Вінничани про Леоніда Кравчука: «Перший президент, який дарма позбувся ядерної зброї»

Вінничани про Леоніда Кравчука: «Перший президент, який дарма позбувся ядерної зброї»
Фото у матеріалі: Юлія Мельник
  • У віці 88 років помер Леонід Кравчук. Він був першим президентом України після проголошення незалежності у 1991 році. Ми запитали вінничан про те, чим запам’яталась їм ця людина?

Відповіді були різні: одні говорили, що знають лише, що Кравчук був першим президентом після розпаду СРСР; інші — а це переважно люди поважного віку — говорили, що Леонід Макарович «розпродав всю країну».

Але різко критикувати його ніхто не захотів: бо про мертвих або добре, або нічого.

Відео дня

Ольга (37), бухгалтерка

— Запам'ятався тим, що був першим президентом незалежної України. Його політичну діяльність я не можу оцінити, бо ще мала тоді була.

Євген (39), будівельник

— Леонід Кравчук був поважною людиною, поганого про нього не скажу. Але головний його прорахунок, на мою думку, те що Україна відмовилася від ядерної зброї. Маючи її ми б зараз дуже гарно б себе почували й росія б на нас не напала.

Сергій (58), пенсіонер

— Леонід Кравчук був партійним чиновником компартії у Чернівцях. Там його називали «фарбованим лисом». Чому? Бо він знаходив шляхи до різних партій та з усіма дружив. А так за часи свого президентства він продав армію, всю країну розпродав.

Людмила (53), домогосподарка

— Запам'ятався як перший президент України, був справжнім патріотом нашої держави. Дуже сумно, коли такі люди відходять у вічність.

Володимир (72), пенсіонер

— Найкраще з того, що він зробив — це проголосив незалежність України у 1991 році. І я цим захоплююсь, бо Україна була, є і буде незалежною. Сподіваюсь, що в майбутньому наша країна буде процвітати.

Валентина (74), пенсіонерка

— Він був непоганий. Продавав майно держави, крав, але не так сильно, як його наступники. Мені так здається.

Леонід Кравчук, фото: Getty Images

Леонід Кравчук помер 10 травня о 17.00 після тривалої недуги. У кінці червня 2021 року стало відомо, що Кравчук переніс операцію на серці. Тоді стан його здоров'я не коментували. Наприкінці липня повідомлялось, що Кравчук після операції на серці уже місяць перебуває у реанімації.

Більше про його політичну кар'єру, а також рішення, які вплинули на всю Україну читайте в матеріалі: Помер перший президент України Леонід Кравчук. Що він зробив для країни?

 

Читайте також:

«Врятуйте наших побратимів»: Бійці у Вінниці просили допомогти з евакуацією воїнів Азовсталі

«На таких українцях тримається наша держава»: у Вінниці попрощалися із Богданом Кокошком

Молотки і хлопавка замість музичних інструментів. Чим дивує оркестр вінницького театру?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (62)
  • Tatiana Timofeeva

    Земля йому скловатою після його діяній.
  • Татьяна Белая

    Запам'ятався кравчучками!!!!
  • Ivan Sobzyk

    Кравчучка-це те що він залишив нам на згадку.
  • Olga R

    Про мертвих кажуть "правду або нічого", не можна брехати, бо покійний не в змозі себе захистити.  А от гірку правду - будь ласка.

keyboard_arrow_up