Будьте пильними: вінничан попереджують про нові та старі шахрайські схеми

Будьте пильними: вінничан попереджують про нові та старі шахрайські схеми
  • До поліції все частіше звертаються вінничани, які стали жертвами шахраїв. Через свою неуважність та довірливість вони стають легкою здобиччю для аферистів.

Як повідомляють в обласному главку поліції, за десять місяців поточного року у поліції зареєстровано 1497 злочинів, пов’язаних з шахрайствами. З них — 581 правопорушення віднесено до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів, 237 — пов’язані з використанням інформаційних технологій та телекомунікаційних мереж. По 599 злочинах фігурантам повідомлено про підозру.

 

Відео дня

Працівники поліції завершили досудове розслідування кримінальних проваджень та направили до суду з обвинувальними актами матеріали щодо 4 злочинних угрупувань, які вчинили шахрайства в особливо великих розмірах.

Резонансна справа

Серед найбільш резонансних справ — організована злочинна група аферистів, які створили «страхову компанію» та ошукали громадян на суму 11 мільйонів кредитних грошей. 

Зловмисники, представляючись працівниками страхової компанії, підшукували довірливих громадян для участі в програмі страхування фінансових ризиків. Потерпілі отримували в банках кредитні кошти, які перераховували та особисто передавали шахраям з метою отримання винагороди за участь у програмі. При цьому зловмисники обіцяли людям, що кредитні кошти страхова компанія поверне банкам. Крім грошей, потерпілі брали у кредит коштовну техніку, яку правопорушники обіцяли реалізувати та вкласти отримані кошти в програму. Таким чином шахраї незаконно заволоділи грошовими коштами та майном 35 вінничан та мешканців області.  

Представляються представниками банку

Також почастішали випадки, коли шахраї телефонують громадянам і представляються працівниками банківських установ. Під час розмови із жертвою зловмисники намагаються дізнатися номер її картки та ПІН-код, а згодом перераховують кошти на власний рахунок.

Так, працівники поліції викрили злочинне угрупування, яке ошукало людей у такий спосіб. Четверо засуджених разом із трьома спільниками на волі, мешканцями регіону, телефонували за випадковими номерами телефонів. Під час розмови вони представлялись співробітниками банку та повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про те, що начебто хтось намагається зняти кошти з їх банківських рахунків шляхом розрахунку в інтернет – магазині. Аби попередити зняття грошей, шахраї пропонували співрозмовнику, діючи за їх інструкцією провести певні операції. Після того, як потерпілі виконували їх вказівки, всі кошти з карток зараховувалися на підконтрольні банківські рахунки членів групи або їх мобільні рахунки. 

Купівля-продаж

Ще однією популярною категорією шахрайств залишається купівля-продаж «неіснуючого» товару. Громадянин здійснює передплату, але так нічого і не отримує.

Так, п’ятеро засуджених разом із чотирма спільниками на волі ошукали людей з різних регіонів України. Зловмисники розмістили оголошення у соціальній мережі про продаж неіснуючої опалювальної деревини. Отримавши кошти на рахунок, аферисти переставали виходити на зв’язок з покупцем. У такий спосіб шахраї привласнили понад 300 тисяч гривень потерпілих.

Збір коштів для військових

Часто шахраї під виглядом волонтерів збирають гроші на амуніцію, лікування чи інші необхідні для військових речі. Однак, в результаті усі гроші забирають собі.

У цьому випадку поліція закликає громадян довіряти лише перевіреним благодійним організаціям або державним спеціальним рахункам, перевіряти правильність назв сайтів, на які переходите та де вводите свої персональні дані.

Надання інформації про місцеперебування безвісти зниклих родичів

В інтернеті можна побачити оголошення про розшук зниклої людини. У таких ситуаціях зловмисники зв’язуються з авторами публікації та повідомляють про те, що знають, де перебуває зниклий, але вимагають винагороду.

Тоді потрібно одразу звертатися до поліції.

Евакуаційні перевезення

Ще одна поширена схема шахраїв. Зловмисники розміщують оголошення в інтернеті про перевезення громадян із зони бойових дій до безпечних місць. Втім, за свої послуги вимагають оплату наперед.

Коли вони отримують гроші, то більше на зв'язок не виходять.

Оренда житла за вигідною ціною для переселенців

Аферисти під час війни почали масово здавати "уявні" квартири чи будинки в оренду, однак після отримання передплати на картку, не виходять на зв’язок.

Важливо завжди перевіряти інформацію про власника помешкання та попросити переглянути документи на житло та паспорт орендодавця.

 

Ваш син потрапив у полон

Під час війни аферисти телефонують батькам або іншим родичам зниклих та називаючи ім’я та прізвище зниклого, повідомляють, що нібито він перебуває у полон. Однак, щоб визволити його, потрібно сплатити гроші.

У такій ситуації не потрібно панікувати та не піддаватися емоціям. Спочатку варто спробувати самостійно зв’язатися з родичем та зателефонувати до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених або звернутися до найближчої військової адміністрації чи правоохоронців.

Корисні поради

Правоохоронці Вінниччини закликають громадян діяти обдумано та радять:

  • здійснювати покупки лише на перевірених інтернет-ресурсах ;
  • користуватися доставкою з післяоплатою; 
  • перевіряти інформацію, яку вам повідомляють незнайомці телефоном;
  • в жодному разі не повідомляти ПІН-код та CVV2 своєї банківської карти, а також логін та пароль для доступу в інтернет-банкінг; 
  • не розголошувати дані своїх персональних карток, навіть якщо Вас про це просить працівник банку. Самостійно зателефонуйте у відділення або на гарячу лінію банк.
  • Якщо фінансовій установі, дійсно, потрібна якась інформація, повідомте її під час особистої зустрічі в офісі.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте та звертайтесь до поліції.

Нагадаємо, Кіберполіція попереджає про шахрайство під виглядом соцвиплат. Аферисти поширюють фейкову інформацію про соцвиплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо. Для реалізації злочину використовують фішинг.

 

Читайте також:

СБУ передала арештований у Вінниці бізнес російського олігарха на два мільярди гривень

Зима близько: у Мінрегіоні нагадали, що має зробити кожен вінничанин

Якщо вимкнули світло. Шість способів, як зарядити мобільний телефон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Люба Павельчук

    Які ж бувають важкі часи а тут і цього не хватало...

keyboard_arrow_up