Дають прихисток, їжу та роботу. Як у Вінниці приймають переселенців?

Дають прихисток, їжу та роботу. Як у Вінниці приймають переселенців?
  • Наше місто та область з перших днів російсько-української війни приймають переселенців.
  • На сьогодні людей, що вимушено покинули свої будинки через бойові дії, вже понад 60 тисяч. Сім тисяч з них зареєструватись саме у Вінниці.
  • Які умови створені для приймання людей? Чим годують та як ще допомагають нашим співвітчизникам, що опинились у біді?

За статистикою на сьогодні в Україні 11 мільйонів вимушених переселенців. Майже 50% українських родин — вимушено розірвані. У інших країнах нині перебуває 3,5 млн українців.

Вінницька область прихистила майже 60 тисяч вимушених переселенців. Понад 7 тисяч людей зареєструвались саме у Вінниці. І у кожної людини — своя історія та свій біль. Про це розповіли у відеорепортажі, який на своїй сторінці розмістив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Відео дня

— 16 березня ми виїхали. Не знаю, чи є у вас така інформація, але нашу колонну з 500 машин обстріляли. Кілька авто згоріли. Ми дивом залишились живими, — розказала переселенка з Маріуполя.

— На десятий день війни вирішили виїхати. Бо у районі, де ми жили, стали сильно бомбити та стріляти. Було страшно за дітей, тому зібрали речі й поїхали, — розказав переселенець з Харкова. — У Вінниці нам подобається: гарні умови, хороші люди. Ми намагаємося брати мінімум гуманітарної допомоги, бо бачимо, що є люди, які приїхали просто без нічого.

— Ми виїхали з Волновахи. Спочатку переїхали до Дніпра, але потім вирішили їхати далі. Поки зупинились у Вінниці. Нас безоплатно поселили в гуртожиток, — говорить інша переселенка.

Освітні заклади у нашому регіоні облаштували для приймання людей свої гуртожитки. Волонтери, товариство Червоного Хреста України, органи влади забезпечують людей харчуванням, одягом та посудом.

— Ми будемо тримати людей стільки, скільки треба, — каже комендант гуртожитку, в якому проживає близько 200 переселенців, Вадим Підгорний. — У нас тепло, вода гаряча є. Ми їх годуємо повноцінними обідами. Волонтерам велика подяка — вони постійно приїжджають і нас підтримують харчами.

Переселенцям, які пережили жахи війни, надають і психологічну допомогу. Цим займаються фахівці реабілітаційного центру «Гармонія» імені Раїси Панасюк, де до війни працювали, переважно, з людьми з інвалідністю.

— Ми спілкуємося з переселенцями й це важливо робити. І говоримо людям, що це нормально, коли хочеться плакати, коли ви боїтесь чи переживаєте. Це нормальна реакція на ненормальну ситуацію, — сказала керівниця реабілітаційного центру Олена Чорнобривенко.

Тож Вінницька громада не байдужа до переселенців. Їх готові приймати, надавати всю необхідну допомогу: як матеріальну, так і інформаційну. 

На сайті Вінницької міської ради є розділ, в якому зібрана вся корисна інформація для переселенців: як переоформити пенсію, де можна заселитись, яким чином отримати матеріальну допомогу та відповіді на інші питання є ось ТУТ.

Деякі переселенці, які вирішили лишитися у Вінниці, на сьогодні вже у пошуках роботи. І в цьому також готові сприяти наші громадські організації.

— Ми вже прийняли на роботу трьох жінок. Знаєте, коли у людей є можливість влаштуватись на роботу, то вони зовсім по-інакшому себе відчувають. І коли наш місцевий бізнес буде підтримувати переселенців хоча б частковою роботою, то це буде дуже добре і помічне, — сказала голова ГО «ВІСь» Світлана Дубина.

Раніше, нагадаємо, вінницький бізнес розповів, що серед ТОП-3 потреб є пошук додаткової робочої сили. Про це в матеріалі: Як допомагають бізнесу під час війни? Податкові пільги, допомога з переїздом та фінансова підтримка.

 

Читайте також:

Посівна-2022. Як працюють вінницькі аграрії в умовах війни?

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Компанії, які продовжують працювати у воєнний час. Повний список і нові графіки роботи на top20.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Игорь Откидач

    Винничане и так знают что у нас делается в городе, многие и сами принимали участие в помощи беженцам, вот зачем это в сети освещать? Чтоб корректировщики знали что обстреливать?! Не надо рассказывать что в городе творится, вы же не знаете как может быть использована эта информация!!!

keyboard_arrow_up