Від Спартака до автосалону: на Коріатовичів планують зробити набережну

Від Спартака до автосалону: на Коріатовичів планують зробити набережну
  • Парк відпочинку на природі в центрі міста — таким може стати прибережна територія, яка знаходиться між базою «Спартак» і автосалоном.
  • У міськраді опублікували концепцію благоустрою ділянки, де хочуть розчистити хащі, прокласти стежки, поставити освітлення і лави. Та ще й при цьому максимально зберегти наявну рослинність.
  • Коли це буде? Наразі складно спрогнозувати. Роздивилися подробиці плану мерії.

Виконком міськради 16 лютого затвердив технічне завдання на благоустрій прибережної території «Заплава» у Вінниці.

Орієнтовна відстань запланованої набережної - понад 600 метрів. Вона пролягатиме від річки Каліча (знаходиться між автосалоном і пристанню «Вінниця») та до спортбази «Спартак».

Хащі та пустирі, які є на цій ділянці, впорядкують. Також пропонують прокласти пішохідні та велодоріжки, поставити лави, освітлення. Від вулиці Коріатовичів до Південного Бугу, вздовж річки Каліча, пропонують зробити зелений коридор.

Відео дня

Мета проекту — зробити альтернативу пішохідному маршруту по Коріатовичів, щоб люди мали безперешкодний, безпечний доступ до річки Південний Буг. 

З чого все почалося

Звідки виникла ідея благоустрою прибережної смуги по Коріатовичів? 1 грудня 2021 року вінничани подали до міськради місцеву ініціативу — «Про створення сучасного парку відпочинку Спартак».

На підтримку зібрали 276 підписів. Уповноважена представниця ініціативної групи – Любов Кошелєва. Згодом, після опрацювання у міськраді, ідея містян увійшла в нову розробку.

Особлива увага — збереженню кущів та дерев

Простір «Заплава» має складатися з рекреаційних, екологічних та затишних зон для прогулянок та відпочинку в місті.

Тут приділятимуть особливу увагу збереженню наявного біорізноманіття: місцеві рослини виконують роль фільтра для Південного Бугу та малих річок, які впадають у головну артерію Вінниці.

Тому, на початку, крім збереження наявних дерев, чагарників та луків, треба буде підсаджувати види тополь, види верб (дерева і чагарники), дерен, крушину ламку, калину, ожину тощо — ці рослини підсилять наявну зелень.

І ще пропонують забезпечити природне очищення поверхневих вод: наразі вони стікають неочищеними у Південний Буг. Але це пропонують виправити завдяки формуванню «дощових садів» — їх висаджуватимуть в місцях скупчення стоків, а функцію фільтрації виконуватимуть спеціальні ґрунтові суміші та рослини, стійкі як до вологи, так і до більш посушливих періодів.

Замість асфальтових доріжок — гравійні та дерев’яні помости

Для зручності переміщення прибережною територією прокладуть стежки, якими зможуть рухатися пішоходи, велосипедисти та, зокрема, на електросамокатах.

І тут не буде різких підйомів чи сходів: щоб забезпечити доступність для маломобільних груп населення.

На різних ділянках пропонують різний матеріал для доріжок — в одному місці вони будуть з гравію, в іншому — складатимуться з дерев’яних помостів (зокрема, на заболочених ділянках «Заплави»).

Та ще на всій території будуть встановлені лави, урни та ліхтарі.

Відпочинок на природі в серці міста

У плані є розробки для окремих локацій на території «Заплави».

Територія спортбази «Спартак». Тут пропонують зберегти відкритий простір-спорт для вінничан. З візуалізації можна зробити висновок, що на базі, біля річки, з’явиться повноцінний піщаний пляж.

Решта території — від бази до річки Калічи — має зберегти свою «природність»: тут залишається багато зелені, є дерева, чагарники, впорядковані луки, між якими пролягатимуть акуратно прокладені стежки з дерев’яних помостів та гравію.

Ділянку вздовж річки Каліча — від Коріатовичів до Південного Бугу — хочуть також впорядкувати. Зараз тут непролазні хащі, які акуратно розчистять і зроблять «зелений коридор» зі стежкою.

Біля берегів Південного Бугу пропонують встановити тераси для виходу до води.

«Для містян прибережна територія «Заплава» має стати місцем відпочинку на природі в серці міста. Ця територія може бути перетворена на лінійний парк – пішохідний та велосипедний шлях, який є комфортною альтернативою пересуванню по вулиці Князів Коріатовичів», — йдеться в підсумку плану-концепції.

І коли все це буде?

Те, що ми маємо наразі, є концепцією. А для початку робіт з благоустрою потрібно мати проектну документацію. Розробку проектно-кошторисної документації доручили 16 лютого департаменту комунального господарства і благоустрою.

Після завершення проектних робіт проведуть тендер на пошук виконавця благоустрою. І ось тоді вже матимемо чітке бачення, коли вінничани отримають нову паркову зону з набережною біля Південного Бугу.

Опитування

Як вам ідея з влаштуванням набережної, в районі вулиці Коріатовичів?

 

Читайте також:

У Вінниці триває ремонт парку «Хімік»: що вже зробили?

«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки

Ремонт Меморіалу Визволення за 10 мільйонів гривень. Що вже зробили?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Світлана Бухгалтер Консультації

    Супер! Чекатимемо з нетерпінням реалізації проекту 😍
  • Валентина Гевчук

    А де ви були до війни,чим думали , у такому місті щоб  у такий час були такі зарослі місця . Ганьба ,а ще хвастались що місто комфортне.
  • Олександр Вікторович

    Асфальт на Коцюбинського ніхто не планує?
  • Виктория Топчиенко

    А Ботозьку коли зроблять ?😡 , порозривали все і покинули . Кожного дня там приходиться їздити , і кожного дня згадую я , і ще сотні водіїв , про нашого НЕшановного мера , який тільки базари свої вміє швидко будувати 😡

keyboard_arrow_up