Як вінницькі високопосадовці нехтують правилами карантину. І чому їм за це нічого не буде

Як вінницькі високопосадовці нехтують правилами карантину. І чому їм за це нічого не буде
  • В Україні досі діє масковий режим, соціальне дистанціювання в два метри також не скасоване, але чимало людей нехтують цими правилами. Тому в уряді хочуть посилити відповідальність громадян за недотримання цих правил карантину.
  • У цій публікації ми зібрали чимало підтверджень того, як мер міста, губернатор області та народні депутати від Вінниччини нехтують цими правилами. 
  • Також у нас є пояснення поліції, чому вони не будуть за це відповідати.

Днями, 16 червня, під час позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Кабмін планує посилити відповідальність за відмову носити маски у приміщеннях та громадському транспорті. Поза тим, Шмигаль звернувся до голів ОДА, закликавши їх роз'яснити важливість дотримання соціальної дистанції та носіння масок. 

«Людям треба роз'яснювати ці питання. Щодо дотримання соціальної дистанції, щодо дотримання маскового режиму. Ми готові переглянути питання носіння масок на вулицях, але маски в приміщеннях ще довго будуть актуальними. Тому ми плануємо виносити на засідання уряду та у Верховну Раду питання посилення адміністративної відповідальності за недотримання маскового режиму в приміщеннях та громадському транспорті. Дуже важливо постійно комунікувати з суспільством з метою дотримання цих соціальних заходів», — сказав прем’єр.

Комунікацій з боку влади, наче, вистачає: з екранів телевізорів, з радіо, в газетах і в соцмережах нам від початку запровадження карантину повторюють, що ми маємо дотримуватися соціальної дистанції, а також маскового режиму в приміщеннях і громадському транспорті. За недотримання цих вимог нам загрожує відповідальність. 

Відео дня

Але чи дотримуються цих самих вимог ті, хто про них постійно говорить і ті, хто приймає рішення про введення адміністративної відповідальності, або за її посилення. Тобто Президент, прем’єр-міністр, нардепи, мери і очільники облдержадміністрацій. Ми вирішили перевірити це шляхом моніторингу публічних сторінок вінницьких високопосадовців.  

Щоб далеко не ходити, почнемо з міського голови Сергія Моргунова. Профіль очільника Вінниці на Фейсбуці ведеться досить активно. У ньому викладають чимало світлин з інспекціями різних виробництв, у ньому мер зізнається в любові рідному місті, і в ньому ж він журить всіх тих, хто не дотримується встановлених правил:

«Антирекорд по захворілих на COVID-19 у Вінниці — 57 нових випадків за добу. Я не хочу думати, що вінничани закрили очі на пандемію і махнули рукою на власне здоров’я. Карантин пом’якшили, але коронавірус нікуди не дівся. І мені дивно бачити у магазинах чи громадському транспорті людей без масок. Так само маска на підборідді — нонсенс», — пише в своєму дописі за 12 червня Сергій Моргунов. 

У тому ж дописі йдеться про людей старшого віку. Міський голова пише, що жоден етап пом’якшення карантину не означає скасування протиепідемічних правил: масковий режим, використання антисептиків і миття рук, соціальна дистанція — обов’язкові: «Давайте піклуватися про своє здоров’я і берегти оточуючих!» 

Цей допис виглядає, як мінімум, дивним, адже за три дні до його публікації, 9 червня, на сторінці Моргунова з’явився інший пост. У ньому він спілкується з пенсіонеркою в одному з вінницьких ЦНАПів. Для того, щоб звичайній людині сьогодні потрапити до «прозорого офісу», необхідна маска та рукавички — на світлині видно, що міський голова не має ані першого, ані другого. Поза тим, відстань між ним та пенсіонеркою, ніс якої знаходиться поверх маски, вочевидь, менша за два метри

Вчора, 17 червня, на сторінці міського голови опублікували новий допис. У ньому Сергій Моргунов розповідає про спілкування з мешканцями однієї з вінницьких вулиць. Звісно, факт розмови було зафіксовано фотографіями, які також прикріплені до посту. На них Моргунов без маски фотографується з дітьми місцевих жителів. Нагадаємо, що в цей день в області зафіксували 45 нових випадків захворюваності на COVID-19.

«Не повинно бути соромно робити зауваження людям без масок у громадських місцях. Принцип «мене це омине» з цим вірусом не працює», — писав 12 червня Сергій Моргунов.

Очільник Вінницької ОДА Владислав Скальський, як і міський голова, майже на всіх опублікованих фотографіях має захисну маску на обличчі. Втім, є світлина, коли губернатор нехтує встановленими правилами. Її було опубліковано 24 травня, коли в області зафіксували +17 нових випадків захворювання на коронавірус. 

Народна депутатка від партії Слуга Народу, вінничанка Ірина Борзова також має кілька світлин, що на них можна помітити порушення протиепідемічних правил. Наприклад, датовану десятим квітня фотографію з аеропорту «Бориспіль», де вона з кількома іншими людьми зустрічала спецрейс з Абу-Дабі. На обличчі депутатки немає маски і не збережене соціальне дистанціювання.

На іншій фотографії, що на ній також відсутня маска та дистанція, Борзову обіймає екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі. 

На сторінці депутатки можна знайти ще одну цікаву світлину, що на ній сама Борзова в масці, проте двоє інших людей в кадрі їх не одягнули. На фото міністр охорони здоров’я Максим Степанов, а також безпартійна народна депутатка від Вінницької області Лариса Білозір. Фото зроблені 14 травня — цієї доби кількість хворих в Україні зросла на 422 людини. 

Мабуть, саме Лариса Білозір серед вінницьких нардепів має найбільшу кількість світлин з порушеннями протиепідемічних правил. Але всі їх ми, звісно, публікувати не будемо.

Тут пані депутатка у Тростянецькій лікарні.

Ось тут вона у Шаргородському районі.

А ось тут Білозір в одному з районів у Вінницькій області.

І в Комітеті держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування

На Фейсбук-сторінці відомого бізнесмена і нардепа Геннадія Вацака також можна знайти чимало світлин без дотримання соціальної дистанції та без захисної маски. Зокрема, є фото, де депутат за руку вітається з керівницею дошкільного закладу села Павлівка Крижопільського району. Ані на обличчі Вацака, ані на обличчі жінки маски немає. Фото датоване 14 червня, — у Крижопільському районі тієї доби зафіксували 4 нові випадки захворювання.

За два дні, 16 червня, Геннадій Вацак виклав фотографію з сесійної зали Верховної Ради. Знову без захисної маски.

Останнім вінницьким народним депутатом, у якого ми знайшли фотографії з порушеннями протиепідеміологічних правил став Петро Юрчишин. Без маски і без дотримання дистанції ми бачимо його під час покладання квітів до пам’ятних місць і поховань часів Другої світової війни.

Наприкінці травня, 26 числа, Юрчишин так само без маски і тримаючи її за руку, вітає 90-річну вчительку однієї з сільських шкіл. До слова, бабуся також без маски.

Крім того, можна побачити, як з нехтуванням правил проходить засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин. 

Фото в соцмережах — не є доказом

Порушував карантин і президент України Володимир Зеленський. Під час робочої поїздки в Хмельницький, 3 червня, він відвідав місцеву кав’ярню, хоча уряд дозволив приймати відвідувачів в середині закладів лише з 5 червня. 

Фото, де посадовці без масок та ще в присутності головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, опублікували, як не дивно, на сторінці Офісу президента.

Пізніше в поліції повідомили, що склали протоколи про порушення карантину високопосадовцями. І тепер за «круту каву», Зеленському загрожує штраф до 170 тисяч гривень.

Так чому фото вінницьких посадовців і депутатів без масок не стають доказами порушення карантину?

— За фактами публікацій фото і відео в соцмережах адмінматеріали не складалися. Повідомлення на лінію 102 щодо проведення заходів в державних установах з порушенням карантинних вимог до поліції не надходило, — відповідає прес-офіцер обласної Нацполіції Ірина Добровольська.

За її словами, поліцейські продовжують превентивну роботу: кажуть про необхідність носити маски у транспорті та громадських місцях; радять дотримуватися соціальної дистанції в людних місцях. А за грубі порушення складають адмінпротоколи. Таких, з початку карантину (11 березня), вже 347.

Єдиний чиновник, який може отримати покарання через ігнорування обмежень під час пандемії, є сільський голова Граніва, що в Гайсинському районі, Віктор Боднюк. Він також є єдиним, кого можуть притягнути до кримінальної відповідальності за порушення карантину.

— Голова села 1 квітня, під час проведення слідчих дій працівниками поліції по кримінальному провадженню за фактом жорстокого поводження з тваринами, зібрав більше десяти місцевих жителів без засобів індивідуального захисту. За цим фактом триває досудове розслідування, — говорить Ірина Добровольська.

Раніше писали, що сільського старосту підозрюють у розстрілі двох собак. Сам Боднюк такі звинувачення спростовує і розказав, що 1 квітня не збирав людей на свою підтримку. І взагалі все це є одним з елементів «війни за Гранів», про яку написала журналістка Оксана Пустовіт.

 

Читайте також:

За «коронавірусні чутки» судять переважно жінок. Які виносять вироки?

Коронавірус у патрульній поліції: захворіло три чоловіки та одна жінка

Невиспані і роздратовані: як після карантину повернутися до нормального режиму сну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Татьяна Степанко

    Ви ще подивіться на депутатів верховної ради.
  • Оксана Заярська

    То все так страшно..?
  • Діма

    Як на мене, то хай ходять без масок + до них нехай приєднуються виборці мертверчуків і під@шаріїв з їхніми обранцями, ну і звичайно ж самі упороті вазєліни з більшою частиною слуг уродів. І бажано, щоб ходили навколо лікарень де лежать захворівші на COVID-19

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/yak-vinnitski-visokoposadovtsi-nehtuyut-pravilami-karantinu-i-chomu-yi-11079742.html

  • Діма

    Як на мене, то хай ходять без масок + до них нехай приєднуються виборці мертверчуків і під@шаріїв з їхніми обранцями, ну і звичайно ж самі упороті вазєліни з більшою частиною слуг уродів. І бажано, щоб ходили навколо лікарень де лежать захворівші на COVID-19
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up