Виборча кампанія і її унікальність по-вінницьки

Виборча кампанія і її унікальність по-вінницьки
До виборів у Верховну Раду України залишилося трохи менше місяця. Ніч з 28 на 29 жовтня стане переможною для трьох кандидатів у нардепи по Вінницьких округах №11 та №12 і найбільш близького до Вінниці округу №13

Не дивлячись на те, що переможців-мажоритарників у кожному округу буде по одному, активну кампанію проводять як фаворити перегонів, так і аутсайдери. Спробуємо оцінити їхні шанси та проаналізувати активність кампанії.

Перший округ в області
Межі округу №11 були в цьому році змінені, порівняно з виборами, що відбувалися за змішаною системою у 2002 році. До складу округу увійшов колишній Ленінський район Вінниці та частина Вінницького району. На окрузі тут 111 виборчих дільниць та приблизно 170 тисяч виборців.
За один мандат на сьогодні тут змагається 10 кандидатів. Активну кампанію ведуть найбільш ймовірні кандидатури.
Аналітики кажуть, що фаворитом тут є колишній губернатор, колишній мер Вінниці, а також колишній лідер помаранчевої революції у Вінниці Олександр Домбровський.
Олександр Домбровський уже випробував усі технологічні прийоми ведення кампанії. Агітатори його штабу проводили кампанію «від дверей до дверей», тобто, активно спілкувалися з виборцями за місцем проживання. Він бере участь у всіх значущих міських подіях, не забуваючи нагадувати вінничанам про свою персону. Також на повну використані Олександром Домбровським його медіа-можливості: він присутній на білбордах, в іІнтернеті, у місцевій пресі та його штаб видає власну газету в підтримку кандидата.
Представниця об’єднаної опозиції від «Батьківщини» Наталя Солейко веде кампанію не так потужно. Відзначається загальний брак коштів у опозиції на ведення кампанії. Нестача фінансів позначилася на усій виборчій кампанії опозиції. І Вінниця тут не виняток.
У сухому залишку у Наталії Солейко є кілька білбордів по округу, у інтернеті та інших медіа вона представлена мало.
Комуніст Валерій Бевз розпочав виборчу кампанію ще до її офіційного старту. Він був першим, хто активно агітував вінничан. І його кампанія розпочалася з великих рекламних площин у знакових місцях округу. А от «кампанію від дверей до дверей» він розпочав ще на початку літа буквально. Він поставив нові двері у деяких під’їздах у Вінниці. Не забуває Валерій Бевз світитися й у медіа. В хід ідуть газетні публікації та інтернет.
Кандидат від УДАРу Людмила Станіславенко вступила у кампанію пізніше за інших. На окрузі з’явилися білборди з Кличком і Людмилою Станіславенко, вона не пропускає нагоди публікуватися у пресі та в інтернеті. На цій фазі Людмила Станіславенко активно працює з молодими виборцями, в першу чергу – студентами.
Серед решти кандидатур, активну кампанію проводить екс-нардеп Віктор Антемюк. До того ж у нього є реальний досвід перемоги у Вінниці на виборах.

На дванадцятому окрузі - тиша
Ні для кого не секрет, що фаворитом перегонів на одномандатному окрузі №12 є бізнесмен і нинішній урядовець, колишній опозиційний лідер, один зі знакових фігур «помаранчевого Майдану» 2004-2005 років Петро Порошенко. Це й не дивно, бо нинішній міністр економічного розвитку і торгівлі є ще й найбільшим роботодавцем на окрузі. На вінничан усміхнене обличчя Порошенка дивиться з білбордів, з фотографій у газетних публікаціях, з новин на місцевих та національних телеканалах, з інтернет-ресурсів.
Крім Порошенка, більш-менш активну кампанію ведуть самовисуванець Борис Максимчук та комуніст Іван Бондарчук. Узгоджений кандидат від «Свободи» і об’єднаної опозиції Володимир Базелюк, поки що веде кампанію не активно. Це публікації в інтернеті, та статті в партійній пресі.
Решту ж п’ять кандидатів на окрузі, які зареєстровані, не видно і не чути.

Відео дня
>Кому допоможе «чортова дюжина»
Округ №13, в який входять Козятинський, Хмільницький та Калинівський райони найбільш унікальний в області. Тут за один мандат сперечаються аж чотири нардепи: Микола Катеринчук від опозиції, комуніст Юрій Гайдаєв, литвиновець Василь Черній та екс-бютівець, член фракції Партії регіонів та самовисуванець нині Олександр Шепелев.
Усі вони ведуть активну кампанію, не пропускаючи жодної нагоди нагадати про свою значимість виборцям. Крім того, ці кандидати доволі успішно створюють різноманітні інформаційні приводи у засобах масової інформації. Кожен з них заявляв про ті чи інші порушення чистоти кампанії з боку конкурентів. Щоправда, ні Центрвиборчком, ні суди не відреагували на ці заяви. Тому можна говорити, що усі ці приводи – частина технології просування кандидатів.
Крім чинних нардепів, активну кампанію проводять також і Микола Філонов та місцеві бізнесмени-аграрії Петро Юрчишин та Ігор Зубко.
Вони будують свою кампанію, опонуючи Катеринчуку, а останній вважає їх технічними кандидатами.
Цей округ унікальний ще й тим, що за прихильність 154 тисяч виборців тут змагається аж 19 кандидатів у нардепи. Тут найбільша щільність кандидатів на душу населення на Вінниччині і в Україні.

Коментар експерта
Олександр Логінов (31)
політолог

- Вінниччина, як у романі «Золоте теля» завжди приваблювала авантюристів. «Никто нe хотел брать университетских центров. Никому не нужны были видавшие виды Москва, Ленинград и Харьков», - писали Ільф і Петров про засідання конвенції дітей лейтенанта Шмідта. - «Нашли дураков! - визгливо кричал Паниковский. – Вы мне дайте Среднерусскую возвышенность, тогда я подпишу конвенцию». Щось подібне ми спостерігаємо і у нас. Охочих «розвести» вінницьких провінціалів завжди вистачало. Не бракує їх і на нинішній виборах. Є вони на усіх округах у Вінницькій області. І усі вони досить активно і своєрідно ведуть виборчу кампанію. Це й зрозуміло, адже не усі, хто веде виборчу агітацію, спілкується з виборцями особисто і через довірених осіб, надає благодійну допомогу, продуктові набори тощо, стануть депутатами. На вище зазначених округах їх буде лише троє. Хто це буде – побачимо після 28 жовтня. Але можна сказати точно, що депутатом не стане той, про кого виборці не знають, і хто активної кампанії не веде.

 

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Демократические выборы развиваются примерно по такой схеме - "Вот вам десять сортов говна! Выбирайте! Здесь вам говно на любой вкус, вот, к примеру, помаранчевое говно, вод говно с факелом и в вышиванке, вот красное говно, вот в боксёрских перчатках, вот говнно с косой, выбирайте!". "А если я нехочу говна?". "Тогда ты "противсих", ты не демократ и не патриот."

    Anonymous reply Anonymous

    Скока те енакуевские хряки платят или ты по призванию души петросянишь?

    Anonymous reply Anonymous

    Да здесь Петросян отдыхает, по ходу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up