Візит нардепа, суперечки та протести. Якою була остання сесія міськради у 2019 році

Візит нардепа, суперечки та протести. Якою була остання сесія міськради у 2019 році
  • Сесія міськради, на якій ухвалили бюджет та плани розбудови міста у 2020 році, стартувала з запізненням на годину.
  • Через турнікети на сесію намагалися пройти вінничани та нардеп Максим Пашковський. Останній домігся, що на сесії зняли питання щодо виділення землі біля Вишенського озера.
  • Водночас і в самій залі було неспокійно: запеклі дискусії виникали між депутатським корпусом і опозиційною до влади депутаткою Ганною Давиденко.

Остання сесія міської ради у 2019 році пройшла буйно та запекло. Усе почалося з холу будівлі міськради, де декілька десятків вінничан намагалися пройти крізь турнікети до зали засідань.

Серед них примітили нардепа від «Слуги народу» Максима Пашковського, який довго пояснював працівникам «Муніципальної варти», що вони не мають права не пропускати народного депутата. І те, що громадські активісти також мають право бути на засіданні сесії міськради, де міський голова Сергій Моргунов звітує про виконані справи.

Відео дня

Водночас, в сесійній залі депутати готувалися до сесії: брали картки для голосування, сідали на свої місця. Але сама сесія ніяк не стартувала. Проходить пів години. Депутати потроху розходяться в передчутті, що «сесії не буде». Їх зупиняє співробітниця апарату виконкому:

— Нікуди не розходимося! Міський голова зараз на зустрічі з народним депутатом. Сесія має відбутися, — суворим голосом наказала жінка.

Сесія справді стартувала з запізненням на одну годину (мала стартувати в 10.00). Міський голова став звітувати про успіхи своєї команди за 2019 рік та розповів про плани на 2020 рік. Його слухали декілька вінничан, що зайшли до сесійної зали разом з Пашковським. Але ані вони, ані нардеп не висловили жодного слова під час засідання.

830 чиновників за 320 мільйонів гривень

Втім, були запеклі «баталії» між депутаткою Ганною Давиденко і майже всім депутатським корпусом мерії. Остання під несхвальні відгуки від депутатів-колег стала «засипати» мера Вінниці питаннями від вінничан:

— Як так трапилося, що у місті Вінниці — одному з найбагатших міст України — влада встановила найбільший земельний податок для своїх громадян? Скільки вам ще треба грошей?

Почему жителям Центра города годами не разрешают приватизировать землю под ихними домами? А депутатам городского совета и вашим друзьям раздают её бесплатно под строительство торговых центров?

Чому ви за те, щоб Вінниця брала кредит. А не за те, щоб Вінниця більше не проводила тендери по завищених у декілька разів цінам?

Чому 40 мільйонів гривень використали на модернізацію очисних на Сабарові, а нечистоти як зливаються, так і зливаються далі в Південний Буг?

Навіщо утримувати 830 чиновників міської ради за майже 320 мільйонів гривень?

Чому не працює система електронних петицій? — каже Давиденко.

— Я вам дам відповіді у письмовому вигляді, тому що там є питання, які стосуються повноважень обласної ради та обласного комунального підприємства. Дам вичерпні відповіді на ваші запитання. Думаю, що мешканцям Вінниці ви зможете їх донести. У найстисліші терміни, — відповів міський голова Сергій Моргунов.

«Нардеп-контроль»

Після депутати ухвалили бюджет-2020 і програму економічного та соціального розвитку на наступний рік. Ухвалу найголовніших для міста документів зустріли оплесками. 

Поки тривав розгляд інших питань зуміли отримати коментар від нардепа Максима Пашковського, якого розпитали про мету візиту на сесію міськради.

— Ми приїхали до міського голови та депутатів міської ради, щоб не дати винести на розгляд сесії міської ради декілька проектів рішень, в яких є ознаки кримінального правопорушення.

Зокрема, виділення земель під забудову в межах прибережно-захисної смуги Вишенського озера, що заборонено Водним кодексом. Наразі по цій справі відкриті кримінальні провадження. Ми досягли консенсусу: питання були зняті з розгляду на доопрацювання. Тобто, ці проекти мають пройти експертну перевірку. У тому числі, прокуратурою.

Окремо ми звернули увагу міського голови, що його звіт має відбуватися публічно, на відкритих засіданнях. Потрапити на засідання майже не реально. Тому домовилися з представниками міськради, що ми уступимо свої місця, щоб на сесію могли потрапити всі, хто бажає, — розказав народний депутат від «Слуги народу» Максим Пашковський.

Тож на початку сесії міськради, депутати зняли з розгляду питання №30 «Про ліквідацію КП «Вишенькаміськтеплоенерго» і виключили пункти 1.1, 1.2, 1.3 Додатку 1 питання №35, яким хотіли безоплатно передати землю у приватну власність.

«Закривати збиткові лікарні?»

Тим часом, в залі засідань знов сталися словесні баталії. Депутатка Ганна Давиденко питала, чому в міста стільки збиткових комунальних підприємств?

— У нас є 54 комунальні підприємства, але з них тільки 29 є прибутковими. Усі інші або працюють «в нуль» або є збитковими. Загальний прибуток — 4 мільйони гривень. Навіщо нам утримувати таку кількість комунальних підприємств? Чи плануєте переглянути їхню ефективність? — питає Давиденко.

Виконувач обов’язків директора департаменту економіки та інвестицій Ірина Черната відповіла, що комунальні підприємства орієнтовані на надання якісних та дешевих послуг вінничанам: 

— Для прикладу, велике підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» — надає послуги вінничанам за цінами, які є нижчі ніж економічно обґрунтований показник. І через це має чималі збитки, а різницю в тарифі доводиться компенсувати бюджетом громади, — каже Черната.

Хоча мер Вінниці відзначив, що зауваження Давиденко є справедливим:

— Але в цьому питанні потрібно підходити індивідуально до кожного комунального підприємства. У нас є неприбуткові підприємства охорони здоров'я — це амбулаторії, лікарні, поліклініки. Що з ними робити: закривати, бо вони не мають прибутку чи фінансувати коштом бюджету? 

Також служба, яка прибирає вулиці міста, працює в «мінус» для себе, адже тарифи не покривають всю вартість їхніх послуг. Ми вимушені фінансувати їхню діяльність, щоб служби продовжувати прибирати вулиці від снігу, сміття тощо. Щодо «Ековіну» погоджуюся, що треба підвищувати його ефективність. Думаю, що департамент економіки постійно має проводити моніторинг роботи комунальних підприємств, — каже міський голова Сергій Моргунов.

Велосипеди чиновників на ремонт

Під час розгляду питання, яким вносили зміни до програми розвитку велоруху (зокрема, додають ще 10 станцій велопрокату «Некстбайк»), депутатка Давиденко знов поставила запитання у залі:

— Чому мерія виділяє гроші на ремонт 56 велосипедів, які використовуються чиновниками?

Але їй у спротив піднявся гул обурення від інших депутатів.

— Ходити на комісії треба!
— З’ясовувати все треба було раніше, а не на сесії! — вигукували депутати.

Міський обранець Євген Стукаленко не витримав і розкритикував дії депутатки:

— Я не хочу брати участь в піар-компанії Ганни Давиденко. А як депутат міської ради хочу поставити це питання на голосування, — каже Стукаленко.

Аби сесія не перетворилася на суцільний ґвалт та «балаган» заспокоював всіх обурених депутатів мер Вінниці.

— Чого ви кричите? Жоден з вас не поставив стільки питань як Ганна Віталіївна. Відповідайте Варламов, чи виділяють гроші на ремонт велосипедів?

— Я на комісії відповів Ганні Віталіївні, що це є тільки заходом програми. Фінансування на цей захід не запланували, — відповів директор департаменту транспорту Михайло Варламов.

Його перебив Стукаленко, який знов вигукнув, що «проти піару Давиденко»:

— Буду голосувати проти кожного питання, я зірву сесію міської ради, щоб не дати Давиденко рекламувати себе, — на емоціях казав чоловік.

Надалі депутати ще раз «посварилися» з Ганною Давиденко, яка заявила, що мерія бере закинуту будівлю «Пошти» на Петлюри, 24, щоб потім її приватизувати. Хоча, у самому проекті рішення вказано, що місто забирає будівлю за умови, що вона залишиться в комунальній власності. І на цьому розгляд 58 питань, що були на порядку денному завершився, так само як і остання у 2019 році сесія міської ради.

Читайте також:

Головне фото: fb.com/profile.php?id=100001984918027, www.vmr.gov.ua.
Усі інші фото: vmr.gov.ua, фб-сторінки депутатів та мера Вінниці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вера Милосердова

    Выступающему с отчетом , любой присутствующий в зале может задавать вопросы.  Вопросы Давиденко, на  мой взгляд были по теме , Если это не нравится кому-то , это его проблема. И все мы должны знать, как используются бюджетные деньги. То ,что очистные сооружения  травят все жителей города - это факт , и 40 млн.грн . потраченные на модернизацию не дали никакого результата. Нет результата - нет эффективности использования средств. Почему всех так "бесят вопросы" ? Давайте на них аргументированные ответы!!!  А не ставьте сразу клеймо- не тот , не так и т.п. Вопрос очистных  - очень актуален для города !!! Такое активное строительство и все сливается в реку. А забор воды откуда ? А запахи в "европейском городе "?  Качество воды отвратительное !!!  7 лет тому назад этот вопрос поднимали жители массива "Подолье" .10 руководителей ОСББ подписали обращение ! Ответ как обычно..... Годами и десятилетиями решаются вопросы экологии , а очистные - это экология , как и мусор ! У нас один монополист по вывозу мусора ! Весь мир на "ушах " от  климатических изменений ! А мы, как  всегда .... Но вопросы не задавайте !!!! Задавайте и как можно больше , может ответственности будет больше!!!
  • Olga Gandurska

    Тут одна громадянка заговорила про шкурні інтереси і забула, що саме на  Громадську організацію де вона засновник, а її чоловік голова з міського бюджету три роки поспіль виділили більше 3, 5 млн. гривень.  От такі в нас "безкорисні захисники" мера
  • Olga Gandurska

    Міський обранець Євген Стукаленко вже 10 років тимчасово не працює, а от якось живе і навіть автомобілі міняє, а ще утримує жінку і двох синів.  Цей обранець не приносе до бюджету міста жодної копійки у вигляді податків, але розпоряджається податками, які зібрали з нас з вами. От такі вони депутати, які не хочуть щоб хтось задавав питання, навіть якщо це і для піару
  • Olga Gandurska

    задати питання, це з точки зору журналіста, "запеклі дискусії". Адже на сесіх не можна обговорювати питання, а тільки жати кнопку "одобрямс". Навіщо тоді взагалі ці сесії і стільки часу. Може тоді оптом однією кнопкою за усі 50-70 питань голосувати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up