Водохреще-2019: черги до ополонок, сімейні купання та фото на снігу

Водохреще-2019: черги до ополонок, сімейні купання та фото на снігу
  • Цього дня святкують Водохреще — люди купаються в освячених ополонках.
  • Побували на Вишенському озері, де для вінничан зробити «фуд фест», спортивні розваги та одразу кілька ополонок.
  • Розпитали людей про враження від купання у крижаній воді та про те, навіщо вони це роблять.

Парк Дружби народів, що межує з Вишенським озером, цього дня був заповнений людьми. Натовп вже збирався на вході, а чим ближче до озера — тим було більше людей. Хтось вже поспішав додому, аби зігрітися чаєм чи чимось «міцнішим». А дехто навпаки — впевнено крокував в бік озера, тримаючи в руках пакети з рушником і термосом.

Далі побачили хмаринку диму, а пізніше побачили палатку і мангали з шашликом — вже традиційною їжею на будь-якому масовому святі у Вінниці.

Відео дня

Неподалік від пляжу, де люди купалися в ополонках, організували «фудфест»: розставили палатки з глінтвейном, випічкою, поп-корном і солодкою ватою. Та столи, аби люди могли розкласти те, що купили та взяли з собою.

Тут же, впритул до Рятувальної станції, проводили спортивні конкурси. Зокрема, побачили як вінничани стрибали з баскетбольним м’ячем між ногами. Крізь натовп крокуємо до озера, де зробили одразу з десяток ополонок, хоча біля священної води все одно збиралися черги.

Вінничани заходили та виходили з води із зойками чи просто вигукували окремі голосні букви. А хтось минаючи сходи, якими спускалися у воду, стрибав в ополонку «бомбочкою».

Молодики Антон і Роман розказали, що для них це Водохреще вже не перше.

— Я от шість разів таку купався, — казав Антон.

— А це мій сьомий раз! — сказав Роман.

— Водичка свіженька! Хотілося б краще, але ж мусиш терпіти. Коли на вулиці холодніше, то тоді краще занурюватися. Ходимо купатися в ополонку, бо це ж традиція: душу очистити і ні разу після купання не хворіли, — поділилися враженнями хлопці.

Ще однією традицією після купання є селфі або групове фото на фоні ополонки, озера чи ялинки, якими оточені крижані купелі.

— Враження круті! Водичка прохолодна та цілюща. Купаюсь в ополонці кожного року, вже, мабуть останні 10-15 років. Сьогодні уперше мій син купався, йому шість років. Він сам дуже хотів, а побоювання, що захворіє — немає, — казала вінничанка Олена.

Вінничанка Анна також пішла на Водохреще разом з родиною. Вона розповіла, що її чоловік Павло постійно підтримує цю традицію. А от доньки — Богдана та Віталіна — уперше занурилися в крижану ополонку.

— Щороку ходимо, але це вперше цілою родиною купалися: чоловік, дві доці та я. Страх звісно є, що діти можуть захворіти після купання. Але вони сильно хотіли, і в мене доньки холоду не бояться.

Самі захотіли та ви нічого дітям не обіцяли за це?

— Абсолютно! Вони в мене такі вперті: якщо вони самі захочуть, то будуть це робити.

Поділилася враженнями й їхня наймолодша донька:

— Холодно було вже тоді, коли вилізаєш з води. Тому я швидко у рушник, обтиратися. І вже мені тепло, — розказала Віталіна.

З Водохреща можна було вирахувати алгоритм дій тих людей, які занурювалися у воду: роздягнулися на льоду — дочекались своєї черги біля ополонки — занурилися — фотографуються кілька хвилин — ретельно витиралися рушниками — вдягали куртки зі штанами.

А от вінничанка Вікторія після купання робила фото, лежачи на снігу.

— Відчуття шикарні! Мені зараз настільки легко, добре! Вже сьомий рік так ходжу на Водохреща. Якось готуюсь до купання? Ні. Лише морально налаштовую себе: «Все йду в ополонку, купатися, йду, все скупалася і всьо!». Здоров'я потім цілий рік міцне і не хворієш взагалі! Жодного разу не було, щоб після купання хворіла, — розказала дівчина.

На березі усю територію озера продивлялися МНСники. Неподалік від ополонок чергували водолази. Лікарі за каретою «швидкої» зігрівалися гарячими напоями. А тим часом вінничани продовжували святкувати Водохреща, а ті, хто не хотів заходити у воду - дивилися на це з-за паркану.

Дивіться також народний фоторепортаж з цьогорічного Водохреще, в якому зібрали з соцмереж фото та враження вінничан.

І також репортажі зі святкування в минулі роки:

Фото в матеріалі: Володимир Філатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • EXPERT_VIN

    свині....
  • Алеся Українка

    Я
  • Oleksandr Stoliarov

    хрістоз одобряэ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up