У Вінниці хочуть встановити «Червону лавку». Для чого вона потрібна?

У Вінниці хочуть встановити «Червону лавку». Для чого вона потрібна?
  •  «Червона лавка» дозволяє як підвищити обізнаність серед населення в цілому про проблему домашнього насильства, так і об’єднати жінок жертв насильства.

Громадські організації Вінниччини планують долучитися до італійської ініціативи «Червона лавка», яка пов’язана із попередженням насильства проти жінок, повідомляє Вінницький прес-клуб.

Ця ініціатива останніми роками поширюється у країнах світу. Ідея народилася у 2014 році у Італії і передбачала фарбування лавок у міських районах у яскраво-червоний колір та наклеювання табличок із місцевим чи національним конктактом протидії насильству.

На зображенні може бути: 6 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

Відео дня

До першої ознайомчої зустрічі у червні долучилися представниці вінницьких неурядових організацій. Італійську сторону представляла Іса Маджі, президентка Асоціації «Генеральні штати жінок», Тіна Маджента, посолка «Червоної лавки», Маттео Редаеллі, волонтер в Україні в ГО «Центр розвитку Пангея Ультіма». Представники обох країн обмінялися досвідом щодо протидії домашньому насильству, насильству проти жінок.

Також Іса Маджі розповіла про історію ініціативи «Червона лавка», про те, яким чином встановлення цього «символу» підвищує роль інформаційних кампаній серед населення.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі та текст «Sው 25 NOVEMBRE GIORNATA INTERNAZIONALE CONTRO LA VIOLENZA SULLE DONNE»

Представниці профільних громадських організацій домовилися про напрацювання спільного звернення до Вінницької міської ради щодо підтримки впровадження ініціативи «Червона лавка у Вінниці».

Зокрема, Наталія Сергієнко, старша координаторка Програми «Міста та громади, вільні від домашнього насильства», UNPFA Фонду ООН у галузі народонаселення, зазначила:

«Це гарна ініціатива, яка варта уваги. Але слід розуміти, що це не лише фарбування лавки у червоний колір. Це підсилення тих інформаційних кампаній, які впроваджуються у Вінниці. Тому доречним була б підтримка як а з боку неурядових організацій, так і органів місцевого самоврядування. У найближчі тижні ми винесемо проєкт звернення на засідання робочої групи. Воно буде оприлюдено для підписання представниками громадянського суспільства та передано до міської влади. Якщо ця ідея знайде підтримку, Вінниця стане першим місто в Україні, де буде встановлено «Червону лавку».

На зображенні може бути: вулиця

Ідея імлементації в Україні ініціативи «Червона лавка» належить італійському волонтеру ГО «Центр розвитку Пангея Ультіма» Маттео Редаеллі, який вже півроку працює у Вінниці.

«В Італії «Червоні лавки» є практично у всіх містах. На них, як правило, є таблички із вказаними номерами телефонів і контактною інформацією, куди можуть звернутися жінки – жертви насилля. Окрім цього, в рамках освітніх програм, вчителі приходять сюди із школярами, аби розповісти їм про проблему домашнього насилля та насилля над жінками. Це дуже потужна ініціатива, яка знайшла свої відголоски не лише в Європі, але й на інших континентах — Латинській Америці, Австалії. Буде чудово, якщо і в Україні вдасться долучитися до неї», — розповідає Маттео Редаелі.

Довідка:

  • Національний проект «Червона лавка» просувається рухом Генеральних штатів жінок. Ініціатива, народжена у 2014 році художником Карімом Шеріфом у співпраці з асоціацією Acmos та муніципалітетом Туріну, має на меті заохотити установи встановити «червону лавку» на своїх територіях як національний та міжнародний символ підвищення обізнаності про явище чоловічого насильства щодо жінок.
  • 25 листопада, міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, який офіційно оголошено 17 грудня 1999 року Генеральною Асамблеєю ООН. У цей день інституції кожної окремої нації стимулювали початок необхідної діяльності для підвищення обізнаності серед широкої громадськості щодо цієї проблеми. Дата 25 листопада була обрана на згадку про жорстоке вбивство Сестри Мірабал, що сталося в 1960 році від рук військової поліції у Домініканській республіці. У цьому контексті «Червона лавка» стала символом різних ініціатив, заходів, демонстрації проти насильства щодо жінок та прикладом культури рівності. Червоний колір, що символізує пролиту кров і посилається на епізоди обізнаності з феміцидами, нагадує також жіночність і червоність жіночого взуття, що використовувала художниця Еліна Шове під час публічного відкриття «лавки» у 2012 році, біля якої було розміщено багато червоних туфель на подвір'ї перед посольством Мексика в Техасі, щоб згадати сотні жахливо вбитих жінок в Сьюдад-Хуарес.

 

Читайте також:

У цей день вітайте бухгалтерів та металургів. Історія та прикмети 16 липня

Карантин в Україні продовжили до 31 серпня. Які правила змінив уряд?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Nataha Badrak

    Це звичайно добре, але дійсно поліція нічого не робить поки жінку не вб'ють або покалічать, так викликай не викликай поліцію коли чоловік п'яний дебоширить нічого йому не буде, от і нічого вони не бояться.
  • Анна Баскевич

    Краще саджати насильників на лавку підсудних!!!!!
    Нажаль в Україні поки ти не будеш вбитою, поліція не допоможе, а якщо вже вб'ють, то тобі та допомога не потрібна! Ці "червоні лавочки" до самої лампочки!
  • Татьяна Ющишена

    Все рівно там будуть сидіти усі незалежно від ідеї
  • Nadiya Vara

    Violenza alle donne..simbolica le panchine rosse è scarpe rosse !

    Так, на Заході  по статистичі , кожні 20хв. помирає від насильства не адекватних чоловіків -  наречена,  жінка, мати. Жахи !

keyboard_arrow_up