«Вінниця отримує тонни гуманітарки. А чому її складно отримати?», — каже переселенка з Києва

«Вінниця отримує тонни гуманітарки. А чому її складно отримати?», — каже переселенка з Києва
Фото ілюстративне, УНІАН
  • Катерина із двома дітьми, яким 5 місяців та 13 років, вимушено виїхала з Києва, де ледь не щодня прилітають ракети від рашистів. 
  • Жінка знайшла безпечний прихисток у Вінниці. А оскільки була майже без нічого, то від волонтерів отримала найнеобхідніші продукти для себе і діток.
  • З середини березня продуктові набори стали видавати у міськраді й з того часу Катерина не може отримати гуманітарку. Чому так?

Катерина, переселенка з Києва, переїхала до Вінниці з двома дітьми ще в перший тиждень війни. Приїхала майже без речей та запасу продуктів.

— У «Квадраті» та «Кемпі» мені вдалося отримати продуктовий набір для себе і дітей, а в «Книжці» отримала трохи памперсів. Через тиждень я знову пішла у ці точки, але там вже нічого не було: мовляв, міськрада почалася сама надавати продуктові набори та робити це централізовано, — розповіла Катерина.

Надалі жінка оформила статус внутрішньої переміщеної особи. Разом з довідкою про те, що вона і діти стали переселенцями, Катерина отримала брошуру з телефонами, куди можна звертатись по гуманітарку. І її, до слова, можна отримати тільки за попереднім замовленням.

Відео дня

— Тобто, ти маєш зателефонувати по одному з цих двох номерів. Сказати, що тобі потрібно — засоби гігієни, продукти, дитяче харчування тощо. І на наступний день сформований набір мають видати. Але додзвонитись по номерах неможливо: абонент постійно поза зоною чи зайнятий, — сказала Катерина.

Отримати гуманітарку без попереднього дзвінка — не можна. У цьому пересвідчились знайомі цієї жінки, що також вимушено переїхали до Вінниці з міст, де ведуться бойові дії.

— Я читаю новини, в яких ледь не щодня звітують, що Вінниця отримує тонни допомоги з інших країн. Але чому її так складно отримати? — каже киянка Катерина.

Отож, чому не можна додзвонитись по номерах телефонів, які дають переселенцям для замовлення «гуманітарки»? Така система видачі гуманітарної допомоги не працює?

— На 4 квітня Вінницьким міським центром надання гуманітарної допомоги було забезпечено 1371 сім'ю. Це понад 3,5 тисячі людей, що є вимушеними переселенцями. І всі вони змогли додзвонитися по вказаних номерах, — відповіла перша заступниця директора департаменту соцполітики міськради Наталія Паламарчук. — Тому не можна говорити,  що діюча система отримання наборів за замовленням не працює. На кожен з цих номерів — (097) 083-59-98; (093) 705-61-91 — можна телефонувати з 11.00 до 14.00 години щодня, крім неділі. І якщо не додзвонились сьогодні, то можна зателефонувати завтра.

Мер Вінниці Сергій Моргунов говорив, що 100-200 сімей щодня отримують гуманітарну допомогу в міському центрі / Фото: Вінницька міська рада

— Не плануєте додати ще кілька номерів телефонів на отримання гуманітарної допомоги? — спитав журналіст.

— Поки таких намірів немає, — відповіла Паламарчук. — Зазначу, що допомога надається тільки тим внутрішнім переселенцям, які перебувають на обліку в департаменті соціальної політики. І багато випадків, що людина реєструється як ВПО, у цей же день телефонує замовити гуманітарну допомогу, а завтра її вже отримує. 

— То тоді може взагалі відмовитись від попереднього замовлення по дзвінку? Щоб люди приходили у центр гумдопомоги та на місці визначались, що їм потрібно.

— Потрібен час, щоб сформувати продуктовий набір, відповідно до потреб людини. От, наприклад, в родині переселенців є маленька дитина — тоді їм потрібні памперси, дитяче харчування, засоби гігієни. І завдяки попередньому замовленню ми пришвидшуємо процес видачі гуманітарної допомоги: люди приходять на наступний день і отримують те, що їм потрібно, не втрачаючи час на очікування і пошуки, — відповіла перша заступниця директора департаменту соцполітики Наталія Паламарчук.

У Вінниці, нагадаємо, переселенці можуть отримати безоплатно одяг та взуття.

Опитування

Опитування для переселенців. Чи вдалося вам отримати продуктові набори у Вінниці?

 

Читайте також:

Дають прихисток, їжу та роботу. Як у Вінниці приймають переселенців?

Де у Вінниці розміщують біженців? Перелік актуальних адрес

Вінниця отримає 54 млн грн від Швейцарії. На які цілі їх витратять?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (237)
  • Віра Колісник

    О знову деребанять...Гріють ручки....
  • Виктор Задрановский

    Місцеві бізнес-чинуші шикують от і вся правда!Скоро і до них дійде черга,а поки іде війна,саме пора комусь набити кишені!Ганьба таким людям,а ще і слугами народу себе називають,та ці слуги ще самі перші мародери,яким в данний час всі чужі скарги-попід "Вуй"!
  • Nina Klitsun

    Оце в наших людисьок  така совість.Ніяк не можуть  нажертися. Чи біда,яка в людей, чи  війна,як  тепер,а їм все мало. От і задумаймося над всім,що сталося.
  • Алёна Лю

    Неприємно таке чути від уряду. Що це за допомога. Пакуночки.. Людина прийшла в центр допомоги, показала документ, взяла що потрібно і все, що це за дзвінки по тел ? Щодня до Вінниці надходять вантажівки з цілої Європи. Так не повинно бути.

keyboard_arrow_up