Якщо рідні потрапили до ворожого полону: алгоритм дій

Якщо рідні потрапили до ворожого полону: алгоритм дій
фото: mil.in.ua
  • Якщо ваша близька людина потрапила в полон до ворога, потрібно дотримуватися чіткого алгоритму дій.
  • Національне інформаційне бюро інформує, що передусім слід зібрати всі можливі факти й докази, необхідні для розшуку людини.

У разі, якщо ви отримали усну інформацію від безпосереднього командира, колег, командира частини, від працівників за місцем служби по гарячій лінії, що захисник потрапив у полон, чи у випадку отримання такої інформації від самого полоненого, від ворожих осіб, які захопили його у полон тощо, отримання відомостей з мережі інтернет (ютуб, телеграм-чати, веб-сайти новин тощо), варто з’ясувати усі подробиці місця перебування захисника, інформацію про координати, де він був помічений/зафіксований на фото- відеоматеріалах, коли був останній раз на зв’язку, в яку координату був направлений і т.д.

Родичам необхідно зібрати всі можливі факти і докази, необхідні для розшуку людини – скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень, відео з ворожих ресурсів тощо та надати ці відомості у відповідні установи (організації).

Алгоритм подальших дій:

Відео дня
  • Повідомити до національного інформаційне бюро (НІБ) у будь-який зручний для вас спосіб — зателефонувати на гарячу лінію за номером: 16-48 або ж (044) 287-81-65 чи скористатися чат-ботом.
  • Звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ за телефонами: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01 або ж надіслати листа на електронну адресу: [email protected].
  • Подати заяву до територіального підрозділу поліції. Зафіксувати реєстраційний номер заяви, а також забрати витяг із ЄРДС, де буде зазначено ПІБ слідчого. За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон відкривається кримінальне провадження.
  • Здати біологічний зразок для виведення ДНК-профілю для подальшого їх порівняння. Зразки відбираються у біологічних батьків або дітей зниклої особи.
  • Зв’язатися з СБУ, щоб дізнатися ПІБ слідчого, який веде досудове розслідування, для подальшої взаємодії з ним.
  • Розпочати вести «щоденник», у якому записувати всю важливу інформацію про полоненого, що будете отримувати в подальшому.

Для самостійного пошуку інформації, фотографій можна використовувати вказані платформи:

  • телеграм-канали з пошуку людей під час війни — ТУТ;
  • українські сервіси з пошуку зниклих або загиблих — ТУТ

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

«Материнський біль краяв серце». У Ладижині в останню путь провели визволителя Херсону

Через місяць мало бути весілля. На Вінниччині прощались із 24-річним воїном-Героєм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up