Вербецький vs Світлак: продовження дуелі. Що вони говорять про побоїще у Жмеринці

Вербецький vs Світлак: продовження дуелі. Що вони говорять про побоїще у Жмеринці
Андрій Вербецький (ліворуч) і Юрій Світлак обидва стверджують, що бійки можна було уникнути, якби... У кожного з них своє «якби»
  • Думками про події у Жмеринці діляться керівник «Національних дружин» області Андрій Вербецький і в.о. міського голови Жмеринки Юрій Світлак
  • «Ми встановили імена майже 20 тітушок, які знаходилися у Жмеринській міськраді і били наших активістів», — говорить Андрій Вербецький.
  • «Я б їх навіть на чай запросив, якби прийшли по-людськи», — це слова Юрія Світлака про тих, хто нападав на міськраду.
  • Їхня заочна словесна дуель не така жорстока, якою була бійка біля міськради.
  • Як вони оцінюють події кривавої п’ятниці 27 лютого?

Події у Жмеринці 27 лютого стали найбільш жорстким протистоянням на території області протягом останнього часу. Вони перетворилися у справді жорстоке побоїще. Пролилася кров. Її сліди залишилися на площі перед Жмеринською міськрадою і у вестибюлі. Розбите скло у вхідних дверях і вибиті вікна, зламані стільці і розкидані сміттєві баки, розпилений слізогінний газ і піна вогнегасника, сирени швидкої і поліцейських, постраждалі з травмами.

На такому фоні відбувалася сесія міськради. Чим викликано кроваве протистояння? Хто в ньому брав участь? Як проявили себе поліцейські? Чому депутати не зупинили роботу сесії і не вийшли до людей?

Журналіст 20vinut.ua попросив висловитися з приводу того, що сталося, Андрія Вербецького і Юрія Світлака.

Відео дня

Андрій Вербецький: «Подивіться відео, там видно, хто почав бійку»

З Андрієм Вербецьким, керівником обласної організації «Національні дружини», спілкувалися у лікарняній палаті другої міської лікарні Вінниці. Постраждалий лежав під крапельницею. У нього синці під очима, на голові вісім швів, накладених на рвані рани, ще один шов на підборідді. Лікарі констатували також струс  головного мозку, забої.

На аркуші паперу — результати  комп’ютерної діагностики. Зафіксовано множинні переломи зі зміщеннями стінок очиць та стінок гайморових пазух, інші ушкодження. Каже, лікарі мають радитися, як бути далі.

На сусідньому ліжку ще один постраждалий на ім’я Дмитро. У нього струс мозку і перелом щелепи. 

— Поштовхом до приїзду у Жмеринку стало побиття студенток Донецького університету, — розповідає Андрій Вербецький. — Вони проводили соціологічне опитування на предмет корупції і довіри до керівництва міської ради Причому, такі опитуванні відбувалися не тільки у Жмеринці. Але саме у Жмеринці їхню палатку розтрощили, а самих студенток побили. Крім того, у нас були питання до в.о. міського голови пана Світлака. Йшлося про дерибан бюджету громади, корупційні схеми. Місцеві жителі надали інформацію. Самі вони бояться її озвучувати. Бо знають, чим це може для них закінчитися.

За словами співрозмовника, активісти взяли з собою документи, що засвідчують особу.

— З досвіду знаємо, що на розмову зазвичай запрошують декількох представників, — каже співрозмовник. — Ми заздалегідь визначилися: на розмову піду я і ще двоє активістів. У будівлю нас не пропустили. Вхід перегородили люди у цивільному одязі. Поліцейські стояли позаду за ними

На прохання покликати когось з керівництва ніхто з них не реагував. Після того, як ми наполягали відчинити двері, їх справді відчинили, але для того, що бризнути на нас слізогінним газом. Потім нас обдали піною з вогнегасника. В цей час мене схопили за руку і я не мав можливості відступитися,я к це зробили хлопці.Таким був початок бійки.

За словами Вербецького, його затягнули всередину і почали бити. Поки не збили з ніг.

— Начальник поліції області каже, що його підлеглі спрацювали добре, то чому жоден з них,  які були присутні у коридорі міськради, не зупинив моє побиття? — Мене били доти, доки не втратив свідомість. Зрозуміло, що хлопці намагалися визволити. Але все, що потрощено всередині, стільці, столи, це зробили ті тушки, яких завели у міськраду перед сесією. Все це видно на відео. Досить уважно переглянути, щоб зрозуміти, хто перший застосував слізогінний газ, хто поламав стільці і ніжками від них бив наших активістів, щоб не дати зайти в приміщення. Навіть теелфон тітушки відбрали. Тепер коли набираю свій номер, чую у відповідь погрози, залякування, матюки...

Побили до крові у міськраді

На прес-конференції, яку провели «Національні дружини», демонстрували кадр відеозапису. На ньому видно, як поліція затримала активіста Дмитра. Звернули увагу на його обличчя. На ньому не було слідів побиття. Після того, як його затягли у будівлю міськради, звідти його винесли на ношах. Голова й обличчя було в бинтах, крізь які просочилася кров. 

— Наших хлопців били ті тушки, — говорить Вербецький. — Навіть лежачих, на яких надягли вже кайданки. Поліція не зупиняла побиття.

Співрозмовник ще раз нагадує на необхідності переглянути не тільки відеозаписи, що вже є в Інтернеті. Всі подробиці інциденту зафіксовано також на камери відео спостереження у міськраді.

— Знаємо, що їх одразу вилучили поліцейські, — продовжує Андрій. — Коли нас утримували у відділенні поліції, вони вже тоді переглядали запис. Тепер мені передали інформацію, ніби його хочуть знищити. Офіційно звернемося із запитом про необхідність доручення до матеріалів розслідування записи з камер відеоспостереження.

Встановили імена 20 тітушок

— Найближчим часом виставимо в мережу інформацію про тих, хто перебував у день сесії міськради у приміщенні і не давав можливості зайти нашим активістам, тим само спровокуваши бійку, — каже Вербецький. — Вдячні небайдужим  жителям Жмеринки, які допомогли нам в цьому. Вони ж телефонують, пишуть смс з побажанням швидкого одужання.

За словами співрозмовника, у міськраді чомусь опинилися у день сесії спортсмени зі Жмеринки, Вінниці і Могилева-Подільського. Він стверджує, що там був колишній міліціонер, злодій, якого раніше затримали за пограбування квартири, ще один одіозний представник місцевих.

— Чомусь, вони на волі, а наших затримали, — говорить керівник «Національних дружин». — Спочатку до 12-ї ночі тримали у Жмеринці. Правда, перед тим мене доставили в лікарню, де наклали шви на рвані рани. Лікарі не відпускали, наполягали на лікуванні. Не став залишатися, бо дружині далеко було б добиратися. Коли привезли у Вінницю, ще чотири години тримали в машині біля ІТТ на Пирогова. Тільки під ранок завезли в лікарню. Нас двох з Дмитром прикували кайданками до ліжок. У такому положенні ми провели добу. Тільки в суботу вранці доставили до суду.

Співрозмовник розповів, що в приміщенні міськради ті тушки відібрали в нього телефон. Тепер коли на нього подзвонити, відповідають погрозами, матюками. Каже, поліція не завадила крадіжці.

 

Серед затриманих – двоє депутатів

За інформацією поліції, затримано 22-х особи. Вінницький міський суд обрав для них запобіжні заходи:  для 13-х — тримання під вартою упродовж 60 діб без права внесення застави, ще трьом залишеним під вартою надана можливість внести 168 тисяч гривень застави, іншим обрано цілодобовий домашній арешт.

Затриманих підозрюють у порушенні двох статей Кримінального Кодексу України — «Хуліганство»,  «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу». Передбачено покарання до семи років позбавлення волі.

Крім того, поліція повідомила про затримання двох депутатів і одного працівника Жмеринської міськради  за підозрою у вчиненні протиправних дій під час бійки біля міськради і в приміщенні.

Юрій Світлак: «Це зробили провокатори»

Юрій Світлак розпочав розмову з такої фрази: «Це зробили провокатори Жеребнюка (колишній міський голова Жмеринки – авт.)».

— Про те, що готується провокація, нам завчасно повідомили обізнані люди. У свою чергу я доніс інформацію до правоохоронних органів. Зробив це за день до сесії, тобто 26 лютого. Маю підтвердження таких звернень до поліції.

Перед початком сесії депутати бачили через вікна на площі Жеребнюка і групу людей. Потім під’їхали два автобуси, з них вибігла молодики і направилися до вхідних дверей міськради.  

Я б вийшов на розмову...

— Якщо вони кажуть, що двері були зачинені, то для чого їх ламати і розбивати скло? —  запитує співрозмовник. — Можна було покликати мене і я б вийшов на розмову. Навіть якщо двері були зачинені, гукнути можна було через вікно. Якби покликали, я б точно вийшов на розмову.

У Жмеринці знають, що я відкритий до спілкування. Двері мого кабінету відчинені для відвідувачів.

Хто хоче на сесію – пише заяву

— Бажаючі бути присутніми на сесії пишуть заяву і ми визначаємо, скількох людей можна запросити, бо ж зал не резиновий, — каже Світлак. — Так само зробили б і цього разу. Повідомлення про сесію виставили на сайті міськради за 20 днів до її проведення. Якби представники цих організацій, які штурмували міськраду, звернулися із заявою, ми б надали можливість декільком з них бути присутніми, якби попросили слова виступити — і в цьому не відмовили б.

Замість того, щоб шукати можливість цивілізовано потрапити у будівлю міськради і так само цивілізовано донести свою думку до депутатів і до мене, в.о. голови, вони вчинили провокацію.  

У квітні виповнюється два роки, як я виконую обов’язки міського голови. За весь цей час жодного разу не було таких скандалів з не допуском на сесію. Нікому з бажаючих не відмовляли бути присутнім у залі. Веду мову про тих, хто завчасно звертався із заявою. Так само було б і цього разу, якби приїжджі дотрималися встановлених правил.

Коли приходять з добрими намірами – вікна не розбивають

— Вони могли поспілкуватися і поза межами сесії — мої двері відкриті для відвідувачів, —  продовжує Світлак. — Я б навіть на чай їх запросив. Завжди відкритий до розмови і спілкування.  Очевидно, що люди прийшли з іншим умислом.

Повторюю, якби у них був намір тільки поспілкуватися з депутатами і в.о. міського голови, вони б шукали можливості для такої зустрічі іншим способом. Ну, точно не виламуванням дверей і побиття вікон. Їм потрібна була провокація.

Мені їх шкода. Бо люди постраждали, зазнали фізичних травм. Всі вони – чиїсь діти, або мають своїх дітей. Тепер змушені лікуватися, витрачати кошти.

Так само постраждали поліцейські. І вони перебувають на лікуванні. Можна ж було обійтися без бійки, без травм, без пошкодження майна. Як стверджує співрозмовник, все, що було розбито, вже відремонтовано. За словами пана Світлака, зробили це в той же день. Виконували роботу працівники комунальних служб.

Хто був у вестибюлі разом з поліцейськими?

На запитання журналіста: «Хто перебував у вестибюлі разом з поліцейськими?» Світлак відповів так: «То були працівники комунальних служб і організацій міста. Їх завжди запрошують на сесію».

За словами співрозмовника, вони змушені були допомагати поліцейським протистояти тим, хто штурмував приміщення.

— Тому для мене особисто незрозуміло, чому серед затриманих опинилися два депутати і працівник міськради, — каже співрозмовник. — Це — нонсенс.

Чому депутати не вийшли до людей?

Як розповів в.о. міського голови Жмеринки, чергова сесія розпочалася з вручення нагород. Запросили тих, кого удостоїли звання «Почесний громадянин Жмеринки»,  вручали інші відзнаки. У залі перебували і дорослі, і діти.

— До місця бійки не вийшли тому, що серед депутатів багато жінок, це вчителі, медики, є люди старшого віку, до того ж у залі були діти, —  пояснює співрозмовник. — Не стали ризикувати їхнім здоров’ям.  Через вікна бачили і чули, що відбувається. Як летить каміння, як розсипається розбите скло, як розпилюють газ, чули звуки петард. Було справді страшно. Про це дехто говорив у зал. Люди злякалися, це правда. Але окремі депутати вийшли і допомагали поліцейським.

Син прокурора

Юрій Світлак народився у Жмеринці, після закінчення школи навчався у Національній академії МВС. Працювати юристом почав на колишній хутряній фабриці. Був начальником Державної виконавчої служби, керівником  відділу юстиції. Обіймав посаду заступника керівника Жмеринських РЕМ. Двічі обирався депутатом Жмеринської міськради. Деякий час проживав у Могилеві-Подільському, де обіймав посаду заступника міського голови.

До того, як стати в.о. міського голови, працював секретарем Жмеринської міськради. 22 травня 2018-го депутати висловили недовіру міському голові, виконання його обов’язків поклали на секретаря міськради Юрія Світлака.   

Батько пана Юрія 10 років працював прокурором у Жмеринці. Про це повідомив під час розмови Юрій Світлак.


Читайте також:

Обрали запобіжні заходи жмеринським нападникам. Більшість арештів — без права застави

«Їх побили до крові у міськраді». Голова «Національних дружин» України про події у Жмеринці

Сутички у Жмеринці: підозру оголосили двом депутатам та кримінальному авторитету

Депутати у лікарні, хулігани у СІЗО. Подробиці нападу радикалів на міськраду Жмеринки
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga Gandurska

    Отримав по заслузі. Забувяк  калічив інших
  • Опасный Генри

    Нацдружины - титушки. Мер - пьянь и распустник.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up