Крадіжок стало під час війни удвічі менше. Як змінилася злочинність Вінниці за минулий рік

Крадіжок стало під час війни удвічі менше. Як змінилася злочинність Вінниці за минулий рік
  • Скільки разів вінничани викликали поліцію? Які поширені злочини? У скількох вінничан тепер на руках легальна зброя?
  • Розповідаємо в інфографіках, як змінилася злочинність від початку повномасштабного вторгнення.

На сторінці міської ради Вінниці опублікували звіт начальника Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області. У звіті показують результати боротьби зі злочинністю упродовж 2022 року. Переповідаємо вам основне та найцікавіше з цього звіту. 

Як читаємо, важливою складовою ефективної роботи поліції є оперативне прибуття на місце злочину. Загалом за час воєнного стану на спецлінію «102» від жителів області надійшло понад 64 296 повідомлень. 

Серед позитивних змін зменшилося на 13% кількість кримінальних правопорушень. Рівень злочинності у Вінниці у порівнянні з 2021 роком знизився з 3142 до 2734 кримінальних правопорушень. Тобто, на 408 кримінальних порушень менше. 

Відео дня

Однак тенденція у вчинені тяжких info та особливо тяжких злочинів info не тішить. Їхня кількість збільшилася на 14 % (тяжких злочинів) та на 20% (особливо тяжких). У Вінниці у 2022 році тяжких злочинів зафіксували 1250 у порівнянні з 1076 минулого року. 

Умисних убивств у 2022 вчинили — шість. Це на три менше, ніж торік. Крадіжок теж стало менше: у 2021 році було 1075 зареєстрованих фактів, а торік майже вдвічі менше — 522. 

Як йдеться у звіті, наркозлочини це теж поширене явище. За 2022 поліціянти виявили 558 наркозлочинів, з них 460 особам повідомили про підозру. 

«Так, загалом працівниками поліції Вінницького РУП за 2022 рік на території міста з незаконного обігу було вилучено понад 17,5 кг канабісу», — читаємо у звіті. 

Воєнні дії внесли зміни

Після початку повномасштабного вторгнення було чимало кримінальних правопорушень, пов’язаних з використанням зброї. Поліціянти зафіксували 19 фактів пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. 

«З незаконного обігу вилучено дві одиниці нарізної зброї, два обрізи мисливської гладкоствольної зброї, одну гранату Ф-1, бойові припаси різного калібру до нарізної зброї та 9 одиниць холодної зброї», — повідомляють у звіті. 

Загалом у році, що минув, вилучили 297 одиниць зброї у вінничан. А 5090 людей отримали дозволи для придбання зброї і продовження терміну дії дозволів.

Також, як читаємо, у 2022 році стали популярними нові схеми шахрайств. А саме псевдоволонтерство та перехід за фішинговими посиланнями для отримання даних банківських карток. 

Серед найбільш резонансних справ — організована злочинна група аферистів, які створили «страхову компанію» та ошукали громадян на суму 11 мільйонів кредитних грошей. Детальніші про нові й старі шахрайські схеми можете прочитати ТУТ

Повномасштабна війна збільшила й кількість «мінувань» у Вінниці. Вони продовжуються й у 2023-му. До прикладу, 19 січня суд обрав запобіжний захід для вінничанина, який 16 січня повідомив про «замінування» офісного центру. Тепер зловмисник на цілодобовому домашньому арешті на період досудового розслідування. 

Як читаємо, торік найчастіше зловмисники «мінували» приміщення навчальних закладів, лікарень, а також об’єкти транспортної та торговельної інфраструктури. Загалом минулого року поліція зафіксувала майже 412 анонімних повідомлень.

Насильство, булінг, зникнення людей

Повномасштабна війна не зупиняє вчинення домашнього насильства. Минулого року мобільні групи протидії домашнього насильства зробили 1842 виїзди. З них підтверджено 720 фактів. До адміністративної відповідальності притягнули 709 осіб та на профілактичний облік поставили 627 кривдників. 

Нікуди не зникла й злочинність пов'язана з дітьми: розшук зниклих дітей, протидія жорстокому поводженню з ними. Як читаємо, у Вінниці є цілий ряд проєктів, які працюють з цими проблемами. До прикладу, працює інформаційний сервіс «Пошук дітей». Він сприяє розшуку дітей за допомогою поширення СМС людям в радіусі 2-4 кілометрів від місця зникнення дитини. Від початку впровадження сервісу поліціянтам вдалося розшукати 14 дітей із 88 зниклих. 
 

Читайте також:

Розбійний напад у Гнівані: в приміщення АЗС увірвався чоловік з ножем та у балаклаві

У Вінниці зловили дівчину із забороненим «товаром» на 300 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тыдыш

    є брехня

    є велика брехня

    а ще є статистика
  • Светлана Куриневская

    Ооо,то ли ещё будет...

keyboard_arrow_up