Вже вдруге хочуть продати вінницький завод «Укроборонпрому»

Вже вдруге хочуть продати вінницький завод «Укроборонпрому»
  • ДП «Вінницький авіаційний завод» готують до приватизації. Цей об’єкт входить у корпорацію «Укроборонпром».
  • Фінансові звіти показують, що держпідприємство працює «у мінус», має податковий борг 4,6 мільйона гривень та вже декілька років проходить процедуру банкрутства.
  • Варто зазначити, що на цій території продовжує діяти приватна компанія, яка також називається «Вінницьким авіаційним заводом».

Фонд держмайна України опублікував оголошення, що готується до продажу цілісний майновий комплекс «Вінницький авіаційний завод» (далі — ДП «ВіАЗ»). Підприємство входить до корпорації «Укроборонпром», яка протягом 2020 року хоче продати ще вісім своїх підприємств.

У власності — дві будівлі та дві машини

Авіаційний завод мали віддати під приватизацію у 2019 році. І тепер повторно оголошують продаж тепер у 2020 році:

«На даний час у підприємства відсутні чинні ліцензії на проведення виробничої діяльності. ДП «ВіАЗ» не веде господарську діяльність, працівники відсутні. До складу єдиного майнового комплексу входить 30 одиниць основних засобів загальною площею 26 634,7 м², які зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно», — йдеться в оголошенні.

Відео дня

Повідомлення про аукціон вже опубліковано у системі ProZorro. Продажі. Утім, ще не вказана стартова ціна об’єкту.


За даними бізнес-пошукової системи YouControl, ДП «ВіАЗ» було створено у 1995 році. Воно знаходиться у Вінниці, на вулиці Чехова, 7.

Володіє двома об’єктами нерухомості — будівлями на Чехова, 7 і Чехова, 12А та двома транспортними засобами — вантажівки УРАЛ 43202 1986 року випуску та ГАЗ-53 1980-го. Має ліцензію на виконання авіаційно-хімічних робіт.

Утім, зараз підприємство проходить процедуру банкрутства. Має 4,6 мільйона гривень податкового боргу, з яких 4,1 мільйона — борг до місцевого бюджету.

Більш того, підприємство майже не заробляє: у 2017 році виторг була нульовою, а у 2018-му — прибуток склав 690 тисяч гривень, що вдалося досягнути, ймовірно, завдяки продажу техніки та нерухомості.

У авіаційний інвестували запорожці

Варто зазначити, що на Чехова, 7, є ще один завод, який є «тезкою» державному. За винятком того, що цей «Вінницький авіаційний завод» — у приватній власності. 

Як так сталося, що на базі державного підприємства заснували однойменне приватне товариство, розказував ще у 2012 році директор цього підприємства — Микола Трикозюк.

— Є вмираюче державне підприємство, яке стало банкрутом і фактично за два роки не випустило жодної гайки, — казав Трикозюк. — Там немає жодного робітника, але там є бухгалтер, виконавчий директор. У них ще залишились деякі будівлі, деякі папери. Це підприємство не працює, а існує лише на папері.

Обласний Господарський суд ухвалив початок процедури банкрутства ДП «ВіАЗ», 17 лютого 2011 року. Був затверджений план фінансового оздоровлення підприємства, яким передбачається повне погашення кредиторської заборгованості.

Інвестором виступає ВАТ «Мотор Січ», яке у квітні 2011 року засновує ВАТ «Вінницький авіаційний завод» на базі державного підприємства. Вже за перше півріччя 2012 року приватне підприємство випускає продукції на суму 1,94 мільйона гривень. Цього вистачило, щоб покрити заборгованість з оплати праці.


За даними YouControl, підприємство досі очолює Микола Трикозюк. Товариство «ВіАЗ» має 7,5 мільйона гривень статутного капіталу. Основний вид діяльності — «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устатковання».

Серед його засновників — акціонерне товариство «Мотор Січ» та ще чотири компанії з Панами та Сполученого королівства Великобританія.

Приватний авіаційний завод є прибутковим. Принаймні, це показує фінансова звітність: у 2018 році товариство «ВіАЗ» заробило 67 мільйонів гривень.

Читайте також:

Фото: spfu.gov.ua, forum.pravda.com.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Поpошок

    Як на виробничих фондах держави заробити мільйони. Ригоанал-Богуслаєв зробив вас іще раз.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up