Вінничанам пропонують купити картину та підтримати наших військових

Вінничанам пропонують купити картину та підтримати наших військових
  • Нещодавно Вінницька обласна організація художників України започаткувала акцію «Купи картину — підтримай ЗСУ!»
  • Більше тридцяти митців, професійних художників, які входять до Національної спілки художників України, долучились до благодійного заходу.
  • Художниця Ірина Кравченко, яка відповідає за виставкову діяльність, розповіла про «знакові» полотна експозиції та про те, як продаються картини.

 

Жінка зазначає, що вінничани відгукнулись миттєво, що приємно радує.

— Ви розумієте, дуже багато вінницьких митців опинились у скрутному становищі. Звичайно, хтось отримує пенсію, а от решта… Війна. Картини продаються погано, і художники, і колекціонери  чекають кращих часів.... Та незважаючи на матеріальні проблеми, жоден з майстрів не відмовився. Така самовідданість і готовність допомогти — це дуже цінно з точки зору громадянської позиції, —  впевнена Ірина Кравченко.

Відео дня

За словами мисткині, у ході підготовки виникло кілька організаційних питань. Виставковий зал знаходиться у «стратегічному» місці, тож заради загальної безпеки ініціатори вирішили не запрошувати на презентацію багато людей. Торги ж проводити, як в режимі реального часу у виставковій залі, яка працює з 11.00 до 18.00, так і через паблік фундації у соціальній мережі.

Крім картин, які надали художники, організатори дістали полотна із запасників.

— ВООНСХУ представила на продаж декілька картин з наших фондів — це картини відомих художників: Віктора Шпаковського, Анатолія Ляшкова, Наталії Якоревої, Віталія Пітика, Світлани Телець, Ореста Манюка, Світлани Нечай-Сороки, Ігоря Синепольського. Надані особисто роботи народним художником Володимиром Оврахом, заслуженими художниками Леонтієм Гринюком,  Христиною Жилінскайте, Юрієм Кафарським, Іваном Горобчуком, — повідомляє пані Ірина.

Ціни на роботи поставили демократичні. Тож вінничани, які хочуть прикрасити свій інтер‘єр картиною, створеною професіоналом, а не аматором, мають чудову нагоду це зробити, до того ж з користю для армії. 

Благодійники ще й можуть залишитись у пам‘яті нащадків, як меценати — придбати полотно та подарувати його Вінницькому обласному художньому музею.

Серед полотен, які б прикрасили експозицію художнього музею, Ірина Кравченко назвала декілька. Зокрема, вона виділила роботу Анатолія Ляшкова «Вінниця — місто над Бугом».

— Це колаж, на якому зібрані всі знакові для Вінниці будівлі — Вежа, міст, храми. Мистецтвознавці зазначають, що вона є чудовою ілюстрацією розмаїття стилів, в яких працюють  вінницькі майстри, тож дуже потрібна музею, — повідомила пані Ірина.

Крім стилю особливого шарму картинам надає також цікава історія. Колекціонери знають, що оповиті легендами полотна, ніби мають «додану вартість». Ця незрима енергія дає можливість і художнику, і власнику увійти в історію своєї родини, свого міста і навіть держави.

Саме таким твором мистецтва є картина «Вінниця — місто над Бугом». Вона створена художником-фронтовиком. Чоловік, якому в нинішньому році виповнилось 80, зміг не лише вижити у полум‘ї Другої світової, але й переформатувати свій воєнний досвід у творчість. Чим це не приклад для нас, вінничан, які переосмислюють сьогодення і запитують себе: «Як жити сьогодні? Що буде завтра?».

Ірина Кравченко розповіла і про картину «Будинок у Гурзуфі» Миколи Бондаря, написаній в Криму ще до його анексії.

— Я запитала у автора, в яку суму він оцінює свою роботу. Він відповів: «Продайте так, щоб повернути Крим», — переповідає слова художника Ірина.

Серед робіт з легендою була названа картина Світлани Телець, на якій зображені сакральні споруди Буші. Колись це подільське містечко, яке стояло на торговому шляху з Ясс до Києва, було повністю стерто з лиця землі. Знадобилось майже сторіччя, щоб життя повернулося у містечко знову.

Буша втратила своє стратегічне значення в економічному та військовому плані, але набула культурного сенсу, перетворившись в одне із найулюбленіших місць паломництва українських художників. У Буші щорічно проводять мистецькі пленери.

Ще одна знакова картина — «Сіднев» авторства Віктора Шпаковського. Митець намалював храмовий комплекс — Воскресенську церкву та дзвіницю у селищі Сіднев, що на Чернігівщині.

Цікаво, що храм було зведено українським військовим та політичним діячем, полковником каневським та чернігівським Яковом Лизогубом у 1690 році і названо храмом  Різдва Богородиці.  Відомо, що у церкві знаходилися копії картин «Madonna de la Segiolla» Рафаеля, «Різдво Христове» Маротті, «Спаситель» Дольче. 1856 року біля храму коштом поміщика Івана Лизогуба, нащадка славетного полковника, була прибудована дзвіниця.  

Наприкінці ХІХ сторіччя автентична  українська назва була змінена. Храм перейменували у Воскресенський, що ближче до російських топонімів.

Зазначимо, що полотно написане Віктором Шпаковським ще у 1977 році, в той час в церковних спорудах знаходилась комора. Реставрація комплексу розпочалась лише у 80-х роках минулого сторіччя. Тож у картині ніби спресована історія України — свідчення наших європейських витоків, брутальна культурна експансія, знецінення української самобутності та її непросте відродження.

Та повернемося з історії у сьогодення, до того, як проходить благодійна виставка, і що вже придбали вінничани. За словами  Ірини Кравченко дві картини, які дуже важливі для Вінниці, вже куплені.

Роботу Ляшкова «Вінниця — місто над Бугом» придбав і подарував художньому музею мистецтвознавець, член правління Вінницької обласної організації НСХУ Володимир Титаренко. Картину Віктора Шпаковського придбала його донька Юлія. Також придбані і ряд інших полотен.

Мисткиня зазначає, що виставка продовжує свою роботу, експозиція постійно оновлюється і закликає вінничанин долучитись до благородної справи, або просто прийти у мистецький салон і насолодитися чудовими картинами своїх земляків за адресою: Вінниця, вул. Пушкіна, 2.

Автор: Марина КАРАБАЙ


Читайте також:

«Не вмію ідеально готувати борщ, але можу купити машину на передову», — волонтерка Діана Подолянчук

Яким буде цьогорічний Великдень у Вінниці? Пояснення для православних та греко-католиків

«Не виїжджаємо під час тривоги»: чи приїде до вас швидка, якщо почалася комендантська година

Великодні радощі: у Вінниці для переселенців та волонтерів проводять майстер-класи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up