«Волю гарнізону Маріуполя»: у Вінниці відбулася фотовиставка на підтримку полонених захисників

«Волю гарнізону Маріуполя»: у Вінниці відбулася фотовиставка на підтримку полонених захисників
  • У Вінниці відбулась фотовиставка на підтримку Героїв Маріуполя.
  • Маріупольці, сім‘ї полонених захисників та колектив «ЯМаріуполь» взяли активну участь в акції з надією привернути увагу українського народу і світової спільноти до тих, хто досі перебуває у полоні.

20 травня виповнилося рік з моменту, коли останній оборонець гарнізону «Маріуполь» за наказом вийшов із заводу «Азовсталь» у невідомість. Вже рік більшість наших Героїв перебуває у полоні ворога, а їхні родини — у розпачі та невідомості.

На Європейській площі у Вінниці відбулась фотовиставка на підтримку Героїв Маріуполя, які до цього часу перебувають в російському полоні. На тридцяти стендах були зображені світлини військових.

Відео дня

Захід організувала громадська організація «Волю захисникам Маріуполя» за підтримки центру «Я Маріуполь», до нього долучились представники організацій, а також сім’ї військових, що очікують на повернення своїх рідних. Фотовиставку показали, щоб нагадати суспільству про внесок захисників, полонених і полеглих.

Фотографії полонених воїнів підсилювали заклики на плакатах присутніх на заході: «Нас просили про тишу, але не про забуття», «Вони боролись за наше життя, а ми боремось за їхню свободу», «Поверніть героїв додому!» тощо. За словами самих ініціаторів заходу, це має привернути увагу суспільства до проблеми українських військовополонених.

До прикладу, у Вінницькому центрі «ЯМаріуполь» зареєстровано 25 родин полонених, з яких 11 героїв змогли повернутися з полону, а 14 все ще лишаються там. Про це розповіла керівниця Центру Олена Швидка.

— Головна мета цього заходу — звернути увагу суспільства на необхідність нагадати про оборонців під час російсько-української війни. Ми віримо, що підтримка та визнання їх мужності є надзвичайно важливим кроком у будівництві сильної та єдиної України, — зазначила вона.

Вони майже три місяці героїчно тримали оточений ворогом Маріуполь. Без достатньої кількості боєприпасів, їжі, води та медикаментів, вони, під снарядами, блокували подальше просування ворога. Знесилені, заради збереження життя, почали виходити з меткомбінату 16 травня минулого року.

— Місто Марії стало, як символом невимовного болю, так і героїчної боротьби, — говорила присутня на заході дружина полоненого захисника Ліза. — Але місто, це не каміння, а живі люди і їх долі. 86 днів шаленого опору та надлюдських зусиль, що врятували інші міста і наші землі від навали зла. ціною сотень життів захисників Маріуполя вдавалося робити неможливе. Оточення Азовсталі, вихід в полон за наказом, сподівання на виконання зобов'язань. Проте минуло 400 днів, медійна гострота зникає, тема наших полонених губиться серед свіжіших. За весь час обмінів повернулася лише мала частка Маріупольського гарнізону. Ще близько 4 тисяч бранців залишається в полоні, з них майже 2 тисячі оборонців Азовсталі. Нічого невідомо про місця та умови їх утримання, стан здоров'я. Відсутня будь-яка комунікація. жодні Женевські конвенції агресором не дотримуються Ми не втрачаємо віри і боремося за наших рідних, беручи їхню незламність за приклад.

Азовець Сергій Алєксєєвич разом з іншими захисниками теж потрапив в полон, зазнав поранення внаслідок теракту в Оленівці, а перед цим — в боях за Маріуполь. 

— Ми хочемо справедливих обмінів та справедливості для наших рідних, — каже дружина захисника Марія. — Вони заслуговують поваги та підтримки українського народу, а також свободу, яку вони так відчайдушно та мужньо виборювали своєю кров’ю, здоров’ям, життям.

Під час заходу «Волю гарнізону Маріуполя», крім фотографій полонених Героїв, на заході відбувся дитячий конкурс малюнків, тематичні майстер-класи. Також на імпровізованій сцені з патріотичними піснями виступили юні виконавці.


 

Читайте також:

Поранений з Оленівки: дружина азовця досі не знає, де знаходиться її полонений чоловік

«Я не вірю в самогубство». Розслідують смертельне поранення Василя Шевчука у військовій частині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up