Усміхнені першачки. Як пройшов перший дзвоник у вінницьких школах

Усміхнені першачки. Як пройшов перший дзвоник у вінницьких школах
Першокласники зі школи №9 дивляться, як у небо піднімаються повітряні кульки / Фото Наталії Корпан
  • Цього ранку, 1 вересня, в школах святкували День знань.
  • Журналісти «20хвилин» відзняли фоторепортажі зі шкіл №5, 9, 27, а також зі школи-гімназії №6. Плюс, пофотографували старшокласників у гімназії №1 та ліцеї №17.
  • Дивіться на кумедні фото позіхаючих, серйозних та усміхнених першачків.

Попри карантин урочисті лінійки до Дня знань вирішили не скасовувати. Ми побували у кількох закладах і побачили, як зустрічали школярів після літніх канікул.

Школа №5

Цей заклад після оптимізації став початковою школою, де вчаться 1-4 класи. До того ж, у карантин тут вирішили проводити лінійки для кожного класу окремо. Зрання прийшли тільки першокласники, які з батьками повністю заповнили подвір'я закладу. 

Відео дня

Діти стояли біля своїх однокласників, батьки споглядали за дійством за їх спинами. Варто зауважити, що жодна людина на лінійці не надягнула захисну маску та й не дотримувались соціальної дистанції.

Традиційно, школа №5 приймає дев'ять перших класів — від букви А до букви З.

— Цього дня вперше за парти сядуть 241 першокласників. А загалом цього року будуть вчитись 1200 дітей, — говорила директорка школи №5 Наталія Кучма.

На урочистостях співали вихованці школи, виносили прапор України. Вчителька одного з перших класів побажала своїм вихованцям гарного навчання, а батьки школярів благословили дітей «хлібом, сіллю та червоним рушником». 

Наприкінці лінійки одразу п'ять пар школярів подзвонили в дзвіночки. І першокласників запросили до школи, на свій перший урок.

Школа №9 

З самого ранку подвір'я цієї школи наповнилося сміхом, вигуками дітей, привітаннями зі святом та обіймами школярів.

О 9.00 почалася урочиста лінійка. Було помітно, що поверненню до школи радіють всі. Батьки, які перешіптувалися між собою про ймовірне повернення дистанційного навчання. Вчителі, які зустрічали своїх учнів з розпростертими руками, та одразу давали настанови. І діти, які на наше запитання, чи хотіли повернутися до шкільних парт, відповідали «так».

Школярі вишикувалися в ряди біля своїх однокласників, а батьки стали позаду них і лише час від часу вибігали наперед, щоб зробити кілька фото своїх чад.

Перших класів у цій школи лише два, у них навчається 27 хлопчиків та 31 дівчинка. Ми стояли поруч з двома першачками, які за час лінійки вже встигли стати друзями. 

— Знаєш, а мама казала, що у мене буде багато друзів, — каже один першокласник до іншого. 

— Ти можеш сказати своїй мамі, що тепер у тебе є найкращий друг Герман, — відповів йому хлопчик. Ось так легко можна знайти друзів, коли тобі шість. 

Після виступів школярів, до мікрофона запросили директора школи. 

— Рівно 40 років тому з цього самого шкільного подвір'я у перший клас пішов Саша Козлов, я. Потім з цього подвір'я розпочав свій шлях вчитель Олександр Леонідович Козлов. І ось я знову на цьому подвір'ї, як директор, — каже керівник школи. — У стінах цієї школи ваш шлях вчителі будуть освітлювати ліхтариком знань. Притихлі за літній час шкільні коридори знову оживуть.

Було помітно, що школярі вже відвикли прокидатися так рано, тож час від часу учні позіхали. Найменшим вінничанам було важко так довго стояти на місці, вони говорили один з одним, переступали з ноги на ногу та озиралися навколо. 

Наостанок включили гімн України і чимало школярів підспівували, тримаючи руку на серці. 

— А мені тато казав, що Україну потрібно завжди захищати, — говорить першокласник до свого однокласника. 

— Ми, як виростемо, то будемо це робити, — чуємо у відповідь. 

І у кінці урочистостей в небо випустили десятки повітряних кульок. Свято тривало пів години, і школярі пішли сідати за свої парти.

Гімназія №1

Перший дзвоник тут святкували учні 5-11 класів. Марія, яка цього року перейшла у 10 клас, розповідає, що особливо радісних емоцій не відчуває — звикла до дистанційного навчання, хоча і посидіти за шкільною партою не проти. 

— Насправді, під час карантину в мене значно покращилася успішність, бо була можливість сконцентруватися на предметах, — сказала школярка Марія. — У школі набагато цікавіше поспілкуватися з друзями та вчителями, тому часто ловлю гав на уроках. Втім, мені і вдома, і в школі однаково нормально, сподіваюсь, що оцінки будуть хорошими і я добре завершу навчальний рік. Єдине, за чим я дуже сумувала — подруги.

І справді, не одна Марія нудьгувала без друзів. Діти з інших класів, як молодші, так і старші, бігли одне одному на зустріч і міцно обіймалися.

Директорка школи Віта Скиба привітала всіх пристуніх з Днем знань і побажала новоспеченим учням середньої школи та майбутнім випускникам натхнення та бажання ставати ще кращими.

Для п’ятикласників просто на лінійці приготували патріотичний флешмоб — діти разом зі старшокласницями рухалися під музику, а потім їм влаштували інтерактивний квест-екскурсію школою.

Школа-гімназія №6

Свято Першого дзвоника розпочалось о дев’ятій ранку, та збиратись школярі зі батьками почали значно раніше. І якщо старшокласники жваво вітали один одного обіймами, сміялись і робили селфі, то першачки, трохи соромлячись, шукали поглядом батьків і не відходили від своєї першої вчительки.

Першокласників у шостій школі сформували у шість класів. Розрізняють їх і кольорові краватки, і різноманітні нашивки на піджаках і «класні» прапори.

— Перше вересня це початок життя для наших першокласників, які сьогодні у всій красі переступають поріг нашого шкільного дому. То ж дорогі першокласники, ми щиро запрошуємо вас до нашої шкільної родини, — вітала директорка навчального закладу Наталія Тітова.

І справді, спостерігаючи за лінійкою, складається враження, що таки всі учні й педагоги тут — одна велика сім’я. Традиціям у школі приділяється велика й особлива увага.

Так, одинадцятикласники вручили малечі кольорові вітрячки, як символ безтурботності, а мами дарували кожному з перших класів короваї на вишитих рушниках — побажання легкої дороги.

Крім того, все свято зі сцени лунали пісні українською мовою, а кожен учень отримав жовто-блакитний прапорець.

По завершенню лінійки учні пішли на свій перший урок, а батьки стали обговорювати між собою, як минули канікули та «як добре, що вони хоч трішки посидять за партами»

Фізико-математичний ліцей №17

Цим ранком на подвір’ї фізико-математичного ліцею №17 (до грудня 2020-го заклад був гімназією №17 - авт.) зібралось чимало людей. Батьки, бабусі й дідусі, сестри та брати, вчителі та, звісно, школярі. Героями сьогоднішньої лінійки директорка навчального закладу Валентина Настюк назвала п’ятикласників, які закінчили початкову школу й стали ліцеїстами.

— Попередній рік був особливо важким, адже наші учні разом з вчителями та батьками працювали дистанційно, — зверталась до присутніх директорка. — Це було важко й ново, але ми зробили висновки і, сподіваємось, що, якщо цього року нам доведеться працювати в такому самому режимі, то результати будуть набагато кращими.

Втім, вчителі все одно задоволені роботою учнів, зокрема, минулорічних випускників. На лінійці керівництво ліцею розповіло, що їх заклад увійшов до ТОП-200 кращих навчальних закладів України за результатами складених ЗНО, зайнявши у ньому 70 місце.

Цього року більша частина учнів була без квітів, а звичні колись «білий верх і чорний низ» перетворились на зручні кросівки, шкіряні куртки та джинси. Пролунав перший дзвоник, батьки дали останні настанови: «Не забудь одягнути маску», «Вимкни звук на телефоні». І учні пішли на урок, присвячений 30-й річниці Незалежності України. Потім вони ще довго фотографувались на фоні ліцею.

Школа №27

У цій школі цьогоріч за парти сяде майже дві тисячі школярів. З них 230 дітей — першокласники.

На урочистій лінійці в День знань приймали тільки учнів початкової школи та 11-класників, аби не збирати одночасно усіх дітей та їхніх батьків у карантин. Керівництво школи і вчителі сподіваються, що цьогоріч школа навчатиметься традиційно, без дистанційки. Для цього більшість колективу пройшли вакцинацію.

— 62% нашого колективу вакцинувався і продовжують щеплюватися, задля власної безпеки та безпеки школярів,— розповів директор школи №27 Олексій Терновой.

Класний керівник 1-Е класу Ірина Бевза вітала всіх першачків та їх батьків зі святом першого дзвоника та побажала легкого навчального року.

— Першокласники лише вчаться читати і писати, тому їм важливий контакт і підтримка вчителя, — розповідає вчитель. — Перші роки вони навчатимуться в ігровій формі, для них вкрай необхідне спілкування з друзями-однокласниками. Сподіваємось, що цьогоріч навчальну школу дистанційка омине.

Над текстом працювали Валерій Чудновський, Наталія Корпан, Діана Колногузова, Дарина Дідик, Михайло Курдюков, Лариса Олійник.

Раніше, нагадаємо, склали рейтинг шкіл Вінниці за результатами ЗНО-2021
 

Читайте також:

Які школи зможуть працювати навіть в умовах «червоної зони»? (ІНФОГРАФІКА)

У МОЗ видали нову постанову про карантинні правила у школах

Ніби паличка-виручалочка: ТОП-15 онлайн-ресурсів для допомоги з навчанням

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)

keyboard_arrow_up