Які права мають полонені та родини безвісти зниклих бійців, розповідає юрист Veteran Hub

Які права мають полонені та родини безвісти зниклих бійців, розповідає юрист Veteran Hub
Фото ілюстративне / під час обміну полоненими
  • Розповімо про соціальний захист, пільги та гарантії, які мають полонені та родини безвісти зниклих бійців.

Війна — це не тільки перемоги чи поразки, це багато болю, горя і втрат. На полі бою гинуть наші кращі хлопці, зникають безвісти, потрапляють в полон. Перебуваючи в розпачі, рідні часто не знають, як діяти. А діяти треба.

Про алгоритм пошуку зниклих безвісти бійців, права їхніх сімей та права людей, які повернулися з полону — розповів Михайло Тимощук, юрисконсульт Ветеран Хабу.

Грошова компенсація полоненим 

Через повномасштабне вторгнення російського ворога чимало військових потрапили в полон. Закон передбачає для них низку соціальних гарантій. Всі вони мають право на отримання грошової компенсації. Це стосується як військовослужбовців, так і цивільних

Відео дня

— Особам, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, або членам їхніх сімей під час перебування такої особи в місцях несвободи, надається щорічна державна грошова допомога, — говорить Михайло Тимощук, юрисконсульт Ветеран Хабу. — Після звільнення полонений отримує одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. Водночас він також має право на щорічну допомогу у розмірі 100 тисяч гривень за кожний рік перебування в місцях несвободи. Якщо людина все ще не звільнена, щорічну допомогу може отримувати один із членів її сім’ї — за кожен рік полону. 

Крім цього, одноразова державна грошова допомога у разі загибелі (смерті) такої особи, смерть якої настала під час перебування в місцях несвободи, або смерті людини, звільненої з місць несвободи, упродовж року після її звільнення, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, повʼязаних з перебуванням у місцях несвободи, надається членам сімʼї, батькам чи утриманцям загиблої (померлої) особи.

Пільги родинам зниклих безвісти та полонених

Фахівець також розповів про соціальний захист, а зокрема про пільги та гарантії родинам зниклих безвісти та полонених.

— Членам сімей військовослужбовців, які пропали безвісти під час виконання службово-бойових завдань, надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги в жилих будинках усіх форм власності, — каже юрист. — Батьки військовослужбовців, які пропали безвісти під час проходження військової служби, мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського транспорту, крім таксі, за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів за наявності відповідного посвідчення.

Також за полоненими та безвісти зниклими зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

— Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення, у порядку та в розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України, — коментує фахівець. — Непрацездатні члени сім’ї зниклої безвісти за особливих обставин особи, які були на її утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника у порядку, встановленому Законом. 

Для дітей зниклих безвісти й полонених передбачено позачерговий прийом у дитячі заклади за місцем проживання. Також для дітей, у яких один з батьків був військовослужбовцем та був визнаний судом безвісти зниклим при виконанні обов’язків військової служби, гарантоване зарахування поза конкурсом до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України.

Юрисконсульт Михайло Тимощук зазначає, що кожен окремий випадок потребує індивідуального підходу, тому рекомендує звертатись за правовою допомогою в Ветеран Хаб, для отримання всебічної юридичної і психологічної підтримки.

Алгоритм пошуку безвісти зниклих

Якщо близька людина зникла чи не виходить на зв’язок, представник Офісу уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин Олег Котенко радить діяти за таким алгоритмом:

  • Звернутися до Нацполіції із заявою про зникнення людини. 
  • Якщо в поліції вважають за доцільне взяти зразок ДНК, обов’язково це зробити. Це необхідна процедура, яка не означає, що людина загинула.
  • Звернутися до Національного інформаційного бюро за телефоном гарячої лінії — 16-48. Таким чином держава веде облік тих, хто зник під час війни.
  • Звернутися до Офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин.

Телефон для дзвінків з України: 0800339247. З-за кордону можна зателефонувати (або зв’язатися месенджерами) за номером: +38 095 896 04 21.

Також рекомендуємо користуватись дорожньою картою https://koordshtab.gov.ua/roadmap координаційного штабу з питань поводжень з військовополоненими.

 

Читайте також:

Повернувся з полону і знову пішов на фронт. Наймолодшому азовцю Назарію Грінці 20 років

«Знайдено документи вашого земляка». Як боєць з передової шукав рідних загиблого вінничанина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up