Де тепер шукають гепатит А, коли в «Долині Плюс» його не виявили?

Де тепер шукають гепатит А, коли в «Долині Плюс» його не виявили?
  • У Вінниці третій тиждень вирує епідемія гепатиту А.
  • Сьогодні маємо 247 хворих, і їх більшає з кожним днем.
  • Джерело спалаху інфекції так і не знайшли, а головний підозрюваний — мережа водоматів «Долина Плюс», на яку одразу пішла купа негативу — невинна.
  • Про це свідчать результати досліджень, які проводили різні контролюючі служби.

Найпростіший спосіб створити асоціації в мозку людини — пустити ймовірну чутку. Потім, як би ти не спростував цю інформацію — асоціація готова. Наприклад: якщо вийти у місто і сказати першому ліпшому вінничанину два слова — «Епідемія гепатиту», у відповідь почуєте теж два — «Долина Плюс».

Такої «вірусної» реклами, певно, ще жодна марка води у місті не отримувала, на жаль, і таких збитків теж.

Керівник «Долини Плюс» Георгій Пилипчанський не хоче звинувачувати в тому конкурентів. Але це перше, що спадає на думку і не перша спроба викинути з ринку цю мережу. Варто лише згадати зиму 2022-го, коли міська рада не хотіла продовжувати контракт з «Долиною Плюс», і по всьому місту почали демонтовувати водомати. Тоді вінничани відстояли мережу. Для цього знадобилася купа статей в інтернеті, тисячі обурених містян, сотні негативних коментарів, три петиції… Тому важко списати сьогоднішню історію на прикру випадковість, яка переросла у надзвичайну ситуацію по всієї області.

Відео дня

Знову винні

Все, що відбувається навколо «Долини Плюс», власник компанії описує словами з народної творчості: «Хто винен — невістка».

— Ось це про нас, тому що, як тільки у місті виникає яка-небудь проблема з водою, першим в списку фігує наше ім’я, — говорить Георгій Пилипчанський. — Так і у випадку з гепатитом А. З перших днів, як тільки почали говорити про перші випадки захворювання, до нас до перших прийшли перевіряючі. Ми не хвилювались за результати перевірки, тому що постійно робимо це самотужки. Тим не менш, цей час, всю цю упередженість і цю проблему люди використали, щоб нам напакостити.

За словами Георгія Пилипчанського, їх перевірили повністю, автомати, виробництво, воду. Комісії були звідусіль.

— Так як відкрито кримінальне провадження по факту надзвичайної ситуації, вночі з лабораторією приїздила навіть поліція і відбирали в нас воду, — говорить керівник торгової марки.

Все чисто

На Вінницький ринок «Долина плюс» заходила 15 років тому, і зараз по місту розташовані більше 300 акваматів, які перевіряли рандомним шляхом.

— Але до того нам поступили тисячі дзвінків із запитанням: «Чи можна брати нашу воду чи ні», — розповідає Георгій Пилипчанський. — До нас дзвонили з ЖЕКів і з ОСББ із тим самим питанням. На наші автомати клеїли листівки, де писали, що воду пити не можна, бо вона заражена. Крім того на ОСББ дзвонили з невідомих номерів і вимагали відключити водомати від електроенергії. Тобто все, що поганого відбувалося в місті з водою, асоціювалося з нами.

Втім, за словами керівника компанії, навіть коли комісії з перевірками пішли вже до всіх, негативна хвиля стосовно «Долини Плюс» все одно не вщухає. Причини цього негативу доволі прозорі, але…

— Я не хочу говорити погане про конкурентів, ми погане в свій бік витримаємо не вперше. Просто хочемо показати вінничанам висновки експертиз, що з нашою водою все добре, — каже Георгій Пилипчанський.

Вінниця хворіє третій тиждень

За словами Олександра Загоруйко, завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань, лабораторного центру МОЗ, всі медичні установи міста працюють над тим, щоб гепатит А на поширювався, і над тим, щоб знайти джерело зараження.

— Проводиться епідрозслідування, досліджується все: вода, контакти, люди які працюють на ринках, овочі, які продаються на ринках, тобто робиться велика робота, — розповідає Олександр Загоруйко. — Але з’ясувати, де саме захворіли вінничани, на сьогодні важко, тому що їх нічого не пов’язує. Більшість не можуть вказати джерела інфекції, вони всі роз’єднані і розрізненні між собою, не знайомі і проживають в різних районах міста. Тому зараз ведуться всебічні лабораторні дослідження і епідеміологічне розслідування. Адже є декілька гіпотез, і над ними зараз працює велика команда.

Комісія з МОЗу

Продовж вихідних 28 та 29 жовтня у Вінниці працювала команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним. І за його словами, спалах гепатиту А локалізується не лише в Вінниці, а за рахунок контактів він поширюється на найближчі населені пункти. Тому ця ситуація стала надзвичайною вже не лише для міста, але і для області.

— Епідемічна статистика нам показує, що, на жаль, саме джерело інфікування продовжує існувати, — зазначив Кузін. — Причинами інфекції можуть бути харчові продукти і, цілком можливо, питна вода. Тому зараз основний фокус лікарів-епідеміологів полягає в тому, щоб дообстежити працівників епідемічно небезпечних сфер і серед них знайти вже потенційну людину, яка перехворіла або продовжує хворіти на вірусний гепатит.

Окрім того, що комісії шукають джерело інфекції, в місті проводиться масова вакцинація медиків, які працюють в лікарнях з хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху. Також щеплення передбачені для близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, дітей та вакцинації в закритих колективах.

За словами прессекретаря Національної поліції Заріни Маєвської, на сьогодні відкрито кримінальне провадження за статтею 325 Кримінального кодексу України. Таке провадження відкривається по факту, у випадку, коли є надзвичайна ситуація біологічного характеру.

Стаття 325 Кримінального кодексу України: Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

Читайте також:

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Через спалах гепатиту А на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (115)
  • Ірина Козійчук

    В нашій воді з крану мабуть  присутня більша частина таблиці  Менделєєва ...
  • Катя Остапенко

    Долина плюс - хороша і смачна вода ! І аквамати їхні завжди чистенькі, на відміну від інших
    Не розумію шо за хейт такий в їхню сторону(
  • Оля Миколайвна

    Виннин.ринок.привокзальний
  • Наташа Джога

    Користуюся Долиною,а з крана майже ні.

keyboard_arrow_up