Як барчани у Стамбулі випікали турецькі бублики-сіміти

Як барчани у Стамбулі випікали турецькі бублики-сіміти
Сніданок у Туреччині не обходиться без бублика на столі. Виготовляють їх, зокрема, і на машинах Барського машзаводу, їх презентували на одній з виставок у Стамболі
  • Понад 20 машин для формування з тіста бубликів відправи до Туреччини Барський машинобудівний завод.
  • Про те, як презентували технологічну лінію, розповів головний інженер підприємства Олександр Лотоцький.
  • У яких ще країнах їдять бублики, виготовлені на барській технологічній лінії?

Ділить на частинки тісто і формує з нього бублики — така функція технологічної лінії, що її виготовляють на Барському машинобудівному заводі. Технічна назва виробу — ділильно-розкатувальна машина (ДРМ). Її виготовляють трьох видів. Різниця у продуктивності, кількості виробленого тіста — від 250 кілограмів за годину і більше.  На такій лінії виготовляти сушку і бублики можна різної величини — від «Малютки» до великих турецьких «Сімітів».

Про це розповів головний інженер підприємства Олександр Лотоцький.

Відео дня

«У Туреччині бублики користуються великою популярністю, — розповідає Олександр Лотоцький. — Коли був у Стамбулі чи Анкарі, здавалося, бачив їх мало не на кожному кроці. Розповідали, що сніданок для турків не обходиться без такого виробу. Вони посипають кунжутом, причому, густо-густо».

 Після того, як пан Олександр дізнався про таке кулінарне уподобання турків, вирішив продемонструвати технологічну лінію з їх виготовлення на ділі. Зробив це під час виставки у Стамбулі. Домовився з ділером про духовку і борошно. У присутності відвідувачів «попливли» бублики по конвеєру, а далі — на випічку. Пригощали відвідувачів і можливих покупців свіжоспеченими виробами. Каже, це справило гарне враження.

«За три останні роки ми продали у Туреччину понад 20 таких машин, — продовжує розповідь Лотоцький. — Турки замовляють переважно малопотужні лінії. Буває, встановлюють у будинку, чи в невеликому підвальному приміщенні. Для них важливо, аби випікати і продавати, як мовиться, з печі, тобто свіжими».

Ще більше аналогічних машин продали у Румунію: за такий само проміжок часу на їхнє замовлення виготовили і реалізували 30 ДРМ. Недавно завершили поставку румунам ще декількох машин. Польща, Казахстан, Білорусь — у цих країнах також використовують барські ДРМ для формування бубликів.

Велику партію — 18  машин — замовив київський хлібозавод. Як пояснив Олександр Лотоцький, п’ять одиниць кияни вже отримали. Над виготовленням решти заводчани продовжують працювати.

ДРМ  «народилася» у стінах заводу. Технічна розробка належить заводським конструкторам й інженерам. Разом з Лотоцьким над проектуванням працювали головний конструктор Микола Клименко, конструктор Олександр Кондратюк, ініціювали виготовлення технологічної лінії  голова правління Ілля Лук та голова спостережної ради Геннадій Лук.  

«Приблизно 30 відсотків вузлів використовуємо німецького виробництва,  — розповідає Олександр Лотоцький. — Решта наше, як кажуть, рідне. Машина працює з невеликим шумом. Легка в управлінні.  Діаметр сушки чи бублика можна змінювати, замінивши тільки один вузол. Саме тому машину назвали універсальна».

Покупці барської техніки не мають клопоту з її монтажем і наладкою. Це роблять фахівці підприємства. На місце виїжджають інженер і слюсар-наладчик. Працюють приблизно тиждень. «Вони ж виконують ще одну функцію — навчають працювати й обслуговувати нашу техніку.  Це дуже важливо. Правильне використання забезпечує тривалу надійність роботи машини».

Читайте також:

Ярослава Мазур з Козятина поїде в Америку на «Ігри Воїнів». Незвичайна історія двох жінок з «Айдару»

Було-стало. Як за три роки і 60 млн грн перебудували спорткомплекс «СКА»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up