. В дитини була температура 38,5, звернулись до сімейного лікаря, вона дала направлення на ПЛР тест. Він виявився позитивним, а потім захворіла вся родина.

— З дочкою, в якої була температура, ми тоді простояли в черзі хвилин 30, — розповідає пані Світлана. — Наступного дня ми всією родиною захворіли. Я викликала швидку мамі і собі, коли піднялась температура до 38,5. Швидка приїхала, зробили забір. Мамі прийшов позитивний результат, а мій загубили.

Тоді вінничанка звернулась до сімейного лікаря, він дав направлення на ПЛР, на 18 січня. Пункт забору безкоштовних тестів ПЛР, куди направив Світлану Дмитрієву сімейний лікар, працює на базі ЦПМСД № 3 з 8.00 до 10.00 години.

Відео дня

— Сьогодні пішла здавати, переді мною у черзі було понад 40-50 осіб і позаду стільки ж, простояли більше півтори одини, на вулиці -10 морозу і пронизливий вітер, — розповідає жінка. — Коли я зробила тест і пішла, на годиннику було 10,15, а на вулиці ще мерзли 30 людей.

За словами вінничанки, всередині вхід зачиняють, щоб потенційно хворі не ходили, і людям просто немає, де сісти та зігрітися, лише коли вже до кабінету доходить черга.

Навіщо тест?

Лікарі кажуть, що якщо в одній хаті є людина з підтвердженим ковідом, всім іншим членам сім’ї можна тест не робити, тому що з стовідсотковою гарантією всі інші теж інфіковані. І вся родина (хата) має сісти на карантин.

Лікарі кажуть, що раніше та було: люди живуть в одній квартирі, якщо захворів один, всі інші, хто мешкає в цій квартирі, йде на карантин на 14 днів. І на час карантину давався лікарняний, а це 50% від повного лікарняного листа.

Зараз, якщо в сім’ї люди щеплені, в них є сертифікат про вакцинацію, ні про який карантин мова не йде, така людина повинна йти на роботу або робити тест.

— Я пішла робити тест, бо маю в анамнезі ішемічну хворобу серця та перенесений інфаркт, — говорить пані Світлана. — У всіх в родині Ковід підтверджений, і щоб правильно лікуватись, потрібно знати, чим хворієш. І для довідки, звісно.

Вінничанка розуміє, що сімейні лікарі зараз перевантажені і вони працюють у режимі «пекло».

— Тому намагаємось зайвий раз не турбувати. Але люди на вулиці — старі люди, хворі люди, в мене просто бракує слів, — говорить Світлана. — Ну якось це ж можна виправити? Чи по часу на тест записувати, там 10 людей кожні 15 хвилин, чи, може, продовжити час… Ну це капець, прийшла людина більш-менш здорова, простояла два години на морозі і, якщо не ковід, то бронхіт або, не дай Боже, запалення легень зловила…

У департаменті кажуть: розберуться

За словами Наталії Авраменко, заступника директора міського департаменту охорони здоров’я, безкоштовні ПЛР тести набираються в центрах первинної медико-санітарної допомоги чітко за визначними показами. 

— Тобто безкоштовно — це для пацієнтів з підозрою на коронавірус або для імуносупротивних пацієнтів, які підлягають планової госпіталізації, — розповідає Наталія Авраменко. — Чому там черги, треба вияснити, можливо, там стоять не хворі люди, а ті, яким просто захотілося зробити тест. Та все одно, за організацією та роботою таких пунктів має слідкувати керівництво медзакладів.

«Нічого не можемо зробити»

За словами Олени Кащеєвої, медичного директора центра первинної медико-санітарної допомоги ЦПМСД № 3, сьогоднішня черга — це лише початок.

— Коли тільки почався ковід, в нас були мобільні бригади, які їздили до хворих додому забирали ПЛР, — розповідає медичний директор закладу. — А ті хворі, які приходили до лікаря, і яких на його думку потрібно було перевірити, спускались в спеціальну ізольовану кімнату, там в них брали ПЛР. Але коли захворюваність на ковід занадто виросла, наш МОЗ скасував наказ про мобільні бригади і заборонила брати ПЛР на дому в пацієнтів, крім дітей до 6-ти років. Тому всі люди, в яких є підозра на ковід, приходять до нас і чекають в черзі. Тобто ми не можемо ніяк сприяти тому, щоб там було менше людей, в них потрібно брати аналіз.

Ми запитали, чому, наприклад, не збільшать час прийому? Зараз лишень з 8.00 до 10.00 роблять забори, тому й виникає це велике скупчення людей.

— Ми працюємо з 8.00 і до останнього пацієнта. І коли пацієнтам призначають ПЛР, біля пункту забору аналізів черга стоїть вже з 7.30, і в лабораторію теж так приходять, — говорить Олена Кащеєва. — Наприклад, прийом крові в лабораторії йде до 11.00, але всі приходять ще до початку роботи лабораторії. Я не знаю, може це такий менталітет, люди приходять, їх багато, і вони починають кричати — чому так багато людей. Ми державна лікарня, тут ПЛР роблять безкоштовно, і тут завжди буде черга, будуть сваритися і проклинати медпрацівників. Хоча в приватних клініках люди сидять в черзі як мишки.

Що буде через тиждень-два?

— Ми тільки входимо в омікрон, і через тиждень-два нас накриє взагалі, — говорить директор медзакладу. — Тобто черги будуть при такій організації ще більші. Тобто ми очікуємо катастрофу.

Сьогодні за словами Олени Кащеєвої, людей, в яких підозрювали Ковід і які зробили безкоштовний ПЛР — було 250, плюс їздила невідкладна допомога по важким пацієнтам.

— До речі, 250-280 людей — це був найбільший показник ПЛР тестів в минулому році, в березні, коли була шалена хвиля захворюваності, — розповідає медичний директор. — А з початку року в середньому приходили на ПЛР аналіз 30, 40, 60 людей. Що буде зараз, коли захворюваність буде більше? Ми можемо збільшити час забору ПЛР, тим паче все одно працюємо до останнього пацієнта. Не було такого, щоб людину з черги ми відправили, бо вже час вийшов. Всіх беремо, скільки прийшло — стільки беремо.

Куди ділись мобільні бригади

За словами Олена Кащеєвої, коли була мобільна бригада, на неї виділялися кошти. Скільки викликів вона зробила, за кожен виклик і забір матеріалу на ПЛР Національна служба здоров’я виплачувала гроші. Потім це стало надто дорого і там вирішили, що потрібно влаштувати пункти забору матеріалів в кожному центрі первинної медико санітарної допомоги.

— Коли ковідні бригади, які збирали матеріал на дому в пацієнтів відмінили, ми самостійно організували бригаду, яка їздить до пацієнтів з температурою, і вони одразу беруть матеріал на ковід, — говорить мед директор. — Але потрібно розуміти, що цей лікар і ця бригада за зміну (в нас дві зміни з 8.00 до 14.00 і з 14.00 до 20.00) просто фізично не можуть зробити більше 15 викликів.
Тому в пунктах, які облаштовані в кожному медцентрі, звісно, будуть черги, і звісно в черзі люди будуть сваритися.


Читайте також:

Що спільного між анорексією і прагненням здорового харчування? І те, і те — психічна хвороба

Чи можна «згоріти» через високу температуру? Розповідає інфекціоніст

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Анна Андреева

    привіт, друже, мене звати Ізабелла Ітан, я лікар і мені 45 років. Будь ласка, прочитайте мої справжні життєві свідчення, я маю позитивний намір, що ця інформація допоможе комусь, хто читає цю статтю, протягом двох днів відновити розірваний шлюб і відновити втрачені любовні стосунки. Після років стосунків з Ітаном він зі мною розлучився, я робила все, що могла, щоб повернути його полюбити мене, але все, що я робила, було марно, я так хотіла його через свою любов до нього , я попросив його з Я дав обіцянки все, що у мене було, але він відмовився. Я пояснив проблему своїй колезі по роботі, і вона запропонувала мені краще звернутися до чарівника кохання, який міг би допомогти мені повернути його любов, але я з тих людей, хто ніколи не думав, що частина любовних приворотів існує чи діє, у мене не було Я надіслав електронного листа каналу заклинателя, і він сказав мені, що все буде добре три дні тому, що мій колишній повернеться три дні тому, він кинув у повітря шматочок заклинання і на диво другий день був близько 3.00 ранку. Колишній коханий зателефонував мені на мобільний телефон, я був настільки здивований, що відповів на телефонний дзвінок, і все, що він сказав, це те, що він так шкодує про все, що трапилося, що він хотів, щоб я повернулася до нього за те, що він так сильно мене любив. Я був такий щасливий, і ми почали жити щасливо разом. таким чином ви можете зв’язатися з ним, якщо вам потрібна допомога, ви можете зв’язатися з ним за цією електронною адресою: [email protected] або зв’язатися з ним через WhatsApp / Viber за цим номером: +1(425) 477-2744 ... :) . . :) .. :) .. :) .. :). . :)

  • Надія Олійник

    Від сьогоднішнього дня, в Польщі тести, безкоштовні! Україна бери приклад!
  • Надежда Варчук

    Стояла в очереди 1:15
    За это время приняли человек 100
    И за мной до 10:00 утра столько же пришла
    Там можно ещё заболеть хуже в той очереди
  • Олександр Войтенко

    Прс тест.......99 процентив непоказуэ у людини що в ней коронавирус

    Читач11 reply Олександр Войтенко

    Що ти херню несеш!

keyboard_arrow_up