Як діяти у випадку домашнього насильства: у Вінниці встановили ще п’ять «червоних лавок»

Як діяти у випадку домашнього насильства: у Вінниці встановили ще п’ять «червоних лавок»
  • У Вінниці встановили ще п'ять символів протидії домашній тиранії. На лавці, пофарбованій в червоний колір, розміщені таблички з інформацією про служби, які надають допомогу жертвам насилля та запобігають таким злочинам. 

Як повідомляє Вінницька міська рада, ще 10 грудня 2021 року Вінниця приєдналась до міжнародного проєкту з протидії домашньому насильству. Тоді на проспекті Космонавтів встановили яскраво-червону лавку, на якій десятьма мовами написано «Ні насильству», а також табличку з інформацією куди звертатись, якщо потребуєте допомоги.

— Ця червона лавка доволі виділяється серед решти вуличних меблів і саме в цьому суть — привертати увагу, — розповідає керівниця інформаційно-просвітницького проєкту по запобіганню домашньому насильству «Знаю. Залучаю. Впливаю» Ірина Кілимник. — Ця ініціатива, «Червона лавка», почалась в Італії й колір символізує, як пристрасть може перейти в насильство. В Італії теж є значна проблема з домашнім насильством, там у них багато таких лавок, які мають не лише символічне значення, але й інформаційну мету, тому що на них розміщено підказки, куди звертатися за потреби. Сьогодні ми встановлюємо у Вінниці ще п'ять лавок. І дуже вдячні, зокрема, дирекції наших парків, у сприянні до встановлення лавок.

Відео дня

Вінниця стала першим містом в Україні, що приєдналось до міжнародного проєкту «Червона лавка». Загалом їх у місті тепер шість, говорить директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

— Проспект Космонавтів, центральний парк, набережна «Рошен», Вишенський парк та інші — не випадкові локації для встановлення лавки. По-перше, це жвава територія, де щодня буває чимало містян. По-друге, біля першої встановленої лавки на проспекті Космонавтів, буквально у декількох метрах від лавки, розташовано відділ Вінницького міського центру соціальних служб, — додає Наталія Добровольська.

За її словами, у Вінниці працює Денний центр соціально-психологічної допомоги для осіб, що постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Також у громаді функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

З початком повномасштабного вторгнення кількість випадків домашнього насильства збільшилася. Втім нині ситуація стабілізується. Найбільше від домашнього насильства страждають жінки, лише 10 % звернень — від чоловіків, розповів начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Вінницького районного управління поліції ГУ НП у Вінницькій області Валерій Кравчук.

— Найчастіше звертаються у випадках психологічного насильства. Далі іде фізичне насильство. Багато людей може й не знати, що з ними вчиняють домашнє насильство. В Україні діє нове законодавство про протидію домашньому насильству. Зараз є чотири форми: психологічне, фізичне, економічне та сексуальне домашнє насильство. Все те, що стосується будь-якого приниження — це вже є психологічним насильством, — зауважує Валерій Кравчук.

Історія проекту

Національний проект «Червона лавка» просувається рухом Генеральних штатів жінок. Ініціатива, народжена у 2014 році художником Карімом Шеріфом у співпраці з асоціацією Acmos та муніципалітетом Туріну, має на меті заохотити установи встановити «червону лавку» на своїх територіях як національний та міжнародний символ підвищення обізнаності про явище чоловічого насильства щодо жінок.

25 листопада, міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, який офіційно оголошено 17 грудня 1999 року Генеральною Асамблеєю ООН. У цей день інституції кожної окремої нації стимулювали початок необхідної діяльності для підвищення обізнаності серед широкої громадськості щодо цієї проблеми.

Дата 25 листопада була обрана на згадку про жорстоке вбивство Сестри Мірабал, що сталося в 1960 році від рук військової поліції у Домініканській республіці. У цьому контексті «Червона лавка» стала символом різних ініціатив, заходів, демонстрації проти насильства щодо жінок та прикладом культури рівності.

Червоний колір, що символізує пролиту кров і посилається на епізоди обізнаності з феміцидами, нагадує також жіночність і червоність жіночого взуття, що використовувала художниця Еліна Шове під час публічного відкриття «лавки» у 2012 році, біля якої було розміщено багато червоних туфель на подвір'ї перед посольством Мексика в Техасі, щоб згадати сотні жахливо вбитих жінок в Сьюдад-Хуарес.

Довідка:

У партнерстві з Вінницьким міським центром соціальних служб, у межах співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Великої Британії у Вінниці встановили ще 5 «червоних лавок», з інформацією, як діяти у випадку домашнього насильства.

З питань протидії домашнього насильства звертайтесь за номерами телефонів гарячої лінії: 093 900 15 60; 098 900 15 60.

 

Читайте також:

«А шість років Вас все влаштовувало?». Як ми рятували родину від сімейного насилля

Червона лавка як протидія насильству. Чи встановлять таку у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up