Через спалах гепатиту А на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію

Через спалах гепатиту А на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію
Фото РБК Україна
  • Спалах гепатиту А на Вінниччині визначили як надзвичайну ситуацію.
  • Про це в МОЗ повідомили ввечері, 31 жовтня.
  • Які протиепідемічні заходи посилюють?

У Міністерстві охорони здоровʼя України оголосили надзвичайну ситуацію на Вінниччині. Причина — спалах гепатиту А. Наразі в області зареєстрували понад 210 випадків захворювання, серед яких 180 підтверджені лабораторно. У лікарнях перебуває 143 людини, з них — 25 дітей. За останні 12 годин госпіталізували двоє людей.

У звʼязку з цим, на Вінниччині посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту. Під тимчасовою забороною ярмарки та масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва.Також органи місцевої влади посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках міста і області.

У Вінниці продовжується дистанційне навчання. Це ж стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків. Відповідне рішення ухвалили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Відео дня

«Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати, — повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. — Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Тому у регіоні посилено протиепідемічні заходи: зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами».

Наразі лікарі-епідеміологи Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб та групи оперативного реагування Центру громадського здоровʼя обстежують працівників епідемічно небезпечних сфер. Це ринки та підприємства з виготовлення продуктів масового споживання, молочної продукції, обʼєктів централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом. 

Також в області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей які проживають спільно або близьких, з ким контактували напередодні захворювання. Також для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та вакцинації в закритих колективах.

 

Читайте також:

Спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині: кількість хворих зростає

Джерело інфекції гепатиту А поки що не знайшли, тривають масові перевірки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий

    У ЗМІ було багато публікацій про погане обслуговування міською владою громадських кирниць. ВМР та асоціацією квартальних комітетів витрачаються шалені кошти на ремонти, чистку, обслуговування кирниць, але  то тільки на словах і папері. Для чого утримувати такий штат працівників, з автівками кабінетами зарплатою, які нічого не вирішують і не роблять, кирниці забруднені, не очищені, з побити і іржавими відрами????

keyboard_arrow_up