Як отримати допомогу по безробіттю під час карантину

Як отримати допомогу по безробіттю під час карантину
Головне фото: zaxid.net, усі інші — з сюжету UA:Вінниця
  • Карантин і коронавірус зупинив роботу підприємств у Вінниці, що залишило працівників без заробітку.
  • Як альтернатива, людям пропонують стати на облік в центри зайнятості, які з початку коронакризи приймають заяви дистанційно.
  • Які потрібні документи, куди подавати і скільки можна отримати грошей від держави?

Заступниця директора міського центру зайнятості Світлана Кривенко розказує, що з початку карантину в нашому місті зросла кількість безробітних.

— На сьогодні маємо понад 400 пакетів документів, які ми опрацювали. Це майже втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед тих людей, які подають документи на реєстрацію, значна частина тих, хто був звільнений у березні. Але, звісно, є й ті, що не працюють 5,10,15 років, — говорила Кривенко у сюжеті UA:Вінниця.

Як подати заяву

Зараз центри зайнятості працюють дистанційно — без особистого прийому громадян. Подати заяву, щоб стати на облік можна онлайн чи закинути пакет документів у скриньку для кореспонденції, яка стоїть перед службою зайнятості.

Відео дня

На початку потрібно роздрукувати дві заяви:

Їх потрібно заповнити від руки, поставити свій підпис та відсканувати (зробити фото). Заяви треба писати на ім’я директора служби зайнятості, перелік яких є за цим посиланням.

Потім — зробити фото або скани документів для призначення допомоги по безробіттю:

Відскановані документи розміщуємо на Гугл-диску (інструкція, як це зробити). Та відправляємо через електронну форму  або на адресу електронної пошти вашого центру зайнятості. Після цього, очікуємо на дзвінок від фахівця служби. Реєстрація статуса безробітного має бути призначена за один день після звернення. Допомога по безробіттю призначається з першого дня реєстрації у статусі безробітного.

Важливо, що після завершення карантину, безробітний має протягом десяти днів надати оригінали своїх документів у ту службу зайнятості, в якій людина є на обліку. Покрокова інструкція за цим посиланням.

Скільки можна отримати

Правила розрахунку виплат по безробіттю залишилися без змін:

— Допомога по безробіттю призначається відповідно до страхового стажу та з врахуванням тієї заробітної плати та доходу, який людина мала за останні шість місяців, коли працювала на роботі, — каже заступниця директора міського центру зайнятості Світлана Кривенко.

При стажі до двох років можна отримати допомогу в розмірі 50% від доходу людини; при стажі від двох до шести років — 55%; від шести до десяти років – 60%, понад десять років — 70%.

При цьому, служба зайнятості буде поступово зменшувати розмір виплат: перші 90 днів — 100%, наступні 90 днів — 80%, надалі — 70%.

Однак, тепер існує мінімальний розмір виплат по безробіттю: людям, які мають страховий стаж менше шести місяців, будуть виплачувати по 650 гривень; людям, які мають стаж не менше, ніж шість місяців — по 1800 гривень.

Водночас, служба зайнятості буде пропонувати місця для роботи, заявки на які надійшли від вінницьких роботодавців.

Нині у Вінницькій області майже 23 тисячі безробітних. Вакансій є 2800. Серед затребуваних під час карантину — кур'єри, IT-фахівці, працівники аграрної сфери та ті, хто готовий працювати дистанційно.

Опитування

Чи втратили роботу через карантин?

Допомога по частковому безробіттю

Служби зайнятості тепер можуть призначати державну допомогу тим працівникам, які втратили частину зарплати через скорочення робочого часу, внаслідок карантинних обмежень. 

Такі виплати називаються допомога по частковому безробіттю, будуть призначатися за зверненням роботодавців з числа суб’єктів малого та середнього бізнесу на період дії карантинних обмежень. Для її отримання до служби зайнятості потрібно подати документи:

Допомога буде виплачуватися на офіційно працевлаштованих робітників. Її розмір встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу).

Роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Рішення про надання допомоги приймається протягом трьох робочих днів з дня подання заяви роботодавцем.

Отримати консультацію по телефону можна за цими номерами: (0432) 55-17-93, (0432) 55-17-96 (Вінницький обласний центр зайнятості).

Статус безробітного, нагадаємо, тепер є підставою для надання субсидії


 

Читайте також:

Карантинні пільги. Як допомагає держава, поки всі мають сидіти вдома

У Пенсійному фонді розказали про порядок виплат по 1000 гривень

Знижка на опалення і гарячу воду буде у платіжках за березень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Iryna Vinnytskaya

    А ФОП як завжди просто кинули.. Ніякої допомоги, робота зупинилась вже майже 2 місяці, єдиний податок  не відмінили, борги ростуть за податками і за оренду, закрити фоп неможливо, бо вже є броги з податків. стати на облік неможливо бо є фоп, навіщо тоді фоп взагалі платіть ЄСВ?????
  • Наталія Пірус

    Яким транспортом можна добратись до центра. Зайнотості.

    Анна Слипченко reply Наталія Пірус

    якщо требп подати документи..можна через електронну пошту..

    Анна Павлычева reply Анна Слипченко

    Яка електронна адреса для подання ?
  • Igor Baroni

    НИкак

    Svyatoslav Usatyuk reply Igor Baroni

    Igor Baroni "татишо"
  • Юрий Бочков

    все це показуха відправляла по електронні пошті  фото всіх документів заяви які потрібно потім була відписка прийдете після карантину ми розглянемо вашу заяву. ЕМІТАЦІЯ РОБОТИ ЩОБ ЦІ   бюджетні ЩУРІ одержували зарплати і преміх
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо — здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up