Волонтера з позивним «Прайс» здали у поліцію. За що і як це відбувалося?

Волонтера з позивним «Прайс» здали у поліцію. За що і як це відбувалося?
Поліцейські вручили «Прайсу» копію ухвали про оголошення підозри у підробці і використанні підроблених документів. Фото обласної поліції
  • Хвилю коментарів викликало повідомлення у Фейсбуці на сторінці ГО «Дорожний контроль Вінниці» (ДКВ) про «виключення з наших рядів» волонтера з позивним «Прайс».
  • У його будинку поліція провела обшук, розпочали слідство, йому вручили повідомлення про підозру. В чому звинувачують чоловіка?
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався думку обох сторін конфлікту і взяв пояснення в поліції.

 

Він кинув тінь на всіх порядних волонтерів, кажуть у «ДКВ». Мова не тільки про нас. Тому із заявами у поліцію звернулися представники не менше п’яти організацій, які допомагають фронту.

У «Прайса» свої пояснення. За його словами, у нього «віджали» два авто та ще й побили його самого.

Розповідав, що воював, і цим викликав довіру

Вони разом їздили до військових у «гарячі»  точки — волонтери «ДКВ» і «Прайс». Були в Ізюмі, Лимані, Бахмуті, інших містах. Цей факт не заперечують співрозмовники RIA — керівник «ДКВ» Володимир Затайдух та Денис Клімов, а також волонтер «Прайс». Разом передавали допомогу. Володимир Затайдух підтверджує, що особисто бачив, як «новенький» під час їхніх спільних поїздок передавав гуманітарку військовим і цивільним у звільнених містах.

Відео дня

Співрозмовник звертає увагу на таку обставину. Якщо допомогу придбали за власні кошти, у такому випадку не потрібно складати акт передачі-приймання. Інша справа, коли вона надійшла з-за кордону… 
Запитую, як з’явився новачок у їхній організації.

— Він не був учасником нашої організації, — говорить Затайдух. — Входив до кола однодумців, так буде точніше. Надали йому посвідчення волонтера.

Уточнює, що це було посвідчення не учасника організації, а саме волонтера.

Познайомилися просто. Під час однієї розмови представника «ДКВ» Дениса Клімова з парамедиком Ярославом Пашкевичем, з яким давно знайомі, був присутній «Прайс». По закінченні розмови «Прайс» запитав, чи міг би працювати  разом з «ДКВ».

— Довіру до людини викликали його слова про те, що він воював, має посвідчення учасника бойових дій, — говорить пан Денис. — Ми прийшли до Затайдуха. Почули від «Прайса» про те, що на війні зазнав поранення, тому не може залишити побратимів, доставляє їм гуманітарку.  Говорив про свої знайомства з багатьма волонтерськими організаціями. Переконав нас, що він «своя» людина. Після того почали разом працювати.

—Все, що «Прайс» говорив під час нашої першої з ним зустрічі, пізніше виявилося неправдою, — стверджує Володимир Затайдух. — Повірили людині на слово, а насправді вона інша, ніж себе представила.

На підтвердження сказаного, співрозмовники з «ДКВ» наводять один приклад.

— Якось ми їхали  у машині з нашим знайомим, який воював у Пісках, а я раніше чув від «Прайса», що він теж там служив снайпером, — згадує Денис Клімов. — Кажу, хлопці вам є про що говорити, бо обидва пройшли Піски. Знайомий запитав «Прайса» , на якій позиції той перебував. Ще звернувся з деякими уточнюючими запитаннями, але конкретної відповіді так і не почув.

Клімов додає, що він був у Пісках три рази і то запам’ятав назви окремих позицій, може розповісти, де церква, деякі інші об’єкти. Натомість «Прайс» про це не сказав нічого. Здивував тоді цей факт.

До гвардійців машина не доїхала

Сумніви стосовно «Прайса» у «ДВК» стали виникати з низки інших причин. Співрозмовники наводять конкретний приклад. Перед поїздкою з гуманітаркою вони заправили його бус.

— І тут я читаю у Фейсбуці на сторінці «Прайса», що він просить грошей на заправку машини, бо їде на фронт, — розповідає Клімов. — Коли це повторилося ще раз, звернув увагу Затайдуха, мовляв, про яку заправку він пише, якщо ми заправляємо йому машину.

Поцікавилися про машину, на якій він їздив. Це — бус «Рено». З’ясували, транспорт придбано за кошти благодійного фонду «Я допомагаю дітям». У фонді підтвердили це, а також розповіли, що машина передбачалася для нацгвардійців. Принаймні так  говорив волонтер «Прайс», який надав для фонду необхідну довідку з військової частини.

— У військовій частині сказали, що у них нема такої машини і нікому з них її не передавали, — каже Володимир Затайдух. — Печатка на довідці «Прайса» виявилася зовсім не така, як у частині.

— Довідку з частини для мене брав знайомий, — так, за словами Затайдуха, пояснив «Прайс», коли в нього запитали про документ. До речі, те само пізніше говорив він під час спілкування з RIA.

Після цього машину в нього відібрали.

— Спочатку не хотів передавати, говорить Затайдух. —  Сказали йому, ти вкрав машину у Нацгвардії, ми передамо її військовим. При цьому була присутня керівник організації, яка оплачувала транспорт.

Забрали бус, поставили на тимчасовий облік і передали військовому, який служить сапером, зараз знаходиться у Бахмуті.  Факт передачі зафіксували на відео.

— Ми зв’язувалися з хлопцями з тих підрозділів, про які говорив «Прайс», що він служив у них, — каже Затайдух. — У жодному з них не підтвердили, що знають такого. Навіть перевірили організацію, де, за його словами, він працював до війни. Там теж не чули про нього. Але він мав при собі купу різних посвідчень. 

Після скандалу з авто для Нацгвардії, а також встановлення інших фактів, Затайдух опублікував у Фейсбуці пост: «У зв’язку з виявленням кричущих фактів, які суперечать принципам нашого колективу, а також всім можливим статтям Кримінального кодексу, просимо всі подальші дії волонтера з позивним «Прайс» не пов’язувати з ГО «Дорожний контроль Вінниці».

Перед написанням посту учасники «ДКВ» зустрічалися з «Прайсом».

Розмова під запис відеокамер

Хотіли почути, що він скаже. Запросили на розмову також тих, хто купував для нього речі, які просив «для хлопців на фронт», чи переказував на картку гроші.

Одна з наших знаних волонтерок придбала для нього генератор вартістю 66 тисяч гривень. Він написав, що знаходиться у Лимані. Хлопцям дуже потрібен генератор. Вказав потужність пристрою. Повідомив, що готовий приїхати забрати. Так все і відбулося і чоловік отримав генератор. Як пізніше виявилося, не для військових, а для свого будинку.

Ось скрін листування "Прайса", де він пише про необхідність генератора, бо в них, мовляв, ще вітродуйки.

Співрозмовники кажуть, що він виставляв фотографії і писав, що воює, насправді в той час не брав участі у бойових діях. Виходить, писав з  Вінниці?

Прикро вразило, як він вчинив з пакетами для «двохсотих». Одна з волонтерок попросила відправити через «Нову пошту» 170 кг таких пакетів. Запитали в хлопців, скільки отримали. Виявилося, що тільки  70 кг. Вартість одного  пакета 250-300 гривень.

Розмова  учасників «ДКВ» з «Прайсом» відбувалася на одній з АЗС, що недалеко від його будинку. Там є відеокамери. Щоб, бува, не сказав, що відбувалося щось не так.

— На всі запитання у відповідь чули різні виправдання, —  говорить Затайдух. — Тому ми не стали далі працювати з цією людиною.

Співрозмовник також не приховував, що учасники «ДКВ» приїжджали додому до «Прайса». Знайшли там генератор, про який згадували вище, інші речі, придбані для військових на фронт…

Закінчилося все написанням заяви у поліцію. За словами Затайдуха, йому відомо, що такі само заяви подали поліцейським представники п’яти ГО.

У мене «віджали» два буси

Волонтер з позивним «Прайс» на запитання RIA, що стало причиною непорозумінь між ним і «ДКВ», сказав, що, мабуть, на нього образилися, бо мало про них говорив, може, їм треба більше медійної реклами.

До розмови про авто для Нацгвардії довелося повертатися декілька разів, щоб почути конкретику  відповіді.

Він пояснив, що у благодійному фонді «Я допомагаю дітям» знали, що це машина для нього, як для волонтера. Мовляв, має ж він на чомусь доставляти гуманітарку хлопцям. Потрібен був документ, щоб завезти машину з-за кордону. Таку довідку йому зробив знайомий. Так виникла «прив’язка» до частини Нацгвардії.

За його словами, машину у нього «віджали». Не одну, а дві.  Відібрали ще один бус. Сказав, що його ще й побили.

Про свою участь у бойових діях і наявність документа УБД, чоловік сказав: «Я не буду оправдовуватися, усі, хто бачив мене на фронті, ті знають, що я там був. Є фото в Інтернеті. Є слідство…».

Запитали співрозмовника також про мішки для «двохсотих».

— Я відправив стільки, скільки просили хлопці, — говорить він. — Решта мала піти іншим. Але не встиг їх передати. Так само не встиг доставити генератор.

На закінчення розмови чоловік повідомив, що хоче, аби все це скоріше закінчилося і йому дали можливість спокійно працювати і донатити на ЗСУ.

Він підтвердив, що поліція провела в нього обшук.

— Приходили шукати наркотики, а знайшли волонтерку у волонтера, і що ж тут такого? — говорить він.

Що кажуть у поліції? 

Прес-служба обласної поліції повідомила про розслідування кримінального провадження стосовно одного з псевдоволонтерів. Наведені у повідомленні факти співпадають з тими, що викладені у розповіді учасників «ДКВ».

Окрім того, у Фейсбуці «ДКВ» розмістив повідомлення поліцейських.

З’ясовується, що ще до заяви до поліції волонтерів, стосовно цього ж фігуранта уже розслідують справу про підробку документів — УБД і посвідчення водія.

— Вінницькі поліцейські викрили псевдоволонтера, який за допомогою підробних документів привласнював допомогу для ЗСУ, — йдеться у повідомленні поліції.

24 січня правоохоронці провели обшук за місцем проживання 25-річного вінничанина, який за допомогою документів з ознаками підробки привласнював благодійні кошти та гуманітарну допомогу.

Поліцейські встановили причетність чоловіка до п’яти злочинних епізодів.

До Відділу поліції № 1 Вінницького райуправління від представників громадських організацій та благодійників надійшла низка заяв про те, що один із так званих волонтерів збирає у громадян гроші на власні потреби, прикриваючись при цьому допомогою для ЗСУ. Правопорушник, використовуючи підробні документи, нібито здійснив передачу автомобіля військовим, а натомість користувався автомобілем у власних цілях.

Правоохоронці внесли відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та розпочали перевірку.

Під час досудового розслідування слідчі встановили, що псевдоволонтер через соціальні мережі розміщував інформацію про збір коштів на захисне спорядження та пальне для військових. Для цього нібито необхідно було зібрати певну суму. Надалі чоловік пальне отримав від громадської організації, а збір не закрив. Отримані кошти витрачав на власні потреби, а допомогу військовим не передавав.

Як розповів начальник Відділу поліції № 1 Вінницького районного управління поліції Юрій Голуб, у ході проведення оперативних заходів поліцейські встановили, що до скоєння даного правопорушення причетний чоловік, який є фігурантом ще по двох кримінальних провадженнях за підробку посвідчення водія та учасника бойових дій.

Відтак, 24 січня поліцейські за місцем проживання зловмисника поліцейські провели обшук, у ході якого вилучили документи з ознаками підроблення, медикаменти, турнікети, павербанки, бронежилети, зброю та набої.

Наразі поліцейські проводять досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Такий злочин карається обмеженням волі на строк до двох років.

Слідством вирішується питання щодо повідомлення зловмиснику про підозру.

В ході досудового розслідування буде надана остаточна правова кваліфікація діям зловмисника, повідомляють в обласній поліції.


Читайте також:

Крадіжок стало під час війни удвічі менше. Як змінилася злочинність Вінниці за минулий рік

Книга вінницької письменниці потрапила до списку «забороненої» на окупованій території

«Річка Вінничка не має сили, щоб давати світло». Для чого вінничанин зробив міні-ГЕС?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • AK

    Не вірю зеленій пошесті. Може він і псевдоволонтер, але факти, що переслідують реальних волонтерів — очевидні.
  • Леся Смоленко

    Я шокована🤬б.... немає слів!Як можна жити поряд з людьми які тобі довіряли?Та на передову його,Боже мій,нажитись на людському горю?!То вже край....Гнида хуже кацапа
  • Алла Гаращенко

    Це не людина..Навіть кари для такого урода нема.Він і дійсних волонтерів підвів, кинув недовіру і захисників, які не одержали свого.
  • Дмитро Фурман

    Піздєц. 2 роки. Два сука роки. В той час коли одні віддають останнє, воно краде блять. А йому 2 роки? Яхуєю

keyboard_arrow_up