«Я ніколи не пробачу». Покалічений п'яною водійкою на Богуна Андрій Тарасюк дав свідчення на суді

«Я ніколи не пробачу». Покалічений п'яною водійкою на Богуна Андрій Тарасюк дав свідчення на суді
Андрій Тарасююк з родиною біля Вінницького міського суду
  • У Вінницькому міському суді відбулося чергове засідання по справі ДТП, яка сталась 24 травня 2021 року на вулиці Івана Богуна у Вінниці.
  • Тоді вінничанка Наталія Дзісь, керуючи автомобілем у стані сильного алкогольного сп’яніння, збила 13-річного Андрія Тарасюка, який зранку йшов до школи.
  • Сьогодні, 8 жовтня, потерпілий вперше прийшов до суду, щоб дати свідчення. 

Потерпілого в аварії Андрія Тарасюка допитали на початку судового засідання і тут же відпустили. Причиною тому був важкий посттравматичний стан й те, що психологічно хлопчику вперше після аварії подивитися у вічі своїй кривдниці було нелегко. Під час допиту підлітка біля трибуни підтримував тато Сергій.

Андрій розповів, що не пам'ятає моменту аварії, навіть не чув наближення автівки, коли він травневого ранку, тротуаром вулиці Богуна, прямував до школи і в якусь мить в нього на позашляховику в'їхала жінка з сусідньої вулиці.

Андрій Тарасюк з татом

Підліток тримався, допоки в нього не запитали, як аварія змінила його життя

Відео дня

—  Майже кожен день болить голова, змінилося обличчя, рука болить, — розповів хлопець. — Раніше такого не було. Раніше катався на велосипеді, бігав літом, з хлопцями грав у баскетбол, у футбол. А це літо я провів у чотирьох стінах…

Найбільше Андрія турбує, що через пластину в голові він не може займатися його улюбленим баскетболом. Раніше ходив у спортивну школу, перемагав на змаганнях, мріяв стати класним спортсменом і поїхати в Америку. Тепер лікарі заборонили хлопчику відвідувати навіть загальноосвітню школу, вчителі до нього приходять з понеділка по четвер.

Мама хлопчика Тетяна Тарасюк розповіла, що попереду в її сина ще кілька операцій, а вже потім — складна реабілітація і група інвалідності. Також жінка повідомила, що вони були проти того, аби винуватиця ДТП спілкувалася з сином, щоб не змушувати його хвилюватися. Однак суддя Геннадій Кашпрук дозволив Наталії Дзісь звернутися до Андрія.

Суддя Геннаді Кашпрук

— Знаю, що мені немає виправдання, — говорила бізнесвумен, в якої під час ДТП в організмі виявили 3.3 проміле алкоголю. — Але я дуже прошу тебе, щоб ти мене вибачив, як тільки можеш, своєю дитячою душею. Я тобі бажаю найскорішого одужання. Вірю, що ти повернешся до повноцінного життя, до спорту. Для мене буде найкраще прощення у цьому житті. І щоб ти знав: наша родина завжди тобі підставить наше плече допомоги. Моя донька теж займається спортом, можливо, колись ви потоваришуєте.

Постраждалий Андрій Тарасюк відповів винуватиці аварії, що ніколи її не пробачить. Після цього хлопчик розплакався і в супроводі старшої сестри покинув судову залу. Далі на засіданні досліджували письмові документи: протоколи, клопотання, висновки експертиз.

Зі слів прокурора, винуватиця аварії Наталія Дзісь до резонансної події неодноразово лікувалася від алкогольної залежності (другого ступеню) у стаціонарі, і внаслідок регулярного вживання алкоголю має діагноз «емоційно нестабільний розлад особистості». Після ДТП Наталію Дзісь направляли на судовопсихіатричну експертизу в умовах стаціонару, для визначення її психічного стану, адже в момент аварії рівень алкоголю в крові перевищував норму в 16 разів, тобто доза була смертельною. 

Наталія Дзісь

Адвокат Дзісь Володимир Жуков заявив, що має певні зауваження щодо висновків, тому попросив викликати в суд експертів, які цю експертизу робили. Суддя задовольнив це клопотання, тож психіатра допитають через одне засідання.

А наступного, що запланували на 22 жовтня, допитають двох свідків ДТП: власника домоволодіння по вулиці Богуна, в паркан якого на позашляховику «Haval» в'їхала обвинувачена у справі ДТП, та водія авто, який бачив момент аварії.

Сніжана Чубенко, адвокат родини потерпілого, раніше подавала цивільний позов про відшкодування моральної шкоди у розмірі 950 тисяч гривень. Наталія Дзісь спочатку повідомила, що її родина взмозі відшкодувати суму частково, а тепер вона визнавати позов відмовилася. Пообіцяла, що покриватиме поточні витрати, які будуть потрібні для лікування хлопчика. Натомість Сніжана Чубенко вимагала накласти арешт на майно Дзісь. Суд задовольнив її клопотання.

Нагадаємо деталі резонансної аварії. Вранці 24 травня 43-річна Наталія Дзісь, водійка автомобіля  «Haval» у критичному стані сп'яніння виїхала з власного дому і прямувала по вулиці Івана Богуна (П'ятничани) в бік міста. В якусь мить вона не впоралась із керуванням, виїхала на тротуар, де здійснила наїзд на школяра, розтрощила кам’яний паркан, а потім її автівка перекинулась на бік. Жінка не постраждала. 13-річного Андрія Тарасюка в комі, з відкритою черепно-мозковою травмою та іншими важкими тілесними ушкодженнями доправили до реанімації Дитячої обласної лікарні.

Пригадаймо відео моменту аварії, який опублікував Ситуаційний центр:

Наталії Дзісь визначили запобіжний захід у вигляді застави (181 600 гривень), який діє до 4 листопада включно. Її обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння). За це жінці загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

                                                                                                Фото надала Марина Тарасюк

 

Читайте також:

«Андрійко не в стані давати свідчення». Як просовується судовий розгляд резонансного ДТП на Богуна?

 «Життя дитини не буде колишнім». Справу винуватиці ДТП на Богуна розглядатимуть за кілька днів

Як нині почувається Андрій, постраждалий у ДТП на Богуна? Ми побували у школяра в гостях

«Арматурну сітку витягали з голови». Більше про ДТП, де п'яна водійка наїхала на 13-річного Андрія

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Анна Шміляк

    Посадити і хай сплотить дитині .
  • Inna Filippova

    Ех, скільки людей пишуть Слава Богу... а потім «не треба пробачати»... коли сам Бог велів пробачати борги наші, як ми пробачаємо боржникам нашим...

    Inna Filippova reply Inna Filippova

    Мій коментар не про те....

    Nataha Badrak reply Inna Filippova

    Inna Filippova Хай компенсує спочатку ту шкоду що нанесла здоров'ю і психіці хлопця а потім може він їй колись пробачить.
  • Светлана Хмелюк

    Треба вибачати,собі легше!

    Светлана Хмелюк reply Светлана Хмелюк

    Alina Viktorivna від того,що не пробачити, легше не стане! А милосердному Бог надсилає зцілення! Але це не кожному дано розуміти, на жаль! Нехай Бог збереже усіх!

    Alina Viktorivna reply Светлана Хмелюк

    Светлана Хмелюк "він ще малий, не пАнІмає". Шановна, коли вашу дитину, не дай Бог, скалічать, буде лежати сутками в комі між небом і землею. Хочемо дуже побачити, як ви будете пробачати.🤔
    А в цього хлопчини, лікування ще не закінчено. Бережи його Бог.
  • Елена Олена

    ....і пробач нам долги наші, як і ми пробачаєм винуватцям нашим....

keyboard_arrow_up