«Вони геніальні, направду»: у Вінниці вперше відбувся фестиваль графіті

«Вони геніальні, направду»: у Вінниці вперше відбувся фестиваль графіті
Фото: на Майдані Небесної Сотні відбувся фестиваль із стріт-арту
  • Вперше у Вінниці відбувся чотириденний навчальний фестиваль стріт-арту «Під знаком Бенксі». 
  • В проекті молодь поєднала навчання, активізм і вуличне мистецтво. 

«Знаєте, чим відрізняється мурал від графіті? Мурал — це коли ви йдете в міську раду, отримуєте дозвіл і місце для малюнку та малюєте те, що хоче міська влада. А графіті — це коли ви намалювали, що вам хочеться і де вам хочеться, і втекли», — так жартома розповідав молоді про тонкощі стріт-арту спеціально запрошений гість, відомий столичний художник Андрій Єрмоленко.

Стріт-арт і права людини. Хіба ці речі поєднуються? Молодь Вінниччини довела, що так. 

З 24 по 27 вересня у нашому місті відбувся навчальний фестиваль стріт-арту «Під знаком Бенксі». В останній день 34 учасника, юнаки та дівчата з різних навчальних закладів Вінниці та області, на Майдані Небесної Сотні малювали графіті на тему захисту прав людини.

Відео дня

— Це така концентрація талановитих людей на один квадратний метр, що просто захоплює подих,— ділиться організатор проекту, вінницька активістка Таїса Гайда. — Взяли участь у проекті дівчата та хлопці віком від 18 до 21 років. Три дні в Молодіжному центрі «Квадрат» з ними працювали просто неймовірні тренери з Освітнього дому прав людини Руслана та Сергій Бурові, розповідали все про права людини, їх дотримання і боротьбу за право бути собою. Правозахисник Костянтин Реуцький на форум-театрі в сценічній формі показував, як потрібно захищати себе і власні права, розкрив тему булінгу. Неймовірно харизматичний і талановитий художник Андрій Єрмоленко тренінгом з графіті завоював серця молоді з першої хвилини.

— Це дуже правильна справа працювати з молоддю. Взагалі, найкраще, що можна зробити в цій країні — виховати нове достойне покоління, — говорить художник. — Я особисто не вірю в старших людей, в покоління мого віку, в нові обличчя. Я вірю в цю нову генерацію. Вони геніальні, направду, вони дають такі ідеї, що я думаю чого мені самому в голову таке раніше не приходило. Вони дійсно круті. Вони інші, і лише вони зроблять все, щоб ми жили в новій іншій країні. Певно тому участь у цьому проекті бере і мій 10-річний син. 

В творчому проекті, за допомогою Андрія Єрмоленка, молодь змогла розкрити свої творчі таланти і креатив, поєднавши стріт-арт і права людини. 

— У своєму графіті ми поєднали зображення Мартіна Лютера Кінга з сучасним написом «Вимагати», — ділиться Володимир Жиганов, студент Технічного університету. — Зображуючи портрет людини, яка боролась за права чорношкірих, яка повела за собою народ, ми показуємо таким чином, що потрібно вимагати свої права. 

— Я малюю давно, закінчила художню школу, —  розповідає студентка технічного університету Алла Ткачук. — У проекті взяла участь із задоволенням, бо творчість прекрасна в усіх проявах. Коли творчість ще й закликає,чи торкається струн душі це прекрасно для мене. Кожну можливість побачити людей в мистецтві я теж не знехтую.

 

Читайте також:

Дитину, яку цькують, видно одразу. Про шкільний булінг поговорили з психологом

Унікальне тепличне господарство під Вінницею. Городину вирощує молодь з інвалідністю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Svyatoslav Usatyuk

    Вперше? (((((((((((((((((((((((((((((((((((
  • Кеп

    Лайномазня

    Таїса Гайда reply Кеп

    Найважливіше, що молоді плювати повністю на ваші недолугі оцінки)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up