Військовослужбовець «Абат» розповідає, як сапери відпрацьовують зачистку позицій

Військовослужбовець «Абат» розповідає, як сапери відпрацьовують зачистку позицій
  • Сапер з вінницької 120-ої бригади тероборони «Абат» розповідає про дисципліну та чітке виконання досить жорстких правил.

Про роботу інженерно-саперного взводу розповіли на сторінці 120 бригади територіальної оборони ЗСУ.

— Найважче в нашій роботі це очікування на повернення товаришів із бойових завдань, — розповідає військовослужбовець із позивним «Абат» — сапер інженерно-саперного взводу окремого батальйону 120 бригади Сил територіальної оборони Вінниччини ЗСУ. – Незалежно від місця перебування підрозділу, часто виникає необхідність виконання бойових завдань, як правило це інженерно-саперна розвідка: зачистка позицій, полігонів, обладнання і обслуговування інженерно-саперних загороджень. Це все звучить буденно і зовсім не романтично. Практична робота досить рутинна і вимагає неабиякого терпіння. Позитиву додає лише те, що вона допомагає зберегти життя бойових побратимів.

На зображенні може бути: 2 людини та на відкритому повітрі

Відео дня

За словами «Абата», їхній підрозділ почав формуватися з початку активної фази воєнних дій. Люди добирались ретельно, на добровільній основі. Інженери, водії, вчителі, електрики, медики, кухарі, будівельники і це ще не весь перелік спеціалістів, які полишили улюблену роботу та стали на захист країни. Загалом у їхньому взводі кількість дипломів про вищу освіту вдвічі перевищує кількість особового складу. А ще, якщо додати військовослужбовців, які мають попередній бойовий досвід, то нас точно не переможе жодна армія світу.

Робота інженерно-саперного взводу надзвичайно різноманітна. Вона потребує певного рівня технічних знань і специфічних навичок поводження із вибуховими речовинами. Військовослужбовцям довелося багато навчатись і починати з азів. Основна вимога в процесі підготовки — дисципліна і чітке виконання досить жорстких правил. Парадоксально звучить, але експромти дозволяються лише добре обдумані і підготовлені. Значну частину часу займає самопідготовка, бо сапер, який припинив вчитись, переймати досвід інших колег і особливо досвід ворога має шанс різко закінчити свою не лише бойову біографію.

— У війни очі різні, а у перемоги будуть однакові, — каже «Абат». — На все життя залишились в пам’яті очі люблячої дружини і доньки, які тебе відправляли на війну. Дуже різні погляди жителів Бахмута – від неприхованої неприязні до мольби: «Ви ж нас не покинете?» Не за віком дорослі очі дітей в укриттях із німим запитанням: «Скільки це ще буде тривати?» Здивовані очі іноземців: «Ми не сподівались, що українці так вперто будуть воювати!» Захопливі очі дітей із Бородянки, що посміхаються скрізь сердечка стулених долоньок: «Дякуємо, що повернулись!» Очі побратимів на алеях Слави від яких рветься серце. Очі війни дуже різні, а очі перемоги у всіх будуть однакові: очі радості і гордості: «Ми перемогли!»

Нам є ким пишатися і за що боротися! Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися!

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

На війні під Соледаром загинув військовий Олександр Триба зі Жмеринки

Президента просять посмертно присвоїти звання Героя України Артему Полтаракову

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up