«Вони знають про війну не менше, ніж дорослі». Поляки прийняли на відпочинок сто дітей з Ямполя

«Вони знають про війну не менше, ніж дорослі». Поляки прийняли на відпочинок сто дітей з Ямполя
За давньою традицією ямпільчани вручили польським друзям хліб-сіль на вишитому рушнику
  • Друга група ямпільських дітей поїхала на відпочинок до польського міста Злотів.
  • Спершу угоду про побратимство уклали міста.
  • Про що говорять між собою українські і польські хлопчики і дівчатка?

У травні нинішнього року Ямпіль став побратимом польського міста Злотів. Договір про дружбу і співробітництво стосунки підписали Ямпільський міський голова Сергій Гаджук та староста Злотівського повіту Річард Голавський.

Дружба, народжена у час війни, особлива, говорили очільники громад. Вони переконані, що після нашої Перемоги побратимські стосунки розвиватимуться ще активніше.

Уже під час першої зустрічі поляки запропонували надати допомогу в організації відпочинку ямпільських дітей.

Відео дня

У червні перша група юних ямпільчан поїхала до Польщі. Наприкінці липня туди відправилася друга група, у якій так само 50 хлопчиків і дівчаток, а також п’ятеро супроводжуючих.

Як пояснили у Ямпільській міськраді, на відпочинок у сусідню державу поїхали діти, чиї батьки нині на війні або раніше захищали рідну землю від російського агресора. Разом з ними — переможці учнівських олімпіад, ті, хто має досягнення у спорті і займається у спортклубі «Барс», кращі гравці футбольної команди «Тірас». Є діти з багатодітних родин, а також ті, кого виховують опікуни.

По приїзді у Злотів ямпільчани за доброю народною традицією вручили господарям хліб-сіль на вишитому рушнику. Їх зустріли представники муніципалітету та молодіжного Центру. Ознайомили з програмою відпочинку.

Поляки не приховували: вони хочуть насамперед оточити дітей увагою, аби ті бодай на деякий ас відволіклися від думок про війну. На це буде спрямована низка заходів туристичні поїздки і мандрівки, робота з аніматорами, дискотеки, перегляд цікавих фільмів, участь у спортивних змаганнях, гуртках тощо.

Навіть за таких умов діти, чиї батьки нині на війні,запитуватимуть про них, телефонуючи додому рідним.

Діти знають про війну не менше, ніж дорослі. Це відомий факт для багатьох з нас. Якось довелося мимоволі підслухати розмову групи дітлахів.

— Коли над нами летів літак, я притулилася до мами і сказала їй: «Мамо, я хочу жити!», — розповідала одна з дівчаток.

Без сумніву, польські однолітки під час спілкування з українцями розпитуватимуть їх про все, зокрема, і про війну. Це трагедія підростаючого покоління — рости під звуки сирен і вибухів, в умовах втрати рідних і близьких.

Тому ямпільчани вдячні польським побратимам за організацію відпочинку  наших дітей в мирних умовах, де замість ракетних обстрілів чути спів пташок і дитячий сміх.  

Перебування у Злотівскому повіті розраховано на 24 дні. Відтак діти знову повернуться до Ямполя. Перевезення обох груп взяв на себе приватний підприємець Олександр Старенко, повідомили у Ямпільській міськраді. Попросили висловити слова подяки на його адресу.
 

Читайте також:

«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон

Калинівські нацгвардійці знищили понад 80 одиниць ворожої техніки, яка сунула на Київ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up