Встановили трамвайні та автобусні зупинки: як виглядає реконструкція на Батозькій

Встановили трамвайні та автобусні зупинки: як виглядає реконструкція на Батозькій
  • Рівно два роки триває реконструкція Батозької, що насправді мала закінчитися за пів року. Попри затягування реконструкції та корупційні скандали, наразі вулиця кардинально відрізняється від тієї, якою вона була до початку робіт. Розповідаємо, що на ній змінилося від жовтня. 

Впродовж останнього місяця головною зміною стало облаштування п'яти зупинок громадського транспорту та висадження дерев. Перша зупинка з'явилася перед розвилкою Янгеля-Батозька-Муніципальний ринок. Це зупинка, яку перенесли на кілька десятків метрів. Ще дві трамвайні зупинки з'явилися навпроти гіпермаркету «Епіцентр». Вони отримали аналогічну назву. Поряд з ними розмістили дві автобусні зупинки. Кожна з них матиме електронне табло з розкладом руху та лавочку. 

Дерева висаджені вздовж майже всієї оновленої вулиці з обидвох боків. Крім того, побільшало дорожніх знаків та розмітки. Наприклад, з'явилися позначення пішохідних переходів та велодоріжок. Щоправда, останні за виглядом нічим не відрізняються від тротуарів, тому пішоходи їх залюбки використовують, заважаючи подекуди руху велосипедистів. 

Відео дня

Вулицею частково відновлено автомобільний рух. Також власники почали вже паркувати свої автівки на спеціально відведених для того місцях вздовж Батозької. 

Активні роботи тривають зараз на двох ділянках вулиці. На перехресті Батозької та Янгеля, де асфальтують дороги й навпроти розворотного кільця трамваїв, що біля Залізничного вокзалу: тут кладуть нові колії, плитку та асфальтують дороги. Оновлені колії прокладають за технологією «оксамитового шляху», що під час руху зменшує вібрацію та шум вагонів. А ще такі колії довше не потребують ремонту. 

Раніше ми писали, що вздовж всієї вулиці облаштували контактну мережу для електротранспорту. Помітні на Батозькій також камери відеофіксації руху та відеоспостереження. Вже працює вуличне освітлення. На всій вулиці заасфальтували дорогу та проклали колії. 

На Батозькійі облаштували так звані «віденські» зупинки — підняття проїжджої частини в межах зупинки трамвая (як на Замостянській) та підвищені кассельські бордюри для низькопідлогових тролейбусів та автобусів (як на Театральній).

Нагадаємо, що на реконструкцію Батозьку закрили 1 листопада 2021 року. Спочатку роботи на вулиці велися активно: за перші місяці демонтували старі трамвайні колії, дорожнє покриття, взялися за заміну інженерних комунікацій тощо. Однак вже в лютому 2022-го роботи на об'єкті повністю зупинили через початок повномасштабного вторгнення. 

Невдовзі їх відновили, але через обмеження, запроваджені держскарбницею на проведення деяких фінансових операцій під час дії воєнного стану їхні обсяги скорочувалися, аж поки на початку минулого літа остаточно не поставили на паузу. 

Повернулися до публічного обговорення реконструкції на початку квітня цього року. Підставою було пом’якшення обмежень на витрати з місцевих бюджетів. При цьому стало відомо, що вартість проєкту суттєво зросла: зі 180 наприкінці 2021-го до нинішніх майже 262 мільйонів гривень — сума, яку отримає за виконання робіт новий підрядник ПП «Б.В.В.-БУД». 

У департаменті комунального господарства та благоустрою ВМР нам розповіли, що це зумовлене збільшенням обсягів робіт та зростанням цін на будівельні матеріали й оплату роботи працівників.

Згідно з календарним планом, у 2024 році, продовжать роботу з облаштування тротуарів та велодоріжок. Тоді ж мають остаточно завершити роботи, пов'язані з рухом трамваїв. Наразі невідомо, коли саме на Батозькій мають відновити рух цього виду транспорту, а також дозволити проїзд приватним автівкам. 

Завершити реконструкцію Батозької мають до 30 жовтня 2024 року.

Читайте також:

Мільйонні махінації під час реконструкції Батозької: справу скерували до суду

Де тепер шукають гепатит А, коли в «Долині Плюс» його не виявили?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • AK

    Гарно доробили, око радується, але дрони для армії важливіші.
  • Валентина Ковалева

    Що вартість збільшується, вінничани в цьому  були переконані ще на початку реконструкції.
  • Іра Діброва

    Це що-опечатка-до жовтня 24р?
  • Татьяна Костюкова

    Ще рік будуть  , 😟🤕 .такі Да .

keyboard_arrow_up