На Бригантині матюкались, хрестились і лізли в воду

На Бригантині матюкались, хрестились і лізли в воду
О, Господі, як тут холодно, бл..ь! – викрикує один з чоловіків, вискакуючи з ополонки і кутається в махрову ковдру. За ним в воду по черзі заходять ще кілька десятків роздягнених людей. На березі своєї черги чекають люди, які прийшли пізніше. За порядком на березі слідкує МНСник і прихожанин Сергій з сокирою.

До Храму Ксенії Петербуржзької тягнеться  хода людей та їдуть автомобілі. Потрапити на Бригантину, де розташований храм, можна двома шляхами: дорогою, або сходами через набережну. Зараз, звичайно, можна пройти через річку, але небагато знайшлось тих, хто на це зважився.
Дорога до храму розчищена, але на сходах при вході на Бригантину багато льоду. Йти по них важко. Дві літні жінки хвилин десть спускаються сходами, допомагаючи одна одній. 
- Поки йшла до храму, то гріхів набралась, - каже одна з них. – Поки злізеш по цих сходах, то все на світі проклянеш.  Думали так скоротити дорогу, але вийшло довше.
Перед входом в храм святять воду, за храмом - людей. Прихожан і там, і там багато.
- Вода намерзає капєц, - каже прихожанин Сергій, який дивиться за тим, щоб вхід до ополонки був не дуже слизький. – Лід обрубую. До ополонки важко підійти через лід і тому, що людей багато.
На березі більше двох сотень людей, які постійно змінюються.
Прихожани заходять і виходять з ополонки з криками. Хтось просто вигукує якісь голосні букви, інші кажуть цілі фрази.
- О, Господі,  як тут холодно, бл..ь! - викрикує один з чоловіків вискакуючи з ополонки і кутаючись в махрову ковдру. Люди, які це чують сміються. За кілька хвилин він намагається сфотографувати на телефон свого друга. Виходить не з першого разу, бо в нього дуже тремтять від холоду руки.
Людей з дітьми не багато. Коли вони заходять в воду, це чують всі люди біля храму. Кілька дітей, які купались, кричали і хапались за руки батьків.
- Купаємось сьогодні вперше, - розповідає вінничанин Григорій. – Ми вінничани, дочку звати Маша їй 11 років.
На Бригантину вони прийшли втрьох. Дружина купатись не стала.

- Купаєюсь не часто, а періодично, - жартує Юля Грищук.

Найчастіше зустрічаються люди, які прийшли купатись удвох.
- Хоч рушника буде кому подати, чи речі посторожити, - каже студент Сергій. – Вдвох і додому веселіше йти.
Речі купальники залишають прямо на березі річки. В храмі є приміщення, яке відвели під роздягальню, але туди заходять тільки жінки.
- Купаюсь вже п’ять років, - розповідає Сергій Петришин. Його товариш, Артем Демчук, каже що в ополонку залазить втретє.

- Татуювання на грудях – це коловрат, - розповідає Олександр Камянець, який навчається у училищі №5. – Він означає, що я слов’янського роду.

- Найперше, що потрібно зробити коли вилазиш з ополонки це обтертись снігом, одягнутись і випити гарячого чаю, - розповідає Вадим Туз.

Дуже багато людей прийшло купатись цілими компаніями. Переважно хлопчачими.
- Купатись приходжу не вперше, - розповідає Петро Ільченко. – Працюю тренером в спортзалі.

-А ви точно журналіст? – запитують Людмила Тарнавська та Зарина Юхим. – Ну добре, фотографуйте.

На березі після купання можна пригоститись гарячим узваром і кулішем. І те, і інше варили прихожани церкви. За їх словами одного узвару приготували більше ста літрів.
- Я колись моржував вісім років, - розповідає Василь Линник. – Трохи перестав і зразу захворів бронхітом. Ця штука хитра, як наркоманія. Як почав то вже займайся до могили.

Previous Next

Читайте також:
Свята вода: по 100 грамів для здоров’я і від тарганів
Ніби заново народились: вінничани святкували Водохреще на Вишенському озері

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Дарья

    Бідна дитина, чому мамаша не полізла туди, а відправила дитину в крижану воду.
  • Holliday Doc

    Звертатись до Бога і матюкатись, це так по християнськи. Цікаво скільки тих, що туди лізли були на святковій відправі в Церкві? Ще раз підтверджує, що більшість цих людей лізучи в ополонку просто-напросто віддають дань моді. І релігія і віра до цього, для більшості, немає жодного стосунку. Скупнутись, пофоткатись, виклали у вк чи фб ну і хвалимось потім цілий рік.
  • Анонім

    Немає у Вінниці журналістики. Так дебільно розпочати статтю...
  • Анонім

    Стаття супер! Побільше б журналістів з почуттям гумору. Читала із задоволенням!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up