Червона лавка як протидія насильству. Чи встановлять таку у Вінниці?

Червона лавка як протидія насильству. Чи встановлять таку у Вінниці?
Фото: www.cribresso.org
  • Кожна третя жінка в Україні страждає від знущань в родині, а кожна десята — помирає після нанесених травм.
  • Волонтер Маттео Радаеллі пропонує впровадити у Вінниці досвід Італії для протидії та запобігання домашньому насиллю.
  • У чому полягає ідея та як це працюватиме — читайте в матеріалі.

Навесні 2020-го року в італійському місті Неаполь через побої чоловіка померла 39-річна українка. Цей злочин назвали фемініцидом — таким терміном позначають вбивства жінок за статевою ознакою. Тієї ж весни у пам'ять про Ірину Маляренко в Неаполі відкрили червону лавку.

В Італії червоні лавки є практично в усіх містах — присвячені вони жінкам, які постраждали від домашнього насильства. Як правило, на них розміщують таблички з номерами телефонів та адресами, куди можна звернутися по допомогу. Цілком ймовірно, що незабаром перша в Україні червона лавка з’явиться саме у Вінниці.

Італійський волонтер громадської організації «Центр розвитку Панагея Ультіма» Маттео Радаеллі понад пів року прожив у нашому місті і за цей час встиг запропонувати такий проєкт. За його словами, відголоски цієї ініціативи знайшли своє місце не лише у Європі, а й на інших континентах, зокрема в Латинській Америці та Австралії.

Відео дня

— Буде чудово, якщо і в Україні вдасться долучитися до неї, — розповідає Маттео Редаеллі. — Такий проєкт допоможе більшій кількості людей дізнатися про проблему домашнього насильства,  а також об’єднати жінок, які від цього постраждали.

За його словами, домашнє насильство — явище всюдисуще і потерпають від нього не лише жінки, а й люди похилого віку, діти та чоловіки.

— Мені дуже шкода, що в Україні немає статистики про насильство, скоєне вдома. Це говорить про те, що проблема є, але її ніби замовчують, її не аналізують. В Італії за останні роки почали долати цю проблему, це стосується навіть економічної складової, коли через гроші жінка вимушена залишатися під одним дахом з кривдником. Втім, у нас, як і у вас є різниця в оплаті однакової роботи чоловікам та жінкам, — розповідає Маттео.

Втім, окрім встановлення самих лавок в місті, на думку волонтера, потрібно проводити просвітницьку компанію серед різних верств населення.

— Щоб запобігати домашньому насильству, потрібно працювати не лише з чоловіками, які найчастіше виступають в ролі кривдників, а й з жінками. Жінкам потрібно доносити інформацію, що побиття — це не нормально, що краще розійтися, аніж терпіти насильство над собою, яке б воно не було — фізичне, психологічне, економічне, сексуальне тощо, — говорить Маттео.

Втім, поки що невідомо, чи впровадять італійський досвід у Вінниці. Така ініціатива залишається у процесі обговорень.

Голова громадської організації «Вісь» Світлана Дубина зазначила, що окрім встановлення таких лавок, суспільство потрібно інформувати про їх призначення. Лавки — це зовнішній прояв.

— Я взагалі за будь-які активності, які інформують, запобігають насильницьким діям щодо жінок, дівчат та дівчаток, та й насильству в цілому. Що стосується червоних лавок, то не впевнена, що доцільно копіювати те, що зроблено в Італії, але якщо це буде формат, як в них, що це не просто лавка і люди розуміти, що це і для чого, то так, — сказала Світлана Дубина. — В нас теж має буде дуже чітко: «Лавка встановлена, з інформаційною кампанією…» і кожна лавка буде мати «обличчя» — ім’я та історію тієї людини, в пам'ять якої вона встановлена – буде добре. Головне, щоб це все не перетворилося у популізм.

Куди звертатися по допомогу?

Взимку цього року у Вінниці почав діяти Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі. Окрім того, з’явилася і кризова кімната, де жінки з дітьми можуть перебувати впродовж десяти діб.

Адреса Денного центру:

  • м. Вінниця, просп. Космонавтів, 30 (прозорий офіс), каб. 304. Адреса кризової кімнати не розголошується задля безпеки.

Телефони міської мобільної бригади:

  • 0432 67 04 60
  • 093 900 15 60
  • 098 900 15 60

Телефон вінницької обласної мобільної бригади:

  • 068 586 03 55

Гаряча лінія довіри з запобігання домашньому насильству у Вінницькій області:

  • 0 800 75 04 75

Також в Україні діє цілодобова безкоштовна національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. Там також можуть надати допомогу. Телефони:

  • 116 123 (безкоштовно з мобільного)
  • 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних).
     

Читайте також:

«Це прорив, що дозволили пересадку органів». Запитали у вінничан про донорство після смерті

Безкоштовні юридичні консультації та реабілітація. Які ще послуги надають у Ветеранському просторі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ruslan Fawkes

    Кожна третя,перебільшено ні?

keyboard_arrow_up