Як люди стали заручниками довгобуду в Агрономічному

Як люди стали заручниками довгобуду в Агрономічному
Юлія Любчак купила квартиру в ЖК «Прованс» ще в 2016 році. Жінці казали, що закінчать будівництво за рік, але досі вона не може в’їхати у помешкання
  • Останні два роки на вулиці Мічуріна зводять житловий комплекс «Прованс» на 116 квартир.
  • Власники квартир б’ють на сполох, адже забудовник вкотре відтягує терміни здачі об’єкта.
  • Будівельники кажуть, що на це є причини і нарікають, що не всі заплатили за свої квадратні метри

До редакції звернулися інвестори житлово-будівельного кооперативу «Кварталбуд-7», на кошти якого зводять ЖК «Прованс». Це мало бути гарне житло з невисокою поверховістю та вдалим місцерозташуванням, де поряд школа, транспорт, а до Вінниці — 15 хвилин.

Комплекс мали здати в експлуатацію в 2017, але дім досі не приєднаний до всіх комунікацій та без подвір’я. А терміни здачі об’єкта постійно переносяться, що обурює пайовиків.

Відео дня

Усе викуплено

Юлія Любчак одна з тих, хто купив квартиру в ЖК «Прованс» на початку будівництва, в першому кварталі 2016 року. Розказала, що їй сподобалася ціна — 7500 гривень за квадрат, природа та запевнення забудовника про швидкі терміни здачі об’єкта.

— Генпідрядник будівництва «Вертикаль-2014» мав завершити будівництво чотириповерхового будинку вже через рік, в 2017-му році. Але того року вони не встигли, обіцяли завершити будівництво в першому кварталі 2018-го. Тепер будівництво зупинилося взагалі, — казала Юлія.

За словами пайовиків, усі 116 квартир у новобудові викуплені, а ЖК майже збудований: є стіни, дах, але до секцій не підведені газові труби, немає лічильників на квартири, неутеплений дах тощо.

— Забудовник якимось чином збільшив квадратні метри наших осель. Прийшли з БТІ (Бюро технічної інвентарізації - авт.), заміряли та за розрахунками вийшло, що ми маємо доплатити по 8-30 тисяч гривень. І за нашими даними, 70% від усієї кількості людей вже «доздали». Проте в неофіційній бесіді підрядник казав, що в них немає грошей, аби закінчити будівництво, — сказала пайовик Дарина Поліщук.

У АТОвця Романа Бессараба гірша ситуація, ніж в інших пайовиків: гроші на купівлю квартири він отримав від держави. І ці кошти йому доведеться повернути.

— Держава виділила мені кошти на придбання житла, а решту я доклав з резервів. І я 100% оплатив вартість 2-кімнатної квартири — це півмільйона гривень за 67 квадратних метрів. Брав тут квартиру, бо бачив, що роботи залишилося на кілька місяців, — казав Бессараб. — Але пройшло два роки: будинок стоїть, газу немає. Якщо до 1 січня 2019 року я не матиму ордера на житло, то буду вимушений повернути державі вкладені гроші в будівництво та залишуся «безхатьком».

Заплатити ще по 1000 доларів

Перемовини з забудовником, яке будує ЖК «Прованс» відбуваються щотижня. У офісі продаж ЖК «Резиденція»/«Рів’єра», що на вулиці Коріатовичів у Вінниці, перед людьми звітує виконроб Валерій та куратор будівництва Тетяна Чорна, яка представляє за довіреністю голову житлово-будівельного кооперативу «Кварталбуд-7» Олександра Єрьоменка.

Жителі запросили на таку зустріч, яка відбулася в п’ятницю, 26 жовтня, журналіста. Але інкогніто. Люди боялися, що представники забудовника просто не прийдуть на зустріч, дізнавшись, що буде преса.

Виконроб, якого звати Валерій, почав розповідати, що було витрачено майже 700 тисяч гривень. На ці гроші були куплені лічильники, зроблені сходи до підвалів і раптово зупинився.

Виявляється, люди запросили не тільки журналіста RIA, а й представників інших ЗМІ. Тож, побачивши камери, виконроб Валерій спочатку казав жителям, що «ми так не домовлялися, навіщо ви покликали журналістів», а потім відмовився говорити з журналістами і відповідати на будь-які питання при камерах.

Мешканці 20 хвилин чекали на приїзд Тетяни Чорної, але та не з’явилася. На слухавку того дня жінка не відповідала.

— Нам була донесена інформація, що на розподіл газу для дому коштів немає. Щоб завершити будівництво, потрібно близько трьох мільйонів гривень. Ви готові заплатити ще по 1000 доларів? Я ні. І невідомо, на який з об'єктів цього забудовника підуть наші з вами гроші. Ми маємо об’єднатися, бо будемо чекати на власний дім не одну весну, — підсумувала пайовик Юлія Любчак.

Вона розповіла, що ініціативна група звернулася до нардепа Олександра Домбровського, до голови ОДА Валерія Коровія, аби влада втрутилася та врегулювала конфлікт з забудовником

Причина затримки в законах

У четвер, 1 листопада, журналісту вдалося зустрітися з будівельниками. Це відбулося на території ЖК «Прованс» в Агрономічному, де виконроб «Вертикаль-2014» Валерій поводив по території комплексу.

— Єдиною проблемою, яка в нас є, це газ. Це тривала процедура, яка ускладнилася ще зміною ДБНів. Ми повинні внести зміни в технічні умови та прокласти інакше розподіл газу, — розказав виконроб Валерій.

Побачили, що, в цілому, будинок є зведеним: стіни, вікна, дах, оздоблення у під’їздах — це готове. Залишилося завершити роботу з комунікаціями, ремонт підвалів, облаштувати вхідні групи на під’їзди та благоустрій подвір’я. Питаємо виконроба, чи буде це коштувати три мільйони гривень, які мають здати мешканці?

— Три мільйони гривень? Можливо, така сума буде потрібна, щоб завершити розподіл газу, встановити котли, зробити благоустрій. Може й більша, бо ціни зростають. Але людей не змушують доздавати на це, — сказав виконроб. — Єдине, за що доплачували люди, це за свої квадратні метри. Бо з початку інвестори придбали запроектовану площу будинку, а коли дім зведений, то БТІ переміряло площу і в когось квартири збільшилися. За договором пайовик має доплатити за це: по 7500 гривень за квадратний метр.

— Чому постійно строки переносяться?

— Наскільки мені відомо, не всі люди ще доздали гроші за свою нерухомість — десь половина ще винна гроші за житло. Під час будівництва нам доводилося переробляти технічні умови. Наприклад, змінилися ДБН на розподіл газу; досі не можемо отримати вже куплені лічильники на електричні щити. Але ми не ховаємося і покажемо всі документи на будь-які роботи по цьому об'єкту.

Питаємо, чи встигнуть здати будинок у 1 кварталі 2019?

— Так, це реально, якщо не буде форс-мажорів, — відповів виконроб.

Тетяна Чорна представляє інтереси голови ЖБК і також є пайовиком у цьому кооперативі. Вона спілкується як з мешканцями, так і з підрядником.

— За фактом, будівництво розпочалося 30 жовтня 2016 року, коли була отримана декларація на початок будівельних робіт. І є об'єктивні причини затримки будівництва: у середині 2017 року були зміни в законодавстві і житлово-будівельні кооперативи стали платити податки: з прибутку, з найманих працівників тощо. Це відбилося на строках здач об’єкта.

Тетяна розповіла, що зміни закону зачепили і норми здачі будинку:

— Ми планували до кінця року завершити будівельні роботи. Але змінилися норми здачі будинку в ДАБІ — якщо раніше інспектор мав протягом 15 днів погодити або не погодити здачу в експлуатацію об'єкта, то тепер архітектурна інспекція має на це три місяці. На це ми не маємо впливу, але строк здачі об’єкта затягує.

У конфлікт втрутилася влада

У конфлікт між пайовиками та забудовником втрутилася обласна влада, яка має знайти компромісне рішення і «приборкати» конфлікт. Як повідомляли у ЖК «Прованс», заступник голови ОДА Василь Броварник спілкувався з виконробом Валерієм, представником «Кварталбуду-7» Тетяною Чорною та мешканцями дому.

Але нам не вдалося дізнатися подробиці цієї розмови та до яких результатів прийшли сторони конфлікту — у приймальні Броварника казали, що «Василь Михайлович дуже зайнятий, і не має часу на спілкування з журналістом».

Там, де найнижча ціна, можуть бути проблеми

Юлія Понайотова, директор центрального відділення агентства нерухомості «Олімп»

— Новобудови можуть не здавати вчасно — як правило, існує запізнення на квартал. І на це можуть бути причини, такі як несприятливі для будівництва погодні умови.

При виборі нового житла потрібно ретельно придивлятися до компанії-забудовника: скільки років ця компанія на ринку будівництва та звідки вона, цікавитися про досвід минулих об'єктів, шукати статті в ЗМІ, де можливо є інформація про минулі суди між власниками квартир та забудовником.

Та не варто купувати найдешевше житло, бо якщо це найнижча ціна, то можливо, у будівництві використовуються неякісні матеріали.

Місцеві компанії, які вже довгий час на ринку будівництва та мають багатий досвід забудов — варті довіри. Але ризик отримати довгобуд залишається, бо нове житло — це завжди ризиковано.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Юрій

    Валерчик Луп'як скоро стане зіркою вінничини (квартальний прораб).

    - Коли завершите будівництво?

    - До кінця квартала.

    І так на протязі 2015-2018 ЖК Резиденція
  • Юрий Бондарук

    В Чехії, якщо ти вніс ВСЮ сумму і забудовник вчасно не здав об'ект, то він ОПЛАЧУЄ твою найману квартиру (якою б не була вартість), поки ти не переїдеш в своє житло. Може й нам пора вже через адвокатів СТЯГУВАТИ плату за несвоєчасно здані квартири? А навіщо ж тоді договори?

    Олексій reply Юрий Бондарук

    Тут вина забудовника не 100%, тому він буде до цього апелювати у судах. Скаже, що норми змінились, винними зроблять обставини...

    Юрий Бондарук reply Олексій

    "обставини"? Ще раз запитую: договори ХОЧ ХТОСЬ ЧИТАЄ? Мені було б начхати на "обставини" - ДОГОВІР, це документ в якому мають враховуватись ВСІ "обставини"!

    Олексій reply Юрий Бондарук

    Хм, за гіпотетичною версією забудовника, це форс-мажор, який суд буде розрулювати.
  • Вячеслав

    Рев'єра 3-тя: секція тіж самі проблеми...
    Хто старший по будинку, можливо є група у viber мій тел. 0916104992
  • Александр Черный

    Будували при одних нормах, а здавати об'єкт треба по інших! От і все. Раніше було легше халтуру зробити і здати, зараз трохи складніше. Напевно немає пакету документів для здачі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up