Вважався безвісти зниклим з вересня 2022 року. На щиті повернувся захисник Андрій Липовецький

Вважався безвісти зниклим з вересня 2022 року. На щиті повернувся захисник Андрій Липовецький
  • Андрій Липовецький загинув півтора роки тому, захищаючи волю і незалежність України.
  • Донедавна захисника вважали безвісти зниклим.
  • 6 березня вінничани живим коридором зустрічали Героя, який повернувся додому на щиті.

Тишу похмурого березневого ранку у Вінниці порушили звуки сирен. 6 березня на щиті до рідного міста повернувся захисник Андрій Липовецький. Сім'я, рідні, друзі, колеги, сусіди зустрічали свого Героя живим коридором. Йому навіки 44…

Відео дня
v class="video-block">

Сотні вінничан несли до будинку Героя квіти. Там, у закритій домовині, зустрічали свого коханого чоловіка і найкращого татуся дружина і двоє дітей. Вони до останнього сподівалися, що їх найдорожча людина, безстрашний воїн, який півтора року вважався безвісти зниклим, знаходиться в полоні і незабаром повернеться додому... 

Народився Андрій Липовецький у 1978 році у Вінниці. Навчався у 12-й школі, закінчив професійно-технічне училище і Тернопільський економічний університет. Спочатку працював економістом, потім — приватним підприємцем.

Андрій Липовецький добровільно долучився до ЗСУ ще на початку повномасштабного вторгнення. Захищав Україну у званні старшого сержанта у 57-й окремій мотопіхотній бригаді імені кошового отамана Костя Гордієнка. Брав участь у пекельних боях на Донецькому та Херсонському напрямках.

Останній раз був на зв'язку з рідними 4 вересня 2022 року. Відтоді захисник вважався зниклим безвісти. Плекала надію інформація від побратима, який нібито зустрічав вінничанина у ворожому полоні. Але дива не сталося. Тест ДНК зруйнував усі сподівання. Воїн загинув півтори роки тому поблизу села Безіменне на Херсонщині.

Друзі і колеги, розповідають, що Андрій був добрим та веселим.

— Ми колись разом з Андрієм працювали на одній приватній фірмі, — говорить вінничанка Вікторія.— Він був економістом, ще молодим, проте розумним і вмілим. Я навіть не знала, що Андрій пішов служити добровольцем і так довго вважався безвісти зниклим… Не можу повірити, таке горе…

— Здається, ще зовсім недавно він приводив до мене в перукарню сина на стрижку, — розповідає Ірина. — Такий завжди веселий, життєрадісний… На жаль, втрачаємо найкращих, наших Героїв…

Рідні кажуть, що Андрій надзвичайно любив дітей і дружину, завжди підтримував маму.

 «Андрій до останнього не вірив у можливість повномасштабного вторгнення росії в Україну. 24 лютого — день його народження — став для нього гірким днем безповоротного руйнування ілюзій, коли з очей спала пелена, — розповідає дружина полеглого Героя Тетяна. — Чоловік сприйняв цей напад як ніж у спину, тож і одразу вирішив стати на захист рідної землі. Вважав, що від його внеску у боротьбу з ворогом залежить чи доведеться нашим дітям скуштувати солдатської каші…»

Чин похорону Героя Андрія Липовецького відбувся в батьківському будинку на Вінницьких Хуторах. Поховали воїна на місцевому кладовищі.

Щирі співчуття рідним і близьким. Царство Небесне та вічна пам‘ять Герою!

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.


Читайте також:

Перейде майно і борги. За яких умов можна отримати спадок військового?

Чи має право цивільна дружина загиблого військового на виплати чи спадщину? Запитали в адвоката

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (49)
  • Олена Вітала

    Вічна пам'ять герою
  • Ольга Стахова

    Вічна та світла пам'ять ГЕРОЮ
  • Андрій Людва

    Спочивай з Богом Герой України.
  • Лена Малинина

    ВіЧНА і СВІТЛА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЮ. Царство Небесне

keyboard_arrow_up