«Річка Вінничка не має сили, щоб давати світло». Для чого вінничанин зробив міні-ГЕС?

«Річка Вінничка не має сили, щоб давати світло». Для чого вінничанин зробив міні-ГЕС?
Іван Верещак: «Подяка — це приємно, але я робив колесо не для того, щоб задовольнити потреби в електриці. Потік води слабенький...»
  • Подяку від міського голови і премію у п’ять тисяч гривень отримав Іван Верещак, який створив міні-ГЕС біля свого будинку.
  • Під час морозів колесо не крутиться, але й в інші дні від ГЕС мало енергії.
  • Вінничанин пояснив журналісту «20 хвилин», для чого він витратив майже пів року на створення станції.

Міні-ГЕС розташована поруч з багатоповерхівкою, вікна якої дивляться у річечку Вінничка. Але цей потік не має такої сили, аби забезпечити будинок електрикою. Про це сказав у розмові з журналістом Іван Верещак.

Запитую, для чого тоді було витрачати стільки зусиль, часу і навіть коштів? 10 тисяч гривень власних заощаджень втратив чоловік на придбання різних деталей, матеріалів. Та й працювати довелося пів року.

— Я втілив свою давню мрію — використати воду з користю для наших потреб, — розповідає Іван Верещак. — Перевірив себе, свої здібності, чи зможу це зробити. Зміг!

Відео дня

Чоловік отримав задоволення від того, що Вінничка засвітила лампочку, гірлянду діодів, завдяки отриманого струму можна заряджати мобільні телефони.

Однак він розчарований з іншої причини — ніяк не сподівався, що його справа отримає такий резонанс. Каже, втомився від дзвінків журналістів.

— Пояснюю вашим колегам, що моя міні-ГЕС не зможе дати електрику для житлового будинку, — говорить пан Іван. — Не той потік. Мене уважно слухають, а потім приїжджають з камерами телевізійники, кажуть, показуйте своє дітище. Що ж показувати, коли ефект мінімальний?

Нещодавно приїздили журналісти з «Радіо Свобода». Їх чоловік попереджав, що пропагувати тут нічого. Схоже, не повірили. Приїхали.

Ходили, дивилися на колесо, уважно спостерігали за течією річечки, розмірковували, але це не той потік, щоб від нього отримати належну віддачу.

— Якщо поставити потужний акумулятор, який би накопичував енергію, то мали б кращий ефект, — говорить пан Іван. — Але на це потрібні кошти.

Запитую, чи протягнули дроти в укриття їхнього будинку. Каже, туди ніхто не ходить. Був час, коли після сигналів тривоги спускалася сім’я. Тепер і вони не ходять.

До речі, в укритті їхнього будинку є буржуйка, яку допомагав встановлювати Іван Верещак.

У ці дні водяне колесо не крутиться. Намерзає лід і це перешкоджає роботі.

Подяку і премію Івану Верещаку вручили на березі річечки поруч з його дітищем. Зробив це заступник міського голови Андрій Очеретний. Чоловікові подякували ще й за те, що організував помічників і разом з ними прибрав берег річки, який був на той час захаращений.

Як зазначив Андрій Очеретний, міська рада підтримує екологічні проекти й ініціативи мешканців громади, які подають приклад дбайливого ставлення до довкілля й використання альтернативних джерел енергії.

Наприкінці нашої розмови пан Іван поділився своїм наміром удосконалити своє дітище. Спробує змусити його крутитися швидше.

 

Читайте також:

«Це наш сапер». Міни шукає трактор, який рухається без тракториста в кабіні

Вінниця закупить для Херсону 100 євроконтейнерів для сміття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Volodymyr Mayboroda

    Вчепилися в чоловіка. Дайте йому спокій!
  • Евгения Мороз

    Непогано
  • Ksana Okuneva

    Дали чоловікові 5000 за порушення Законодавства. Браво, мер Моргунов!

    Ksana Okuneva reply Ksana Okuneva

    Аліса Сокіл навчились нової лексеми, вітаю, а ще добавте " неначасі" і можете виробляти що завгодно.

    Аліса Сокіл reply Ksana Okuneva

    Ksana Okuneva #вінницькі_грязнороті аби тіль хейтити
  • Валентина Кононенко Кравчук

    Чоловік зробив собі кампот, навіщо державі давати за це премію,під час війни.
    Люди збирають по копійці для ЗСУ,а влада серить грошима.

keyboard_arrow_up